
Το “Euphoresis” σχεδιάστηκε από τη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα “iGEM Thessaloniki” του ΑΠΘ με σκοπό να δώσει ζωή σε καμένες εκτάσεις.
Η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα “iGEM Thessaloniki” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχεδίασε το”Euphoresis”,.ένα τζελ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών, που θα δίνει ζωή σε καμένες εκτάσεις.
Η ονομασία του προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων “ευφορία” και “γένεσις”. Το τζελ, που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις,.θα περιέχει σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από πυρκαγιά.
Πρόκειται για ένα υδρόφιλο πολυσακχαρικό πολυμερές σε μορφή υδρογέλης,.το οποίο θα συμβάλει στην απορροφητικότητα του νερού καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων, και θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος.
Πώς το “Euphoresis” δίνει ζωή;
Το τζελ περιέχει μικροοργανισμούς και σπόρους που μπορούν να βοηθήσουν μια καμένη περιοχή σιγά σιγά να ανακτήσει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά,.ώστε να ξαναγεννηθούν εκεί κυρίως φυτά αλλά και μικροοργανισμοί.
Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί βοηθούν στην αναγέννηση του εδάφους στην περιοχή όπου σημειώθηκε πυρκαγιά, ενώ λειτουργούν παράλληλα και ως σφουγγάρι,.απορροφώντας το νερό και χρησιμοποιώντας το για να αναπτυχθούν οι σπόροι. Οι μικροοργανισμοί δεσμεύουν τα τοξικά συστατικά και μέσα από μια μορφή αναγέννησης τα μετατρέπουν σε στοιχεία χρήσιμα για το περιβάλλον.
Το υλικό θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιηθεί από ειδικούς δασολόγους-περιβαλλοντολόγους,.οι οποίοι θα μελετήσουν το οικοσύστημα όπου θα τοποθετηθεί, για να αναγεννηθεί το δάσος στη μορφή που ήταν πριν.
Ποιοι είναι οι “iGEM Thessaloniki”;
Η ομάδα “iGEM Thessaloniki” θα εκπροσωπήσει με το “Euphoresis” το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό “iGEM Competition”, που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.