Μανταρίνια: 8 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

by Manto Koronakou
Φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα μανταρίνια αξίζουν περίοπτη θέση στην καθημερινή διατροφή σας.

 

Η καλύτερη περίοδος για να βρείτε μανταρίνια είναι τώρα! Πέραν της υπέροχης γεύσης τους και της πληθώρας συνταγών που τα χρησιμοποιούν ως κύριο συστατικό τους, τα μανταρίνια είναι φρούτα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

 
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Τα μανταρίνια αποτελούν βασική πηγή βιταμίνης C. Μάλιστα, ένα μεσαίο μανταρίνι μάς παρέχει το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε αυτή τη βιταμίνη. Παράλληλα, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α και Β, ενώ περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, θυαμίνης και φυλλικού οξέως.

 

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μανταρίνια, εκτός από βιταμίνες, περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τη χρόνια φλεγμονή και κατ’ επέκταση από σοβαρές ασθένειες, ενώ παράλληλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Προστατεύουν το ανοσοποιητικό

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, τα μανταρίνια προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελούν ασπίδα κατά του κοινού κρυολογήματος, αλλά και γενικά κατά των λοιμώξεων.

 

μανταρίνια

 

Στηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Η νομπιλετίνη – ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μανταρίνια – μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από ασθένειες του εγκεφάλου, όπως το Πάρκινσον. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι η νομπιλετίνη μπορεί να μειώσει συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης, ενώ, ταυτόχρονα, η ουσία βοηθά στη μείωση των κινητικών προβλημάτων.

 

Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των μανταρινιών μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς. Μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, γεγονός που προστατεύει τον οργανισμό από την αθηροσκλήρωση, που αποτελεί την κύρια αιτία για τα εμφράγματα.

 

Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των μανταρινιών μπορεί να εμποδίσουν έναν όγκο να μεγαλώσει,.να βοηθήσουν μια πληγή από επέμβαση να κλείσει πιο γρήγορα ή να κάνουν πιο αποτελεσματικές της χημειοθεραπείες, μειώνοντας παράλληλα την τοξικότητά τους.

 

Συντελούν στην απώλεια βάρους

Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να βοηθά στην απώλεια βάρους.

 

+ Τρεις υπέροχες συνταγές με μανταρίνι

 

 

Κέικ μανταρίνι, από τον Άκη Πετρετζίκη

Σαλάτα καπριτσιόζα με μανταρίνι, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σαλάτα με μανταρίνι και φακές, από τον Γιώργο Τσούλη

 

You may also like