Faganoula: Η αγάπη για το καλό φαγητό και η δύναμη της δημιουργίας

by Mina Afentouli
Η Μαρίνα Ζαφείρη, aka ως faganoula, είναι μητέρα δύο παιδιών – κάτι που η ίδια θεωρεί ως τη μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή της.

 

Ζει στη Θεσσαλονίκη από το 2004, ενώ κατάγεται από την Αρχαία Επίδαυρο, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

 

Η ενασχόλησή της με τα social media ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια, όταν δημιούργησε το δικό της food blog www.faganoula.gr. Σήμερα, το blog αλλά και οι λογαριασμοί του στα social media αποτελούν μια πλούσια πηγή με συνταγές που ξεχωρίζουν για την απλότητα και την ποιότητά τους. Το Instagram account της είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, προσελκύοντας ένα ενεργό κοινό που την ακολουθεί πιστά στις γευστικές της δημιουργίες.

 

Photo: Ειρήνη Μπαϊρακτάρη

 

 

 

 

Πώς ξεκίνησε η faganoula και πώς πήρε το όνομα της;

To faganoula.gr ήρθε στη ζωή μου αρχές του 2020 μετά από την ανάγκη μου να εξωτερικεύσω όλη αυτή την τρέλα και την αγάπη που έχω για το φαγητό. Από μικρή μου άρεσε να ανακατεύομαι στην κουζίνα, παρόλο που οι γιαγιάδες, οι θείες, η μαμά δεν με άφηναν, γιατί, όπως έλεγαν “είσαι μικρή, άσ’τα τώρα αυτά, όταν μεγαλώσεις”.

 

Όμως, πάντα παρατηρούσα, πάντα ρωτούσα και κυρίως, πάντα γευόμουν προσεκτικά κάθε φαγητό. Το δε όνομα του blog προήλθε από την κόρη μου. Όταν το ξεκίνησα, ήμασταν στους πρώτους μήνες του θηλασμού και επειδή ήταν αρκετά λαίμαργη, μια μέρα την προσφώνησα “φαγανούλα” και αυτομάτως είπα “αυτό είναι το όνομα του blog μου ασυζητητί!”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήσουν “φαγανούλα” ως παιδάκι; Μεγαλώνοντας;

Αν με ρωτάς για την ποσότητα, θα σου πω ότι δεν έτρωγα ούτε πολύ, ούτε λίγο. Σε φυσιολογικά πλαίσια θα έλεγα και ισχύει το ίδιο και σήμερα. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πάντα ήθελα να έχω ένα καλομαγειρεμένο φαγητό να απολαύσω. Δοκίμαζα τα πάντα, γιατί ήθελα να έχω άποψη. Και κάπως έτσι, έχω αποκλείσει από τη διατροφή μου τις αγκινάρες και το ροκφόρ. Είναι οι μόνες δύο τροφές που αρνούμαι κατηγορηματικά να ξαναφάω.

 

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή και ποια είναι η πιο δημοφιλής συνταγή που έχει δημοσιεύσει;

Νομίζω πως αγαπώ πολύ τον μουσακά. Ίσως επειδή λατρεύω την μελιτζάνα, αλλά θεωρώ πως είναι ένα από τα κορυφαία φαγητά. Στο δε blog υπάρχουν τρεις πάρα πολύ δημοφιλείς συνταγές.

Είναι η λαδένια Κιμώλου, συνταγή που έχω πάρει από μια κυρία που ζει στο χωριό μου, αλλά έχει καταγωγή από το νησί, η πάστα Φλώρα που είναι εξ ολοκλήρου δική μου και όποιος δοκιμάζει, παθαίνει ένα ευχάριστο σοκ στον ουρανίσκο και τέλος, η σπάτουλα, ένα θεσσαλικό γλυκό που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραχωρήσει η μητέρα ενός φίλου.

 

Photo: Ειρήνη Μπαϊρακτάρη

 

Φτιάχνεις απλά πράγματα με υλικά, που έχουμε όλοι στο σπίτι. Ήταν επιλογή σου ή είδες ότι ο περισσότερος κόσμος αυτό επιζητά;

Στην κουζίνα μου προσπαθώ να μαγειρεύω με απλά υλικά. Όχι μόνο επειδή έχω οικογένεια, ούτε επειδή θέλω κάτι γρήγορο. Ο λόγος είναι ότι πιστεύω ακράδαντα πως στα απλά βρίσκεται η τελειότητα της γεύσης.

Μια τομάτα τριμμένη, ένα παξιμάδι χαρουπιού και λίγη καλή φέτα. Υπάρχει κάτι καλύτερο και πιο απλό; Παρατήρησα, όμως, ότι και ο κόσμος επιζητά το απλό. Για διάφορους λόγους ο καθένας μας. Έτσι, όλο αυτό, το διοχέτευσα και στο blog.

 

Ποιοι είναι οι κανόνες που ακολουθείς στη διατροφή τη δική σου και της οικογένειάς σου;

Μέτρον άριστον! Η κάθε εβδομάδα μας έχει απ’ όλα. Ζυμαρικό, λαχανικό λαδερό, μοσχάρι, όσπρια, ψαράκι και, φυσικά, σαλάτες! Θα φάμε και το γλυκό μας, αλλά δεν θα το παρακάνουμε. Πιστεύω πως η διατροφή μας πρέπει να έχει απ’ όλα και λατρεύω τη μεσογειακή διατροφή.

 

Υπάρχει υπερπληθώρα πληροφορίας σχετικά με το φαγητό και τη μαγειρική. Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς στα social media;

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε όλοι ίδιοι και διαφορετικοί. Ο καθένας μας έχει κάτι να δώσει και όταν κάνουμε κάτι με αγάπη, σίγουρα το κάνουμε καλά. Μας δόθηκε το δώρο της ζωής, ερχόμαστε μια φορά στην επίγεια ζωή και μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε.

Ας το κάνουμε όμορφα, ταπεινά, χωρίς πολλές φανφάρες, με μπόλικες ιδέες και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Faganoula

Η συνταγή της Φαγανούλας για την τέλεια πάστα – φλώρα:

 

Πάστα – φλώρα | Photo: Faganoula.gr

Υλικά συνταγής:

150 γρ. σπορέλαιο

90 γρ. χυμός πορτοκαλιού

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

90 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

3 κ. σ. λικέρ

450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

μαρμελάδα της αρεσκείας μας 

 

Μέθοδος παρασκευής:

Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά της βάσης εκτός από το αλεύρι.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.

Αφήνουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη και απλώνουμε το υπόλοιπο με το χέρι σε μια ταρτιέρα.

Προσθέτουμε την μαρμελάδα και με το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε κάνουμε μπαστουνάκια απ’ άκρη σ’ άκρη οριζόντια και κάθετα ή με κουπάτ δημιουργούμε σχήματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 30’.

Σερβίρουμε παρέα με το καφεδάκι μας!

 

Cover photo: Ειρήνη Μπαϊρακτάρη

You may also like