Home / Wellness  / Health  / Γιατί είναι σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Alzheimer;

Γιατί είναι σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Alzheimer;

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer. Πόσα πραγματικά ξέρουμε γι αυτήν τη νόσο;

 

Δικαίως πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως μία ύπουλη νόσο. Η 21η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer και λειτουργεί ως μία αφορμή για να θυμόμαστε το πόσο δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των παθόντων. Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να μας προειδοποιήσουν, διότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τους οι ασθενείς που ζουν με το. Alzheimer πρόκειται να φτάσουν τους 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Το γεγονός ότι 75% των περιστατικών είναι χωρίς διάγνωση είναι αυτό που καθιστά τη νόσο ύπουλη και extra επικίνδυνη. Τα σημάδια εμφανίζονται πολλές φορές σιγά σιγά και υπάρχει άρνηση στην αρχή.

Μερικά στοιχεία που επισημαίνει η Παγκόσμια Εταιρεία. Νόσου Alzheimer: Το στίγμα και η παραπληροφόρηση οδηγούν τους παθόντες στο να αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια και να μην αναζητούν διάγνωση. Ένα ποσοστό 85% που ζει με άνοια δεν έχει πρόσβαση στη μετα-διαγνωστική υποστήριξη. Τόσο η έγκαιρη, όσο και η μετά διάγνωση έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στους παθόντες να ζουν καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, μάλιστα, και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποτρέψουν, να καθυστερήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Κάπνισμα, σωματική αδράνεια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ατμοσφαιρική ρύπανση, τραυματισμός στο κεφάλι, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη, υψηλή χοληστερόλη και προβλήματα ακοής ή όρασης. Αυτοί είναι οι 14 παράγοντες κινδύνου.

 

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στο. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα “Μιλάμε για την άνοια με τους ειδικούς”.

“Η εκδήλωσή μας για τη φετινή Παγκόσμια. Ημέρα Alzheimer έχει ως στόχο την ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση της νόσου. Την ευαισθητοποίηση για την άνοια και την καταπολέμηση του στίγματος και της παραπληροφόρησης. Παρά το γεγονός ότι στον οικογενειακό και φιλικό μας κύκλο έχουμε όλοι κάποιο περιστατικό της νόσου, η παραπληροφόρηση περιβάλει ακόμα τη νόσο και πλήττει όσες/ους ζουν με την πάθηση και τις οικογένειές τους”, επισημαίνει η ομότιμη καθηγήτρια.Νευρολογίας του ΑΠΘ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?