Home / Cozyhome  / Architecture  / HAP – Athenian Mosaic: A modern design tale of the 80s

HAP – Athenian Mosaic: A modern design tale of the 80s

HAP
Ένα από τα μυστικά ενός επιτυχημένου αρχιτεκτονικού έργου βρίσκεται στον σεβασμό και.στη διατήρηση της ιστορίας του υπάρχοντος οικοδομήματος, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ξεχώριζαν κατά τη διάρκεια της τότε αίγλης του κτιρίου να εκσυγχρονίζονται,.δίχως, όμως, να χάνουν τον vintage χαρακτήρα τους. Ακριβώς αυτήν τη φιλοσοφία ακολούθησε το γραφείο Fluo Architecture & Design studio,.αναλαμβάνοντας την αρχιτεκτονική μελέτη του HAP – Athenian Mosaic.

 

Το HAP – Athenian Mosaic βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής,.στην Αθήνα, μέσα σε ένα οικιστικό συγκρότημα, κα τασκευασμένο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Οι αρχιτέκτονες Θάλεια Μιχαήλ, Φαίη Μανιάτη.και Κάτια Χαλκιαδάκη και η interior designer Χριστίνα Σέρρου -που συνθέτουν την ομάδα Fluo-, προσπάθησαν να διατηρήσουν τη vintage αισθητική του κτίσματος, μεταμορφώνοντάς το με σύγχρονες λεπτομέρειες σε μία κατοικία του σήμερα. Έτσι, διατηρήθηκαν οι μαξιμαλιστικές γραμμές των 80s, εμπλουτισμένες με νέα υλικά και τεχνολογίες.

 

Fluo

 

Με επιρροές από το interior design της δεκαετίας το ’80, επιλέχθηκε για το HAP – Athenian Mosaic ένα άκρως ενδιαφέρον πάτωμα με μωσαϊκό -σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης εποχής. Το πάτωμα εμπλουτίστηκε με μία συλλογή.διαφορετικών μαρμάρων επάνω σε μία γήινη ροζ βάση, η οποία εκτείνεται τόσο στον μακρύ διάδρομο της εισόδου, όσο και στην κουζίνα και το WC.

 

                                        HAP

 

Σημείο αναφοράς του HAP – Athenian Mosaic αποτελεί ο μπουφές, που.λειτουργεί ως διαχωριστικό, ο οποίος ξεκινάει από την κεντρική είσοδο της κατοικίας και διατρέχει κατά μήκος της κουζίνας, απομονώνοντάς την έτσι από τον χώρο του καθιστικού.

 

Στη μεγαλύτερη έκτασή του, ο μπουφές αποτελείται από ημιδιάφανο γυαλί, το οποίο επιτρέπει τη διακριτική επικοινωνία με τον υπόλοιπο χώρο. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η ανοιχτή βιβλιοθήκη, η οποία διαχωρίζει το γραφείο από το σαλόνι και την τραπεζαρία. Στον χώρο του γραφείου, δημιουργείται ακόμα ένα διαχωριστικό -κινητό αυτήν τη φορά- με μια συρόμενη πόρτα τεσσάρων μέτρων, που απομονώνει πλήρως τον χώρο του γραφείου, δημιουργώντας έτσι ένα γαλήνιο ησυχαστήριο. Η πόρτα αποτελείται από δύο τμήματα των δύο μέτρων, ενώ το κάθε φύλλο είναι μοιρασμένο σε μικρότερα κομμάτια, που της επιτρέπουν να στρίβει και να κρύβεται στο εσωτερικό ενός τοίχου.

 

HAP

 

Το Fluo Architecture & Design studio μεταμόρφωσε τη βεράντα της κατοικίας σε.ένα καλοκαιρινό σαλόνι, προκειμένου η οικογένεια να μπορεί να περνάει τον περισσότερο χρόνο της κατά τους ζεστούς μήνες, αγναντεύοντας αμέριμνη το ηλιοβασίλεμα, με την πέργκολα να προσφέρει την πολυπόθητη αίσθηση της ιδιωτικότητας.

HAP

 

Τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά εκτείνονται στο βάθος του διαδρόμου,.έχοντας και εκείνα τη δυνατότητα να απομονωθούν από τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας. Οι επιρροές από τα 80s, τα δωμάτια-ησυχαστήρια και το καλοκαιρινό καθιστικό συνθέτουν την ιδανική οικογενειακή κατοικία.

 

HAP

 

 

Credits:
  • Φωτογραφίες: Πάνος Αρβανιτάκης
  • Αρχιτεκτονικό γραφείο: Fluo, Architecture and design studio
  • Αρχιτέκτονες: Θάλεια Μιχαήλ, Φαίη Μανιάτη, Κάτια Χαλκιαδάκη
  • Interior designer: Χριστίνα Σέρρου
  • Supervisor: Θάλεια Μιχαήλ
  • Ηλεκτρομηχανική μελέτη: Simvoli
  • Φωτισμός: Placed
  • Είδη υγιεινής και πλακάκια: Kiskinidis-Living made easy, Antrax
  • Έπιπλα: Love it, Area Domus
  • Art work: Sofia Vlazaki

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada