Το Baby-led weaning κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως επιλογή των μαμάδων για την εισαγωγή του παιδιού στις στερεές στροφές.
Το Baby-led weaning, στα ελληνικά απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το μωρό, είναι μία μέθοδος εισαγωγής στερεάς τροφής, που επιτρέπει στα μωρά να τραφούν μόνα τους.
Δεν υποστηρίζει το τάισμα με το κουτάλι ή την πολτοποίηση, με το παιδί να τρέφεται αρχικά με τα χέρια και αργότερα με μαχαιροπίρουνο.
Η ονοματοδοσία της μεθόδου έγινε από την Gill Rapley, επισκέπτρια υγείας στη Μεγάλη Βρετανία και αναπληρώτρια διευθύντρια της UNICEF για το Baby Friendly Initiative. Η ίδια ανέδειξε τα θετικά της μεθόδου, κάνοντας σχετική έρευνα για το μεταπτυχιακό της.
Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο για εισαγωγή στις στερεές τροφές;
Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές ενδείξεις για το αν ένα παιδί είναι έτοιμο περάσει μετά από -ή παράλληλα με- τον θηλασμό στις στερεές τροφές. Χαρακτηριστική ένδειξη είναι αν το παιδί μπορεί να ανοίγει το στόμα του πιο συχνά, να βάζει τα χέρια μέσα στο στόμα χωρίς το αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας και να αρχίζει να πιάνει τα τρόφιμα ή τα μαχαιροπίρουνα.
Με ποιες τροφές μπορεί να γίνει μια καλή αρχή;
Μπορείτε να δώσετε μια ποικιλία τροφών, χωρίς αλάτι και ζάχαρη. Ξεκινήστε με τροφές που κόβονται εύκολα σε μπαστουνάκια ή μεγάλες λωρίδες. Τρόφιμα που έχουν από μόνα τους “φυσική λαβή” ή σχήμα καμπύλης είναι πολύ καλές επιλογές, αφού μπορεί το μωρό να κρατήσει την τροφή με τον αντίχειρα και τον δείκτη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το μαρούλι, το σπανάκι, το καρότο, την πατάτα, φρούτα, αυγά, τυρί και όσπρια.
Ο φόβος του πνιγμού
Είναι πολύ λογικό οι γονείς να νιώθουν δισταγμό, υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου πνιγμού. Αν μάλιστα, σε μία πρώτη δοκιμή δουν κάποια παράξενη αντίδραση του μωρού, πανικοβάλλονται. Και κάπου εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε τον πνιγμό από το gagging. Ο πνιγμός είναι μια πλήρης απόφραξη των αεραγωγών,.με αποτέλεσμα το βρέφος να βγάζει ελάχιστο ήχο, να πιάνει τον λαιμό του ή ακόμα και να αλλάζει χρώμα. Το gagging συμβαίνει όταν οι τροφές μετακινούνται στο πίσω μέρος του στόματος,.με αποτέλεσμα το μωρό να βήξει, επαναφέροντας την τροφή στο μπροστινό μέρος του στόματός τους, και συνοδεύεται από μια πιο θορυβώδη αντίδραση.
Τα θετικά της μεθόδου
Με τη μέθοδο του Baby-led weaning δίνεται η ευκαιρία στα μωρά.να ανακαλύψουν τον κόσμο των στερεών τροφών, μιμούμενα εμάς τους μεγάλους. Τους επιτρέπει να ρυθμίσουν τη διάρκεια κάθε γεύματος,.και να δουν τη μετάβαση στις στερεές τροφές ως παιχνίδι.
Επιπλέον, δημιουργεί ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση, βοηθά τα μωρά στην ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού,.αλλά και στις δεξιότητες της μάσησης. Τέλος, τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλές τροφές και, άρα, γίνονται λιγότερο επιλεκτικά ως προς το φαγητό.
Εστιάστε την προσοχή σας!
Αποφύγετε φαγητά που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού (π.χ οι ξηροί καρποί)
Πάνω απ’ όλα συζητήστε τους προβληματισμούς σας με τον παιδίατρό σας και εφαρμόστε ό,τι εσείς θεωρείτε καταλληλότερο για το δικό σας μωρό!