Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / H αρχιτεκτονική ευφυΐα της Makridis Associates

H αρχιτεκτονική ευφυΐα της Makridis Associates

cozy vibe makridis associates

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συνεχούς επιτυχημένης πορείας, μετρώντας εκατοντάδες έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, η MAKRIDIS ASSOCIATES έχει ταυτιστεί με κάθε διάσταση της αρχιτεκτονικής. Έχοντας στο ενεργητικό της αναρίθμητες βραβεύσεις, δημοσιεύσεις και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς, επεκτείνει και εξελίσσει συνεχώς μια ήδη εξέχουσα πορεία, η οποία φαίνεται να αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Ο ιδρυτής αρχιτέκτονας Πέτρος Μακρίδης, μοιράζεται τα τελευταία χρόνια τον μακρύ κατάλογο των πιο επιτυχημένων έργων, με τα παιδιά του Ελεάννα και Θοδωρή Μακρίδη. Για όλα αυτά αλλά και για όσα οραματίζονται για το μέλλον, μας μίλησαν, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά σε καινοτόμες δημιουργίες που πρόκειται να μας απασχολήσουν…

 

Δεδομένου ότι η επαγγελματική σας δραστηριότητα περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο φάσμα έργων, από τη μελέτη και τον σχεδιασμό κατοικιών και αστικών περιοχών, μέχρι τον σχεδιασμό αντικειμένων και εγκαταστάσεων, υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία ή στόχοι που τα διέπουν;

Κυρίαρχη επιδίωξη σε κάθε νέο έργο, είναι η αναζήτηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τόπου, η κατανόηση του αντικειμένου της μελέτης και η κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών κάθε πελάτη, προκειμένου οι προτάσεις του γραφείου να μπορούν να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εκάστοτε ειδικές απαιτήσεις. Βασική παράμετρος στον σχεδιασμό, είτε πρόκειται για μικρά είτε για μεγάλα έργα, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων, μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.

 

cozy vibe makridis associates cozyhome cozy meets

 

Αναφορικά με την αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων, πώς προσεγγίζετε την ανανέωση της “μυθολογίας” τους και με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται τελικά η διατήρηση της ιστορικής τους ταυτότητας;

Τα διατηρητέα κτίρια αποτελούν πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση για το γραφείο. Για τη σωστή προσέγγιση των έργων αυτών, απαιτείται μια ενδελεχής έρευνα – ανάλυση της ιστορίας του κτίσματος, του τρόπου κατασκευής του, της τυπολογίας και μορφολογίας του. Μέσα από τη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των δεδομένων, προκύπτουν οι βασικές αρχές διατήρησης και αποκατάστασης που θα υιοθετηθούν. Μέσα από μια τέτοια συστηματική διαδικασία προσέγγισης του κτιρίου, μπορεί να επιτευχθεί η βέλτιστη πρόταση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και τη διατήρηση της ιστορικής του ταυτότητας. Είναι δεδομένο, ότι οι απαιτήσεις της νέας χρήσης του κτιρίου σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και οι σύγχρονες μηχανολογικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται, δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυαστούν με μια πολιτική αυστηρής διατήρησης των ιστορικών κελυφών. Αυτό ακριβώς, αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση σε τέτοιου είδους έργα, ώστε να διατηρηθούν οι κατάλληλες ισορροπίες.

 

Μέσα από διαλέξεις και έργα σας, έχετε τονίσει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των συστημάτων φιλοξενίας. Ποιο το όραμά σας για το μέλλον των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων και ποια τα λάθη που θα πρέπει να εκλείψουν;

Οι χώροι φιλοξενίας, ανέκαθεν αποτελούσαν ένα πεδίο εφαρμογής νέων τάσεων του σχεδιασμού και της τεχνολογίας. Έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεται ο τόπος και ο χώρος φιλοξενίας. Οι ταξιδιώτες/πελάτες αναζητούν πλέον διαρκώς νέες εμπειρίες, και το διαδίκτυο βοηθά καταλυτικά στην παροχή απεριόριστης πληροφορίας. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, έχουν αντιληφθεί πλέον ότι μεγάλη μερίδα επισκεπτών αναζητά καινοτόμους χώρους φιλοξενίας, ενώ πολλές δημιουργούν χώρους εναλλακτικούς, βασισμένους στις νέες τάσεις του design.

Άποψη του γραφείου μας είναι, ότι το design έχει τεράστιες δυνατότητες και παίζει καταλυτικό ρόλο για μια κερδοφόρα ξενοδοχειακή επένδυση, εφόσον όμως συνδυάζει και ενσωματώνει βασικές παραμέτρους όπως η ορθή λειτουργία και χρήση, η προστασία του περιβάλλοντος, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η αυθεντικότητα και ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα βασίζεται και σε μια κεντρική ιδέα (concept) που δίνει μια ξεχωριστή ταυτότητα στο χώρο.

Σε κάθε έργο μας προσπαθούμε, να συνδυάσουμε και να ενσωματώσουμε όλες τις παραπάνω παραμέτρους, πάντα φυσικά σε διαρκή συνεργασία και επαφή με τους πελάτες μας, στοχεύοντας μέσω του σωστού σχεδιασμού, να εξελίξουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με απίστευτες ομορφιές, συγκλονιστική ιστορία και υπέροχες παραδόσεις. Το όραμά μας είναι, να μπορούν οι τουριστικές μονάδες να σχεδιάζονται και να λειτουργούν με τρόπους που σέβονται το περιβάλλον, αναδεικνύουν την ιστορία και τις παραδόσεις, προβάλλοντας μέσα από τη ματιά του σύγχρονου design, τον πλούτο της ελληνικής γης.

 

cozy vibe makridis   cozyhome cozy meetscozy vibe makridis associates  cozyhome cozy meets

 

Διαθέτετε μια μεγάλη εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή κτιρίων εκπαίδευσης και πολιτισμού, ενώ για αρκετά από αυτά έχετε βραβευτεί. Ποια η συμβολή της αρχιτεκτονικής στη βελτίωση αυτών των τόσο σημαντικών τομέων στη χώρα μας;

Τόσο τα κτίρια εκπαίδευσης όσο και τα κτίρια πολιτισμού, λόγω του προγράμματός τους, ενδείκνυνται για την προβολή και ανάδειξη της πολυδιάστατης έννοιας της αρχιτεκτονικής. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών δεν είναι μόνο ένα κέλυφος που στεγάζει αυτές τις λειτουργίες αλλά και ένας δυναμικός οργανισμός που λειτουργεί ως μέσο για να δώσει στους χρήστες του ερεθίσματα, να βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ειδικά όταν απευθύνεται σε μικρές ηλικίες. Επιπλέον, αποτελεί μια πηγή ερεθισμάτων που βοηθά τους χρήστες, που είναι κυρίως παιδιά, να κατανοήσουν την αξία της παραγωγής ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου.

 

cozy vibe  makridis associates  cozyhome cozy meets

 

Καινοτομία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αειφορία, βιοκλιματικός σχεδιασμός κ.α, είναι όροι που προσδιορίζουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο. Σε τι βαθμό εντάσσονται στη δική σας δραστηριότητα και πόσο εύκολα εφαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα;

Το γραφείο μας διαθέτει μια πολύχρονη εμπειρία σε θέματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, μιας αρχιτεκτονικής που σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, αξιοποιεί το κλίμα και τον προσανατολισμό και με τους κατάλληλους χειρισμούς εξασφαλίζει συνθήκες οπτικής και θερμικής άνεσης, ενώ παράλληλα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος μας είναι, η υιοθέτηση αυτών των αρχών σε κάθε έργο που μελετάμε, προσπαθώντας κάθε φορά να εντάξουμε και στοιχεία της οικολογικής δόμησης, με υλικά και εφαρμογές που σέβονται το περιβάλλον.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, προσφέρονται για την υιοθέτηση αυτών των αρχών, καθώς δίνεται εύκολα η δυνατότητα αξιοποίησης τόσο του χειμερινού ήλιου για παθητική θέρμανση, όσο και η προστασία από τον ήλιο το καλοκαίρι, με τους κατάλληλους χειρισμούς.

 

Μιλήστε μας για το0+ house” ως χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μέλλοντος. Πώς οραματίζεστε αυτό το μέλλον;

Το “0+ house” είναι ένα καινοτόμο modular, προκατασκευασμένο οικολογικό σπίτι, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζεται off site, να δομείται εύκολα σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη, να μεταφέρεται και να συναρμολογείται γρήγορα, εύκολα και οικονομικά. Είναι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δομημένο με οικολογικά υλικά και ενσωματώνει προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα που βοηθά να ανακαλύψουμε τρόπους παραγωγής κτιρίων με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, οι οποίοι προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στη δόμηση και εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος. Η έρευνά μας είναι σε εξέλιξη, βελτιώνοντας συνεχώς τον σχεδιασμό, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί πρότυπο οικολογικής κατοικίας.

Στο πολύ άμεσο μέλλον, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου. Κατά συνέπεια είναι κοινός στόχος, εθνικός και ευρωπαϊκός, η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, της μείωσης παραγωγής ρύπων και της αύξησης χρήσης των ΑΠΕ.

 

cozy vibe  makridis associates  cozyhome cozy meets

 

Φέτος πλαισιώσατε το DPOINT SPACES, την καινοτόμα εκδήλωση αρχιτεκτονικής και διακόσμησης ξενοδοχείων που διεξήχθη παράλληλα με τις εκθέσεις Hotelia & Philoxenia (18-20/11/16) στη ΔΕΘ. Μιλήστε μας για το project “Green Zero Hotel” που αποτέλεσε τη δική σας θεματική ενότητα;

Μέσα από τη διαδικασία εξέλιξης του “0+ House” προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας μιας μικρότερης σε μέγεθος μονάδας, που θα αποτελεί έναν πρότυπο, καινοτόμο, modular οικολογικό χώρο φιλοξενίας. Όραμα της ομάδας είναι η δημιουργία και η διάδοση ενός πρότυπου “πράσινου” καταλύματος που θα κατασκευαστεί, θα λειτουργεί και παράλληλα θα ευαισθητοποιεί τους χρήστες στη βάση της οικολογίας, της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων. Απώτερος στόχος είναι το 0+ Hotel”, που αποτελεί εξέλιξη του “0+Ηouse” για τον τομέα του τουρισμού,  να αποτελέσει πρότυπο πιλοτικό έργο και οδηγό για έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα μιας εύκολης, γρήγορης και οικονομικής εγκατάστασης, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

 

 Είστε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει μεγαλόπνοα έργα, συνεργάζεται σταθερά με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς και εταιρείες και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Θα λέγατε ότι έχετε αγγίξει όλους σας τους στόχους; Πώς ορίζετε την επιτυχία;

Σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και με δεδομένη την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί ο κλάδος των κατασκευών, επιτυχία είναι να μπορείς να παράγεις αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο, συνεχίζοντας συνεργασίες με συναδέλφους και πελάτες. Παράλληλα, επιτυχία είναι, κάθε έργο να εκφράζει απόλυτα το όραμα των μελετητών και τις επιθυμίες των πελατών/ χρηστών.

 

 

cozy vibe  makridis associates

www.makridisassociates.com

[email protected]

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath