Home / Cozyhome  / Architecture  / Aphrodite’s Sanctuary by Otomi Studio

Aphrodite’s Sanctuary by Otomi Studio

Otomi Studio
Στο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο, ένα εξατομικευμένο διώροφο διαμέρισμα με θέα στη Μεσόγειο θάλασσα, συνδυάζει την ευεξία και το design, την άνεση και τη φύση. Η κύρια πρόκληση του Otomi Studio, που ανέλαβε τον σχεδιασμό του έργου, ήταν η μετατροπή αυτού του τεράστιου όγκου σε ένα πιο οικείο περιβάλλον για μια οικογένεια τριών ατόμων.

 

Χρησιμοποιώντας ως βάση τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και την πέτρα, και έχοντας στη διάθεσή της μια πανοραμική ανυψωμένη θέα στη θάλασσα, η αρχιτεκτονική ομάδα του Otomi Studio κατάφερε να μεταφέρει την αίσθηση της ιδιωτικότητας και της ηρεμίας στη φύση. Η επιλογή για την επένδυση των τοίχων με ξύλο βασίστηκε στους γήινους τόνους, ώστε να προσφέρει στους ιδιοκτήτες και τους επισκέπτες την αίσθηση της ζεστασιάς, κυρίως μέσα από τα διακοσμητικά ξύλινα πάνελ, τα οποία δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον και παρέχουν επίσης ιδιαίτερη αισθητική και ακουστική απόλαυση. Ένας σύγχρονος χώρος, που δημιουργήθηκε με το πάντρεμα καθαρών μορφών και όγκων, προσφέροντας κομψότητα ενισχυμένη από την τεχνολογία.

 

Η εντυπωσιακή είσοδος

Κατά την είσοδο στο διώροφο διαμέρισμα μάς υποδέχεται μια custom made σπειροειδής σκάλα από σφυρήλατο χάλκινο κιγκλίδωμα στην εξωτερική πλευρά και ξύλινο καπλαμά, εμπνευσμένο από δέρμα ψαριού Pirarucu στην εσωτερική πλευρά.

 

Τα πλωτά σκαλοπάτια από ξύλο δρυός φωτίζονται τη νύχτα. Το κάτω μέρος της σκάλας είναι ντυμένο με το ίδιο ξύλο, όπως και τα σκαλοπάτια, για να φέρει την αίσθηση του ενιαίου όγκου στερεής ξυλείας, που παγιδεύεται ανάμεσα στα κιγκλιδώματα.

 

Η κατασκευή ενισχύεται από έναν ειδικά σχεδιασμένο πολυέλαιο, φτιαγμένο από 84 κομμάτια φυσητού γυαλιού σε σχήμα ψαριού.

 

Otomi

 

Ο πλευρικός τοίχος του χώρου της εισόδου είναι κατασκευασμένος από ξύλο teak, κομμένο σε μορφή κυμάτων της θάλασσας. Αυτή η σκηνογραφία περιγράφει τη ροή της φύσης, έναν στρόβιλο μέσα στη δίνη των υδάτων, ψάρια που κολυμπούν κάτω από το ρέμα, την κίνηση ενός πύθωνα γύρω από το θήραμά του…

 

Ο χώρος διαβίωσης

Αρκετά μοτίβα και υφές έχουν εισαχθεί στο σαλόνι μέσω της πολυθρόνας, του πάγκου και του μικρού τραπεζιού Minotti, με μάρμαρο, ξύλο και υφάσματα διαφόρων αποχρώσεων, αλλά και μαξιλάρια με έντονα χρώματα. Η επιλογή των ταπετσαριών αναφέρεται στα φυσικά στοιχεία της λιμνοθάλασσας, των φυλλωμάτων και του ζωικού βασιλείου. Η επένδυση τοίχου με συνεπίπεδες πόρτες δημιουργεί μία συνεχή επιφάνεια, ενώ ο συνδυασμός των διαφορετικών υλικών και ειδών φωτισμού παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ιδανικής ατμόσφαιρας, για ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Το δάπεδο της κατοικίας είναι επενδυμένο με φαρδύ ξύλινο παρκέ, το οποίο εκτείνεται κάθετα της κύριας όψης της. Κεραμικά με μαρμάρινη όψη σε όλο το διαμέρισμα δένουν αρμονικά με όλα τα υπόλοιπα εσωτερικά στοιχεία. Ο βουρτσισμένος μπρούτζος και ο ορείχαλκος τονίζουν όλη τη διακόσμηση του έργου. 

