Home / Family  / Κεφάλαιο γαστρεντερίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Κεφάλαιο γαστρεντερίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

H γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς γρίπη του στομάχου είναι μία ασθένεια που όλοι οι γονείς τρέμουν. Μάθε όλα όσα πρέπει για τις αιτίες και την αντιμετώπισή της.

Η γαστρεντερίτιδα, που συχνά ονομάζεται γρίπη του στομάχου, είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί ναυτία, έμετο, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά.

 

Όλοι οι γονείς έχουμε μία ανάλογη εμπειρία, αφού είναι μία ασθένεια που συχνά ταλαιπωρεί τα παιδιά, ειδικά στις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.

 

Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα και ποια τα συμπτώματά της;

Η γαστρεντερίτιδα συμβαίνει όταν μικρόβια (ιοί, βακτήρια ή παράσιτα) μολύνουν το στομάχι ή το έντερ0, προκαλώντας φλεγμονή. Στα παιδιά οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας. Ο ροταϊός (RV) προκαλεί πολλές περιπτώσεις γρίπης του στομάχου στα παιδιά, αλλά το εμβόλιο του ροταϊού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους.

 

Πολλά από τα μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα εξαπλώνονται εύκολα. Έτσι, κάποιος μπορεί να αρρωστήσει εάν αγγίξει κάτι μολυσμένο και μετά το φαγητό ή το στόμα του, αν μοιραστεί φαγητό ή ποτό με κάποιον που είναι άρρωστος, αν αλληλεπιδρά με κάποιον που έχει μολυνθεί, ακόμα κι αν αυτό το άτομο δεν είναι άρρωστο.

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ο έμετος και η διάρροια. Πολλά παιδιά έχουν επίσης πυρετό. Όταν τα παιδιά έχουν διάρροια ή εμετό, χάνουν πολλά υγρά από τα κακά τους ή τους εμετούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι που δεν επιτρέπει στο δέρμα να λειτουργήσει σωστά.

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα και οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Διατηρήστε το παιδί ενυδατωμένο προσφέροντάς του πολλά υγρά. Τα παιδιά με πιο σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να χρειαστούν θεραπεία στο νοσοκομείο. Η ήπια αφυδάτωση αντιμετωπίζεται με από του στόματος ενυδάτωση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση ανάλογου  διαλύματος επανυδάτωσης, το οποίο έχει τις σωστές ποσότητες νερού, ζάχαρης και αλατιού για να βοηθήσει στην αφυδάτωση.

 

Εάν το παιδί σας έχει ήπια αφυδάτωση και ο γιατρός σας λέει ότι είναι εντάξει να ξεκινήσετε τη θεραπεία στο σπίτι, δώστε στο παιδί ένα πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών όσο πιο συχνά γίνεται. Εάν το παιδί κάνει εμετό, ξεκινήστε με μικρές γουλιές, περίπου 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού κάθε λίγα λεπτά. Τα μωρά μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν ή να παίρνουν γάλα αρκεί να μην κάνουν επανειλημμένα εμετό.

 

Μη δίνετε στα μωρά σκέτο νερό αντί για πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης. Δεν έχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά για μωρά με αφυδάτωση. Μην δίνετε στο παιδί σας χυμό πλήρους περιεκτικότητας (αδιάλυτο), σόδα ή άλλα energy drinks, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

 

 

Όταν το παιδί σας σταματήσει να κάνει εμετό, μπορείτε να προσφέρετε μικρές ποσότητες στερεών τροφών, όπως τοστ, κράκερ, ρύζι ή πουρέ πατάτας. Το γιαούρτι, τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο, είναι επίσης εντάξει.

 

Ένα παιδί που δεν κάνει εμετό μπορεί να ακολουθήσει μια κανονική δίαιτα, αν το θέλει. Μπορεί να τους πάρει χρόνο για να νιώσουν ότι θέλουν να φάνε. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά, εκτός εάν επιδεινώνουν τον εμετό ή τη διάρροια. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.

 

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα, αφήστε το να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται. Μπορείτε να δώσετε φάρμακα για τον πυρετό ή τον πόνο, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη (μην δίνετε ιβουπροφαίνη σε μωρά κάτω των 6 μηνών), εάν ο γιατρός σας πει ότι είναι εντάξει. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για το πόσο φάρμακο πρέπει να δίνετε και πόσο συχνά.

 

Μη δίνετε ασπιρίνη στο παιδί ή στον έφηβο. Συνδέεται με μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Μη δίνετε φάρμακα για τη διάρροια ή τον έμετο εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

 

Κρατήστε το παιδί σας εκτός σχολείου μέχρι 24 ώρες χωρίς εμετό ή πυρετό και μέχρι να βελτιωθεί η διάρροια. Το παιδί σας θα πρέπει επίσης να μείνει έξω από την πισίνα αν πηγαίνει κολυμβητήριο, μέχρι να σταματήσουν όλα τα συμπτώματα.

 

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό;

Καλέστε τον γιατρό εάν το παιδί σας δεν μπορεί να πιει για αρκετές ώρες, ουρεί  λιγότερο συχνά (περισσότερο από 4-6 ώρες για τα μωρά και 6-8 ώρες για τα μεγαλύτερα παιδιά), αν έχει σημάδια αφυδάτωσης, όπως κλάμα με λίγα ή καθόλου δάκρυα, ξηροστομία ή ραγισμένα χείλη, αίσθημα ζάλης, νυσταγμό ή λιγότερο εγρήγορση, αν έχει υψηλό πυρετό, αίμα στα κακά ή εμετό, αν κάνει έμετο για περισσότερες από 24 ώρες ή η διάρροια δεν βελτιώνεται μετά από αρκετές ημέρες.

 

Υπάρχει πρόληψη για τη γαστρεντερίτιδα;

Τα μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτικά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ασθένεια είναι να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων. Τονίστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους καλά και συχνά. Πρέπει να πλένονται για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν από την προετοιμασία ή το φαγητό.

 

Καθαρίστε τα τραπέζια, τα πόμολα της πόρτας και άλλες επιφάνειες που αγγίζονται πολύ με ένα καθαριστικό που σκοτώνει τους ιούς. Ακολουθήστε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων για να αποτρέψετε την είσοδο βακτηρίων και ιών σε τρόφιμα και ποτά (τροφική δηλητηρίαση).

 

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κάνουν έγκαιρα όλους τους προτεινόμενους εμβολιασμούς.

 

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

 

Πηγή: www.kidshealth.org

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath