Home / Wellness  / Health  / Συμφύσεις: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται, από τον MUDr Στυλιανό Μανουσάκη

Συμφύσεις: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται, από τον MUDr Στυλιανό Μανουσάκη

συμφύσεις
Με τον όρο συμφύσεις περιγράφεται γενικά το παθολογικό “κόλλημα” των οργάνων με τον ιστό που τα περιβάλλει, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ελεύθερα ανάμεσα στους ιστούς που τα περιβάλλουν.

 

Ανάλογα με το σημείο εντοπισμού τους μέσα στην κοιλιακή χώρα, οι συμφύσεις διακρίνονται σε ενδοπυελικές.δηλαδή μεταξύ μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων, εντέρου και/ή ουροδόχου κύστης –.και σε ενδομητρικές – μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

 

Τα κύρια αίτια δημιουργίας των ενδομητρικών συμφύσεων είναι είτε ο τραυματισμός – π.χ. λόγω απόξεσης, ενδομήτριου σπιράλ – είτε μετά από φλεγμονή του ενδομητρίου. Αν και σήμερα οι συμφύσεις ευθύνονται για πλήθος γυναικολογικών προβλημάτων,.όπως η υπογονιμότητα, αλλά και ευρύτερων προβλημάτων υγείας, όπως η απόφραξη εντέρου, κ.ά.,.θεωρούνται ένας από τους πιο αρχέγονους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας.

 

Η ξαφνική αυτή αύξηση της συχνότητας των συμφύσεων δεν είναι κάποια “επιδημία ή χειρουργική επιπλοκή”,.αλλά απότοκος της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης, των επεμβατικών διαγνωστικών μέσων,.αλλά και της αύξησης των επεμβάσεων που πραγματοποιεί σήμερα.ο κάθε άνθρωπος σε σχέση με το παρελθόν.

 

συμφύσεις γυναικολογία

 

Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι το 90% των συμφύσεων είναι μετεγχειρητικές. Η συχνότητα της ανάπτυξής τους κυμαίνεται μεταξύ 67-93% μετά.από επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και μεταξύ 60-90% μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις,.καθιστώντας τις συμφύσεις μια από πιο συχνές επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Γυναικολογικά, οι συμφύσεις αποτελούν το αίτιο για 20-40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Η παρουσία συμφύσεων στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες επηρεάζει την κινητικότητα των σαλπίγγων και τη μεταφορά του ωαρίου, μειώνοντας την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα αυξάνει και την πιθανότητα ανάπτυξης εξωμήτριας κύησης. Όσο αυξάνεται η σοβαρότητα των συμφύσεων, τόσο μειώνεται η συχνότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

 

Η θεραπεία των συμφύσεων είναι χειρουργική και συνίσταται στη λύση των συμφύσεων (συμφυσιόλυση).και στην αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής των ενδοκοιλιακών οργάνων με ταυτόχρονη λήψη μέτρων.για τη μείωση της συχνότητας επανασχηματισμού τους. Δυστυχώς, η συμφυσιόλυση συνοδεύεται από μεγάλη συχνότητα επανασχηματισμού των συμφύσεων.

 

Η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 35-50% μετά από.τη χειρουργική αντιμετώπιση των συμφύσεων (συμφυσιόλυση),.που πραγματοποιείται συνήθως με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.

 

MUDr. Στυλιανός Μανουσάκης
Πλατεία Αγίας Σοφίας 5, Νέο Ψυχικό, Αθήνα
Τ. 697 476 7883
www.drmanousakis.com

 

[email protected]

Ο Στυλιανός Μανουσάκης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander της Γερμανίας και στη Σλοβακία, αποκτώντας το πτυχίο Ιατρικής του Comenius Univeristy of Bratislava, το 2013. Έπειτα, μετέβη στην Ελβετία, όπου τον πρώτο χρόνο εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Spitalregion Fürstenland Toggenburg-Spital Wil. Κατά το διάστημα 2014-2020, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γυναικολογική Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική από τον Chefarzt της κλινικής See-Spital Horgen, Dr. med. Plamen Kostov, έναν από τους γνωστότερους λαπαροσκόπους της Ελβετίας και το 2022 απέκτησε τον τίτλο του Υποδιευθυντή, συμμετέχοντας ενεργά στην κλινική εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών. Είναι μέλος της Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Ελβετίας και του πρώτου ευρωπαϊκά διαπιστευμένου ελβετικού κέντρου στη Γυναικολογική Ενδοσκόπηση (GESEA Diploma Centre, AGE-Swissendos). Από τον Νοέμβριο του 2022 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με γυναικολογικά και μαιευτικά κέντρα στην Ελβετία. Είναι έγγαμος με τη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Μαρία Ηλιάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.