Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Minas Kosmidis Architects: “Παραστάσεις” ζωής

Minas Kosmidis Architects: “Παραστάσεις” ζωής

Minas Kosmidis

Για τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη, στην αρχιτεκτονική δε χωρούν ορισμοί, ακριβώς όπως δε χωρούν και στα συναισθήματα και τα καθημερινά βιώματά μας. Με καλλιτεχνική μαεστρία, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν τα ιδανικά -ιδιωτικά ή δημόσια- “σκηνικά”, με έναν και μόνο στόχο: Να ζούμε με χαρά!

 

Σε κάθε έργο σας διαφαίνεται ξεκάθαρα η εμμονή σας στη λεπτομέρεια και η προτίμησή σας στις καθαρές γραμμές και τη χρήση του φυσικού φωτός. Γιατί είναι αυτά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό σας;

Έχω αναφέρει πολλές φορές τη σημασία της λεπτομέρειας, υιοθετώντας τη φράση του Charles Eames, που υποστηρίζει ότι οι λεπτομέρειες είναι αυτές που παράγουν τον σχεδιασμό. Οι λεπτομέρειες διαφοροποιούν παρόμοια στοιχεία, ενοποιούν ετερόκλητα υλικά, προωθούν τον διάλογο του σχεδιασμού. Μέσω της λεπτομέρειας, μεταφράζεται στη σχεδιαστική γλώσσα η μοναδικότητα του εκάστοτε έργου. Από την άλλη, η διαχείριση του φωτός μπορεί να μετασχηματίσει καθολικά έναν χώρο. Το φως, όντας κάτι μη απτό, καθίσταται ικανό να μεταμορφωθεί, να δημιουργήσει ατμόσφαιρες και να παράγει συναισθήματα. Όλα αυτά συνοψίζουν την ουσία του σχεδιασμού.

 

Almaza Summer House Minas Kosmidis

Summer House, Almaza – Egypt. Design: Minas Kosmidis Architects. Photo: Louay Nasser.

 

Σχεδιαστικά, προσεγγίζετε με διαφορετικό τρόπο τα έργα που προορίζονται για δημόσια χρήση και εκείνα που αφορούν ιδιώτες;

Σαφώς και οι δύο κατηγορίες έργων διαφέρουν στον πυρήνα τους, οπότε και προσεγγίζονται διαφορετικά. Αναλαμβάνοντας project ενός ιδιώτη, καλείσαι να ψυχολογήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Από την άλλη, σε ένα έργο δημόσιας χρήσης πρέπει να ψυχογραφήσεις όλο το κοινό που αυτό αφορά, με τις ανομοιογένειες που αυτό συνεπάγεται.

 

Deloudis Showroom

Deloudis Showroom, Thessaloniki – Greece. Design: Minas Kosmidis Architects. Photo: Stefanos Tsakiris.

 

Εδώ και 28 χρόνια διαγράφετε μια αξιοθαύμαστη πορεία, με συνεχείς βραβεύσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πώς καταφέρνετε να παραμένετε σε επαφή με -και μπροστά από- τις αρχιτεκτονικές εξελίξεις και τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι διακρίσεις;

Σπάνια θα σκεφτώ την έκβαση ενός project στη δημόσια σφαίρα. Εδώ και 28 χρόνια, κάθε φορά ξεκινώ ένα έργο με τον ίδιο ενθουσιασμό και η συνεργασία με νέους ανθρώπους τον πυροδοτεί όλο και περισσότερο. Με συναρπάζει, με απορροφά, με προβληματίζει. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα project είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ προσωπικής διερεύνησης, δε σχετίζεται με τάσεις και δεν αποσκοπεί σε διακρίσεις. Όταν αυτές έρχονται, επισφραγίζουν απλώς μια πολύ καλή συνεργασία με την ομάδα μου, τους συνεργάτες και τους πελάτες μου.

 

Akres Minas Kosmidis

Akres Lindos Restaurant, Rhodes – Greece. Design: Minas Kosmidis Architects. Photo: Stefanos Tsakiris.

 

Οι δημιουργίες σας εκτείνονται και εκτός των ελληνικών συνόρων, φτάνοντας ως την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, δουλεύοντας σε χώρες του εξωτερικού;

Προφανώς κάθε project, που αναλαμβάνουμε στο εξωτερικό, μας φέρνει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Γνωρίζουμε διαφορετικές νοοτροπίες και εξελισσόμαστε σχεδιαστικά. Αποτελεί πρόκληση για μας να γίνει η σχεδιαστική μας γλώσσα κατανοητή εκτός συνόρων.

 

Single Apartment Moscow Russia

Single Apartment, Moscow, Russia. Design: Minas Kosmidis Architects.

 

Πριν κάποια χρόνια, σε προηγούμενη συνέντευξή σας, είχατε πει πως “δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «ελληνική» τάση στην αρχιτεκτονική… μας λείπει η ταυτότητα στα περισσότερα έργα που θα επιτελέσουν κάποια «σχολή»”. Συνεχίζετε να υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη θέση ή μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για ελληνική αρχιτεκτονική;

Δεν έχουν αλλάξει πολλά από αυτήν τη θέση, αν και πολλά έργα νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων μου έχουν κάνει θετική εντύπωση και έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη στο μέλλον. Παρόλα αυτά, για να σχηματιστεί μια ταυτότητα στην ελληνική αρχιτεκτονική, θα πρέπει να καταφέρουμε να αποδεσμευτούμε από το σύμπλεγμα κατωτερότητας, που μας ωθεί στην αναπαραγωγή των τάσεων.

 

Minas Kosmidis

Thisio Apartment. A two storey detached house with a view to the Acropolis, Athens – Greece. Design: Minas Kosmidis Architects. Photo: Ioanna Roufopoulou.

 

Αν ήταν στο χέρι σας να αλλάξετε κάτι στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι Έλληνες την αρχιτεκτονική, τι θα ήταν αυτό;

Το ευρύ κοινό δεν αντιλαμβάνεται την αρχιτεκτονική ως έννοια. Τη βιώνει στην καθημερινότητά του. Αυτό που θα ήθελα, λοιπόν, να αλλάξει είναι να σταματήσει η προσπάθεια κατανόησης και εκλογίκευσης. Πιστεύω ότι το συναίσθημα και η βίωση θα βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει την αρχιτεκτονική καλύτερα από κάθε ορισμό και ανάλυση.

 

Residential Building Thessaloniki

Residential Building, Thessaloniki – Greece. Design: Minas Kosmidis Architects. Under Construction.

 

Πώς ορίζετε εσείς προσωπικά την αρχιτεκτονική και ποιο θέλετε να είναι το στίγμα που θα αφήσετε;

Απέχω από τέτοιους ορισμούς. Η αρχιτεκτονική είναι μια μεταβαλλόμενη έννοια, ανάλογα με την εποχή, της συνθήκες και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Όσο για το στίγμα, μου αρκεί οι χώροι που δημιουργώ να φιλοξενούν χαρούμενους ανθρώπους.

 

La cage Noire Night Club

La cage Noire Night Club, Komotini – Greece. Design: Minas Kosmidis Architects. Photo: Stefanos Tsakiris.

 

Έχετε πει πως, αν δεν ήσασταν αρχιτέκτονας, θα θέλατε να γίνετε σκηνοθέτης, χορευτής ή μουσικός. Νιώθετε πως έχετε καταφέρει να φέρετε την αγάπη σας για τις Τέχνες στην αρχιτεκτονική πρακτική σας;

Είμαι πολύ τυχερός, γιατί ασχολούμαι με ένα επάγγελμα που μπορεί να συμπεριλαμβάνει πολλά άλλα κάτω από το πρίσμα του. Ο σχεδιασμός εμπεριέχει κάθε μορφής τέχνη και, ταυτόχρονα, γεννά καινούργιες πτυχές. Δε σχεδιάζουμε τοίχους. Δημιουργούμε ατμόσφαιρες, σκηνοθετούμε χώρους, προδιαγράφουμε τις πιθανές “παραστάσεις” ζωής.

 

Kosmidis Lefkada

Lefkada Hotel, Lefkada – Greece. Design: Minas Kosmidis Architects. Under Construction.

 

Σε ποια φάση σάς βρίσκουμε δημιουργικά; Ποια projects σας θα δούμε να ολοκληρώνονται στο άμεσο μέλλον;

Μας βρίσκετε σε έναν δημιουργικό οίστρο! Πολλά έργα είναι εν εξελίξει και θα τα δείτε σύντομα. Κάποια από αυτά είναι ένα ξενοδοχείο στη Λευκάδα και δύο κατοικίες στο Κάιρο και στο Σενζέν.

 

Kosmidis

Shenzhen Single House, Shenzhen – China. Design: Minas Kosmidis Architects in collaboration with YuQiang & Partners. Under Construction.

 

Τα σχέδια και τα όνειρά σας για την πορεία των Minas Kosmidis Architects;

Τα σχέδια είναι πολλά, τα όνειρα ακόμα περισσότερα. Είμαστε σε μία πολύ δημιουργική φάση και αυτό θα θέλαμε να προωθήσουμε. Μελλοντικά, ελπίζουμε να δείτε τη δημιουργικότητά μας να εξελίσσεται σε όλες τις εκφάνσεις της. Αυτό μόνο θα πω προς το παρόν.

 

Minas Kosmidis Architects

Θεσσαλονίκη: Φιλελλήνων 55, Πανόραμα, T. 231 034 4651

Αθήνα: Πινδάρου 15, Κολωνάκι, T. 210 363 8944

www.minaskosmidis.com

 

Κεντρική εικόνα: Μηνάς Κοσμίδης, Photo: Stefanos Tsakiris.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin