σμυρναίικο πιλάφι

Αρωματικό σμυρναίικο πιλάφι με σταφίδες και κουκουνάρι

Ιδανικό συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι από τον chef Ανδρέα Κλαυδιανό

by Cozyvibe Team
σμυρναίικο πιλάφι
Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Για το πιλάφι:
  • 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή bomba
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 γαρίφαλο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κόκκους κάρδαμο
  • 4 ίνες κρόκο Κοζάνης
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • Αλάτι
  • Για τη μαρμελάδα σταφίδας:
  • 300 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 100 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 30 ml κονιάκ
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • 100 ml νερό

Instructions

Για το πιλάφι

Τοποθετούμε ένα ταψί πάνω στην εστία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πιλάφι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό κότας και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, ανακατεύοντας.

Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC. Μαγειρεύουμε μέχρι το πιλάφι να πιει όλα τα υγρά του.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό μέχρι να καραμελώσει το ρύζι μας.

Αφαιρούμε το πιλάφι από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Με μια σπάτουλα χαράζουμε και τυλίγουμε το ρύζι σε κυλίνδρους ή το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Για τη μαρμελάδα

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για περίπου 10’ σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε, γαρνίροντας το πιλάφι μας με τη μαρμελάδα.

Food Photography: Theodosis Georgiadis

Food Stylist: Stavroula Foutsa

You may also like