Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Exercise Snacking: Πώς δέκα λεπτά άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική σου κατάσταση

Exercise Snacking: Πώς δέκα λεπτά άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική σου κατάσταση

Exercise Snacking
Η έλλειψη χρόνου δεν θα είναι πλέον δικαιολογία!

 

Πόσες υποχρεώσεις μπορούμε να χωρέσουμε μέσα σε 24 ώρες; Για έναν τυπικό άνθρωπο που ζει στο 2024, η απάντηση είναι πολλές. Καθημερινά, μοιράζουμε τον χρόνο μας σε διάφορα tasks, με αποτέλεσμα η φροντίδα του εαυτού.μας μένει πίσω, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ωστόσο, ακόμα και αν το πρόγραμμά μας είναι πλήρες, μπορούμε να φροντίσουμε να αφιερώσουμε έστω και λίγα λεπτά στη φυσική μας κατάσταση. Και πώς θα το κάνουμε αυτό; Εντάσσοντας μέσα στην ημέρα μας το exercise snacking!

 

Τι είναι το Exercise Snacking;

 

Το exercise snacking είναι μια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί να χρειάζεται να αφιερώσουμε μία ώρα συνεχόμενης γυμναστικής, μπορούμε να “σπάσουμε” την άσκηση σε μικρότερες δόσεις, συνήθως 5 έως 10 λεπτά, που μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στο πρόγραμμα μας. Το όνομα “snacking” δόθηκε λόγω της ομοιότητας με τα μικρά σνακ που τρώμε μέσα στην ημέρα – μικρά αλλά θρεπτικά.

 

 

Σύμφωνα με το University of Bath, η μέθοδος περιλαμβάνει την εκτέλεση σύντομων περιόδων έντονης άσκησης, συνήθως δύο φορές την ημέρα, με 5 λεπτά εκγύμνασης και 1 λεπτό ξεκούρασης ανάμεσα στις ασκήσεις. Αυτή η τακτική μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την καρδιοαναπνευστική ικανότητα αλλά και τη συνολική φυσική κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσεις μεγάλο χρόνο στο γυμναστήριο.

 

Τα Οφέλη του Exercise Snacking

 

  • Ευελιξία: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του exercise snacking είναι ότι μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα ακόμα και στις πιο γεμάτες μέρες. Μπορείς να κάνεις 5 λεπτά άσκησης το πρωί πριν το πρωινό σου και 5 λεπτά το απόγευμα ή ακόμα και στη δουλειά σου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
  • Βελτιωμένη καρδιοαναπνευστική υγεία: Μελέτες δείχνουν ότι σύντομες περιόδους έντονης άσκησης, όπως το exercise snacking, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική υγεία και αντοχή.
  • Αύξηση του μεταβολισμού: Μικρά, έντονα bursts άσκησης ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και μπορούν να βοηθήσουν στην καύση θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν δεν κάνεις άσκηση.
  • Βελτίωση της μυϊκής δύναμης: Το exercise snacking περιλαμβάνει διάφορους τύπους ασκήσεων, από ασκήσεις αντοχής έως ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δουλέψεις διαφορετικές μυϊκές ομάδες κάθε φορά, επιτυγχάνοντας συνολική ενδυνάμωση.
  • Βελτίωση διάθεσης και μείωση άγχους: Μικρές περίοδοι άσκησης απελευθερώνουν ενδορφίνες, τις γνωστές “ορμόνες της χαράς”, που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Ακόμα και 5 λεπτά άσκησης μπορούν να σου δώσουν μια έκρηξη ενέργειας και θετικής διάθεσης.

 

Πώς να εντάξεις το Exercise Snacking στην καθημερινότητά σου

 

Το καλό με το exercise snacking είναι ότι δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό ή πολύ χώρο. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τους στόχους σου, όπως:

 

  • Squats και lunges: Ιδανικές ασκήσεις για τα πόδια.και τους γλουτούς, που μπορούν να γίνουν οπουδήποτε.
  • Jumping jacks ή burpees: Εξαιρετικές καρδιοασκήσεις.που ανεβάζουν γρήγορα τους καρδιακούς παλμούς.
  • Push-ups και plank: Βασικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού και των χεριών.
  • Αναβάσεις σε σκαλοπάτια: Εάν βρίσκεσαι σε κτίριο με σκαλοπάτια, αυτή η άσκηση είναι τέλεια για την ενίσχυση των ποδιών και την αύξηση της αντοχής.
  • Περπάτημα ή τρέξιμο στη θέση: Μια εύκολη άσκηση που μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμα και στο σπίτι ή στο γραφείο.

 

Τι λένε οι ειδικοί

 

Μια μελέτη του 2022 ανακάλυψε ότι ακόμη και 15-30 δευτερόλεπτα έντονης προσπάθειας,.τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι το exercise snacking.βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά και στη μείωση της καθιστικής ζωής.

 

 

Επιπλέον, ειδικοί στον τομέα του fitness προτείνουν το exercise snacking ως ιδανική λύση.για άτομα που δυσκολεύονται να βρουν συνεχόμενο χρόνο για προπόνηση. Ο καθηγητής James Turner από το University of Bath σημειώνει ότι “μικρές,.συχνές δόσεις άσκησης μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, ακόμη και αν δεν αφιερώνεις πολύ χρόνο σε αυτές”.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada