Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται φρούτο και μάλιστα ανήκει στο είδος Persea americana της οικογένειας των φυτών Lauraceae. Το αβοκάντο προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Αμερικής.
Διατροφική Αξία
Υγιή λιπαρά: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακή) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL (καλή) χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των φλεγμονών αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Φυτικές ίνες: Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες προσφέρει καλύτερο κορεσμό στο άτομο που τις καταναλώνει. Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες πολύ γνωστές για τα οφέλη τους. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βιταμίνες: Πρόκειται για ένα τρόφιμο το οποίο πλούσιο σε πολλές βιταμίνες. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, K, E καθώς και φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και καροτενοειδών.
Οφέλη για την Υγεία

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, έχει την ιδιότητα να μειώνει την LDL χοληστερόλη και να αυξάνει την HDL χοληστερόλη, προστατεύοντας έτσι από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Εντερικό μικροβίωμα: Οι ίνες τις οποίες περιέχει δρουν ως πρεβιοτικά, δηλαδή αποτελούν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, καθώς επίσης βελτιώνουν την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Διαβήτης τύπου 2: Το αβοκάντο έχει πολύ μικρή ποσότητα υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να έχει και πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τρόφιμα τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι λιγότερο πιθανά να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
Υγεία των ματιών: Τα καροτενοειδή που περιέχει, συγκεκριμένα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται επίσης και στο ανθρώπινο μάτι. Μάλιστα, το προστατεύουν από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας
Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να προστεθεί παντού! Είτε σε γλυκές είτε σε αλμυρές συνταγές. Μπορείς να το προσθέσεις πολύ εύκολα σε κάποια σαλάτα, τορτίγια, τοστ, σμούθι ή να αποτελέσει βασικό συστατικό σε κάποια γλυκιά συνταγή. Εδώ θα βρεις μερικές ωραίες ιδέες:

Buddha bowl με σολομό, φακές και αβοκάντο
Πώς να διατηρήσεις το αβοκάντο
Εάν σου περίσσεψε αβοκάντο και θες να το διατηρήσεις, ψέκασε λίγο lime ή χυμό λεμονιού πάνω στο αβοκάντο, τύλιξέ το καλά με μία μεμβράνη και έπειτα τοποθέτησέ το στο ψυγείο. Έτσι, θα αποτρέψεις και τον αποχρωματισμό του.
Με λίγα λόγια…
Συνοψίζοντας, το αβοκάντο δεν είναι απλώς μια νόστιμη προσθήκη σε πολλές συνταγές, αλλά και μια θρεπτική υπερτροφή με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά το καθιστά σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ενσωμάτωσε το στη διατροφή σου για να απολαύσεις και εσύ τα οφέλη του!
Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή.σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.





