Η άνοιξη φέρνει μαζί της μια πληθώρα γευστικών και θρεπτικών φρούτων που κυριαρχούν στην αγορά και στις γευστικές μας προτιμήσεις. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, η φράουλα και το κεράσι αποτελούν δύο από τα αγαπημένα φρούτα της εποχής. Και τα δύο αυτά φρούτα έχουν σημαντική θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ποιο, όμως, από τα δύο κερδίζει περισσότερους διατροφικούς πόντους;
Φράουλα VS Κεράσι
Στο άρθρο αυτό, θα συγκρίνουμε τα θρεπτικά οφέλη τους και θα αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν αυτά τα φρούτα μοναδικά.
Διατροφική Αξία της Φράουλας
Η φράουλα είναι ένα κόκκινο, γλυκό φρούτο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων. Η εποχή της φράουλας κυμαίνεται από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, κορυφώνεται η συγκομιδή της – ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες. Οι φράουλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, αλλά και με άλλες διάφορες μορφές, όπως μαρμελάδες, χυμοί και γλυκίσματα. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Οι ανθοκυανίνες είναι τα φυτοχημικά τα οποία δίνουν το έντονο κόκκινο χρώμα στη φράουλα και προάγουν την υγεία της.
Μία μερίδα φράουλες, περίπου 7 φράουλες ή ένα φλιτζάνι, έχει μόνο 45 θερμίδες και προσφέρει 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Η φράουλα δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη – περίπου στα 7 γραμμάρια ανά μερίδα. Επιπλέον, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι προσφέρει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Πιο αναλυτικά, οι φράουλες έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και κάλιο. Οι φράουλες είναι ένα φρούτο το οποίο αποτελεί τέλεια προσθήκη σε διάφορα πιάτα! Μπορείς να τις καταναλώσεις μαζί με κάποιο γιαούρτι με βρώμη και φρούτα, με porridge, να τις μετατρέψεις σε smoothie ή ακόμα και να τις προσθέσεις στη σαλάτα σου.

Τα οφέλη της φράουλας είναι πολυάριθμα. Φαίνεται, πως ένα φλιτζάνι είναι αρκετό για να προσφέρει οφέλη όπως:
1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
2. Μείωση ολικής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης
3. Υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας
4. Προστασία από το οξειδωτικό στρες
5. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου
6. Ενυδάτωση
Φράουλα VS Κεράσι
Διατροφική Αξία του Κερασιού
Το κεράσι είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων και είναι γνωστό για την γλυκιά ή ξινή γεύση του. Το χρώμα του κυμαίνεται από κόκκινο έως σχεδόν μαύρο, ανάλογα με την ποικιλία. Η εποχή του κερασιού διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι, με τις πιο σημαντικές συγκομιδές να γίνονται τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και το κεράσι αποτελεί ένα φρούτο το οποίο το βλέπουμε με διάφορες παραλλαγές, όπως μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμοί κ.ά.
Τα κεράσια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης B6, μαγνησίου και καλίου. Ένα φλιτζάνι με κεράσια περιέχει 74 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 15 γραμμάρια ζάχαρης. Τα κεράσια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία, προσφέροντας μια νόστιμη λύση για την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας. Όπως και με τη φράουλα, μπορείς να προσθέσεις το κεράσι σε διάφορα γεύματα, όπως στο γιαούρτι ή στο porridge, σε κάποιο σμούθι και σαλάτα ή να το μετατρέψεις σε φυσικό χυμό.

Η κατανάλωσή τους προσφέρει:
1. Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
3. Προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου
4. Μείωση του πόνου μετά την προπόνηση
Σύγκριση Διατροφικής Αξίας
Όπως αναγράφεται ήδη παραπάνω, ένα φλιτζάνι φράουλες έχει περίπου τις μισές θερμίδες από ό,τι ένα φλιτζάνι κεράσια. Ένα φλιτζάνι κεράσια προσφέρει 15 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ οι φράουλες μόλις 7 γραμμάρια. Η ποσότητα των φυτικών ινών είναι ίδια, διότι και τα δύο φρούτα προσφέρουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι παίζει ρόλο το μέγεθος των φρούτων, καθώς πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα κεράσια μέσα σε ένα φλιτζάνι από ό,τι φράουλες, αφού οι φράουλες έχουν μεγαλύτερο όγκο. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις, είναι ότι κανείς δεν πάχυνε επειδή επέλεξε να καταναλώσει ένα φρούτο το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες. Όποιο φρούτο και αν διαλέξεις να καταναλώσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κερδίσεις πολλά οφέλη για την υγεία σου, καθώς κάθε φρούτο έχει κάτι να σου προσφέρει! Διάλεξε, λοιπόν, αυτό που αρέσει σε εσένα περισσότερο και αυτό που καταναλώνεις με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Φράουλα VS Κεράσι
Με λίγα λόγια…
Αν και τόσο η φράουλα όσο και το κεράσι διαθέτουν εντυπωσιακά διατροφικά χαρακτηριστικά, η τελική επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Η φράουλα εντυπωσιάζει με την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενώ το κεράσι ξεχωρίζει για τις αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητές του. Και τα δύο φρούτα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την υγεία σου, καθώς ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τονώνουν την ευεξία κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου.
Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.