 

Otomi living room

 

Το σαλόνι και την τραπεζαρία ενώνουν γραμμικά συρτάρια αποθήκευσης, custom made με μαρμάρινη επιφάνεια. Η εξωτερική τραπεζαρία και το σαλόνι συνδέονται με τη βεράντα μέσω μιας συρόμενης γυάλινης πόρτας, δημιουργώντας μια αίσθηση ευρυχωρίας και διαύγειας. Otomi Studio

 

Otomi balcony

Περνώντας αυτό το όριο, δημιουργείται ένας οικείος χώρος, που παρέχει καταφύγιο και επαφή με τη φύση. Έπιπλα από ξύλο teak, οροφή από iroko με διάταξη φωτισμού σαν έναστρο ουρανό, αλλά και φινίρισμα τοίχου από πήλινα πλακάκια.

 

Ολόκληρη η κατοικία λειτουργεί με οικιακό αυτοματισμό, χειριστήρια με δυνατότητα ρύθμισης της ροής του φωτός, μηχανοκίνητες κουρτίνες και περσίδες και ενσωματωμένα ηχεία οροφής. Οι μηχανισμοί είναι επιμελώς κρυμμένοι, ως εκ τούτου πρακτικά αόρατοι, και παραμένουν η κρυφή δύναμη στη ραχοκοκαλιά του διαμερίσματος.

 

Η λειτουργική κουζίνα

Η κουζίνα είναι ενσωματωμένη στον ανοιχτό χώρο τραπεζαρίας και καθιστικού, με ανάμειξη φυσικής καρυδιάς και σκούρου ξύλου βελανιδιάς. Παρέχει τη μέγιστη λειτουργικότητα εσωτερικής αποθήκευσης και ενσωμάτωση λειτουργιών των συσκευών. Η ανοιγόμενη τραπεζαρία, σε συνδυασμό με τον πολυέλαιο, δείχνει τη μεταμορφωτική δύναμη ενός ενιαίου χώρου.

 

Otomi kitchen

Ο κεντρικός πάγκος εργασίας φιλοξενεί ηλεκτρικές επαγωγικές εστίες, καθώς και εστίες αερίου με προσαρμοσμένο αποσμητήρα, που ταιριάζει με την πρόσοψη της κουζίνας από μασίφ ξύλο αμερικανικής καρυδιάς. Μία από τις προκλήσεις για το Οtomi Studio ήταν να διανείμει όλα τα μαγειρικά σκεύη και τα πιάτα. Για τον λόγο αυτό αυξήθηκε το ύψος της κουζίνας από το τυπικό στο ύψος της οροφής.

 

Η master bedroom

Το υπερυψωμένο βάθρο του κρεβατιού στο master bedroom αντιπροσωπεύει το καταφύγιο και την ηρεμία. Η γκαρνταρόμπα Rimadesio λειτουργεί σαν χώρος μετάβασης μεταξύ της κρεβατοκάμαρας και του μπάνιου. Ο σχεδιασμός έγινε, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, με βάση τις συνήθειες των ιδιοκτητών.

 

Otomi master bedroom

Το φόντο του κρεβατιού είναι από φωτιζόμενο ψεύτικο όνυχα σε σμαραγδένιες αποχρώσεις, ενώ σε κάθε πλευρά του κρεβατιού υπάρχει ένας εντυπωσιακός, κρεμαστός πολυέλαιος. Αυτή η σκηνή είναι συμβολική: θέα στην μπλε θάλασσα μπροστά και στο καταπράσινο δάσος του Τροόδους πίσω.

 

Το κυρίαρχο υλικό εδώ είναι το γκρι ανακλαστικό γυαλί, που δημιουργεί ένα παιχνίδι μεταξύ της αίσθησης του ανοιχτού, της ημιδιαφάνειας και της διαφύλαξης. Ο ενσωματωμένος φωτισμός εξασφαλίζει τη βέλτιστη θέα των αντικειμένων, που είναι αποθηκευμένα στην ντουλάπα, μέσα από ένα όμορφο πρίσμα διακοσμητικού γυαλιού.

 

 

Οι υγροί χώροι

Το Otomi Studio έδωσε αντίστοιχη προσοχή και στους υγρούς χώρους της κατοικίας. Στο κεντρικό μπάνιο, ο ενσωματωμένος φωτισμός led των πλαισίων στους καθρέφτες δημιουργεί την αίσθηση μιας μυστικής πύλης, που αντικατοπτρίζει τον πολυέλαιο ελεύθερης μορφής ανάμεσα στα δύο έπιπλα, όπως και πάνω από την ανεξάρτητη μπανιέρα.

 

Otomi main bathroom

 

Η τουαλέτα των επισκεπτών είναι ο μικρότερος χώρος του διαμερίσματος, όμως, αναπόσπαστο μέρος της σχεδιαστικής ροής. Τα οργανικά σχήματα ειδών υγιεινής και εξαρτημάτων καταλαμβάνουν τον μικρό ορθογώνιο χώρο, που περιβάλλεται από τοίχους ντυμένους με κεραμικά, ενώ φωτίζεται με περίτεχνα κρεμαστά φωτιστικά.

 

 

Credits:

 

www.otomi-studio.com

 

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο CozyHome magazine 48/Spring Issue 2023.

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath