5+1 γευστικοί προορισμοί που κάνουν τη Θεσσαλονίκη… απολαυστική!

by Mina Afentouli
Το να αποφασίσει κανείς πού θα φάει στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ποτέ εύκολο. Η πόλη ξεχειλίζει από επιλογές και κάθε γωνιά της κρύβει μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

 

Αν, λοιπόν, βρίσκεστε στη Νύμφη του Θερμαϊκού και αναρωτιέστε «πού να πάω για φαγητό στη Θεσσαλονίκη;», σας έχουμε την απάντηση. Τα πέντε εστιατόρια που ακολουθούν, δεν μας έχουν απογοητεύσει ποτέ! Από ένα γρήγορο, ελαφρύ γεύμα μέχρι ένα εντυπωσιακό δείπνο με την οικογένεια ή την παρέα, προσφέρουν γεύσεις δημιουργικές, ψαγμένες και απόλυτα foodie-approved. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Θεσσαλονίκη έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Και επειδή κανένα γαστρονομικό ταξίδι δεν ολοκληρώνεται χωρίς μια γλυκιά πινελιά, προσθέσαμε κι ένα στέκι για επιδόρπιο. Είτε κινείστε στο κέντρο είτε ανατολικά, αυτές οι διευθύνσεις για καλό φαγητό στη Θεσσαλονίκη είναι σταθερά «άχαστες»!

 

Μαιτρ και Μαργαρίτα

Ένα σημείο αναφοράς για καλοφαγάδες, το Μαιτρ και Μαργαρίτα στο κέντρο είναι η πρώτη μας στάση για φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και δέκα χρόνια πρωτοστατεί στη γαστρονομική άνθιση της πόλης.

 

Το αντισυμβατικό wine bistro σερβίρει πιάτα και δημιουργεί γευστικές εμπειρίες, που γίνονται συχνά talk of the town. Πρόκειται για την εξελιγμένη εκδοχή της μπιστρονομίας: τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα με άποψη, σερβιρισμένα με casual προσέγγιση και περιβάλλον που σέβεται την πρώτη ύλη και την εποχή.

 

Στο μενού θα βρείτε γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ιθάκη έως τα Γρεβενά, ζυμαρικά από τη Χίο και τις Σέρρες, κρέας από την Κομοτηνή και τη Χαλκιδική, αλλά και ψάρια και θαλασσινά που φτάνουν καθημερινά από την Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης.

 

Ο χώρος είναι άνετος και λιτός, με στόχο να εστιάζει στην ουσία: την απόλαυση της παρέας, του καλού φαγητού και του κρασιού. Στην καρδιά της φιλοσοφίας του βρίσκεται το μοίρασμα∙ τα πιάτα σερβίρονται στο κέντρο του τραπεζιού, ώστε όλοι να γεύονται και να μοιράζονται.

 

Ο ελληνικός και ο διεθνής αμπελώνας συναντά τη δημιουργική κουζίνα με τρόπο μοναδικό. Για το wine pairing, η λίστα περιλαμβάνει γνωστές και λιγότερο γνωστές ετικέτες, φυσικά, orange και βιοδυναμικά κρασιά.

ΔΕΘ

Φράγκων 3 και Στρ. Σφέτσου, Θεσσαλονίκη || Τ. 231 400 7586 ||  maitrandmargarita.com

 

 

 

Τα Τρία Γουρουνάκια

Αγαπημένο σημείο για φαγητό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι Τα Τρία Γουρουνάκια στον πανέμορφο πεζόδρομο της Καποδιστρίου. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτίριο, συνδέοντας την καθημερινή του παρουσία με τη μακρόχρονη ιστορία της πόλης στο καλό φαγητό.

 

Άλλωστε, οι παλιές συνταγές και οι καινούργιες αναζητήσεις ενώνονται στο ίδιο πιάτο, μετατρέποντας κάθε μπουκιά σε ξεχωριστή εμπειρία. Από τα φρέσκα υλικά και το ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά στην κουζίνα, μέχρι τα εμπνευσμένα κυρίως πιάτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε την κάθε μπουκιά, αλλά και την κάθε γουλιά από τους πιο ξεχωριστούς οίνους.

 

Ανακαλύψτε όλες τις πτυχές αυτής της κουζίνας με τα μενού Γευσιγνωσίας, μια γαστρονομική διαδρομή που δίνει άλλη διάσταση στο επόμενο γεύμα σας.

 

Στην κουζίνα ο σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης, επιζητά ισορροπία και βάθος στη γεύση, ώστε κάθε πιάτο να έχει τη δική του ταυτότητα και να δημιουργεί μία ανάμνηση.

 

Η αφοσίωση της ομάδας έχει αναγνωριστεί με σημαντικές βραβεύσεις, επιβεβαιώνοντας τη θέση «των Τριών Γουρουνιών» ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Ο

Καποδιστρίου 7 & Πάικου, Θεσσαλονίκη || Τ. 231 024 9050 ||  tatriagourounakia.gr

 

Voukakrato

Το Voukakrato άνοιξε τις πόρτες του στην Καλαποθάκη και έφερε έναν νέο αέρα στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη της γεύσης και της αισθητικής.

 

 

Μόλις βρεθείτε στην πόλη, κάντε αμέσως κράτηση για τραπέζι ή ακόμη καλύτερα στο μπαρ, ώστε να απολαύσετε το γεύμα σας με θέα το open kitchen του. Με ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο απόσταγμα και πιάτα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα ζήσετε μία ολοκληρωμένη εμπειρία, όπου το καλό φαγητό είναι στο επίκεντρο.

Η λέξη «βουκάκρατο» προέρχεται από τη βυζαντινή κουζίνα και σημαίνει «ψωμί βουτηγμένο στο άκρατο (ανόθευτο) κρασί». Ένας συνδυασμός των λέξεων «βούκα» και «άκρατος», που κουβαλά μνήμες γεύσης και παράδοσης. Με έμπνευση από εκείνη την εποχή, το εστιατόριο Βουκάκρατο στη Θεσσαλονίκη ζωντανεύει την τέχνη του μεζέ, παντρεύοντας τη γεύση με τις ανοιχτές φωτιές και το καθημερινά ψημένο φρέσκο ψωμί – ώστε κάθε επισκέπτης να απολαμβάνει το αυθεντικό βουκάκρατο, κάθε φορά που περνά την πόρτα του.

Η κουζίνα λειτουργεί σαν ένα μικρό εργαστήρι γεύσεων: χωριάτικα φύλλα ανοίγονται με μεράκι για να αγκαλιάσουν φρέσκα υλικά και να μεταμορφωθούν στον ξυλόφουρνο. Στο μενού ξεχωρίζουν πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα, όπως μάγουλα ροφού σε μια σάλτσα από κατσικίσιο μπλε τυρί Μακεδονίας, ρώσικη σαλάτα με καπνιστό μπλε καβούρι, αλλά και ο must try τζιγεροσαρμάς θαλασσινών. 

Κάθε μπουκιά είναι και μια αφορμή για να μοιραστείτε ιστορίες γύρω από το τραπέζι ή και από το τραπέζι. Στο Voukakrato, η γεύση είναι συνδεδεμένη με την απόλαυση και τη μνήμη και όλα είναι προσεγμένα στη λεπτομέρειά τους.

Εστιατόρια κοντά στη ΔΕΘ

Καλαποθάκη 6, Θεσσαλονίκη || Τ. 231 022 0059 || @voukakrato

 

Το Μανιτάρι

εστιατόρια

Το εστιατόριο Μανιτάρι, στον δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, γίνεται συνεχώς καλύτερο και τώρα άνοιξε ακόμη πιο ανανεωμένο για όλους όσοι ψάχνουν για καλό φαγητό στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ανανεωμένος χώρος, νέο μενού, ίδια αγάπη.

 

Φωτεινή και περιποιημένη σάλα, καινούργια βεράντα και ανανεωμένο μενού. Ο πολυβραβευμένος consultant chef, Δημήτρης Παμπόρης ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον γευστικό πήχη, ενώ ο chef de cuisine, Θοδωρής Καλοΐδής φροντίζει ώστε κάθε γεύμα να αποτελεί ένα θέμα συζήτησης για την παρέα ή την οικογένεια.

 

Δοκιμάστε τη σαλάτα με τομάτες και χούμους φέτας, λαδοπαξίμαδα Κυθήρων, κρίταμα Χαλκιδικής και σάλτσα από φρέσκο κρεμμυδάκι, και από ορεκτικά τους πρόβειους τηγανιτούς κεφτέδες – που είναι και γεμιστοί!

 

Στα κυρίως, τα μάγουλα Iberico μπραιζέ και το ριζότο κολοκύθας κερδίζουν τις γευστικές εντυπώσεις! Must have είναι και το ξακουστό ριζότο σαν «λαχανοντολμάς» με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης.

 

Από το 2010, το Μανιτάρι αποτελεί το πιο κομψό εστιατόριο στην Καλαμαριά  Θεσσαλονίκης. Η φιλοσοφία είναι να αλλάζει συχνά τα μενού του, ακολουθώντας τις εποχές, ώστε να εξασφαλίζει ότι οι πρώτες ύλες του θα είναι στη βέλτιστη στιγμή τους και η ποιότητά τους η καλύτερη.

Εστιατόρια κοντά στη ΔΕΘ

Θεμ. Σοφούλη 57, Kαλαμαριά, Θεσσαλονίκη || Τ. 231 041 5289 || to-manitari.gr

εστιατόρια 

Fytra Restaurant

εστιατόρια Θεσσαλονίκη ΦύτραΑπό τον Ιούνιο του 2022, το εστιατόριο Φύτρα στην περιοχή Χαριλάου έχει γίνει top προορισμός για όσους αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

 

Στη Φύτρα, η ελληνική και εν γένει η μεσογειακή κουζίνα συναντά τη δημιουργικότητα και τον σεβασμό στις εκλεκτές πρώτες ύλες, μεταμορφώνοντας κάθε γεύμα σε μια αυθεντική και σύγχρονη εμπειρία.

 

Το μενού του ανανεώνεται συχνά και δίνει έμφαση σε εποχιακά και φρέσκα προϊόντα. Μόλις φτάσετε, ρίξτε μία ματιά στον μαυροπίνακα, όπου κάθε μέρα γράφεται το μενού. Διαβάζοντας τα πιάτα και τις περιγραφές τους, θα σας ανοίξει αμέσως η όρεξη και θα αρχίσετε να προετοιμάζεστε για το γεύμα που θα ακολουθήσει.

Στο μενού θα βρείτε πιάτα όπως γαρίδες σχάρας με ταμπουλέ κινόα, μυλοκόπι με χόρτα τσιγαριαστά, προβατίνα με ξινό τραχανά και κρασότυρο παλαιωμένο σε μούστο.

Ο χώρος, μοντέρνος και λιτός, αποπνέει ζεστασιά και φιλόξενη ατμόσφαιρα, ιδανική για χαλαρά γεύματα με αγαπημένα πρόσωπα ή επαγγελματικά δείπνα. Η προσεκτική και φιλική εξυπηρέτηση συμπληρώνει την εμπειρία, κάνοντας κάθε επίσκεψη στη Φύτρα μια αξέχαστη γαστρονομική περιπέτεια στη Θεσσαλονίκη.

 

Ανδριανουπόλεως 10, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη || Τ. 2310 318747 || @fytra_restaurant 

εστιατόρια

Η +1 πρόταση για τους λάτρεις του γλυκού αλλά και του φρεσκοψημένου τσουρεκιού

 

Ζάχαρη

Στο εργαστήριό της, η “Ζάχαρη” ρίχνει στο μίξερ τη γνώση της κλασικής ζαχαροπλαστικής και την εμπειρία, με φρέσκα και ποιοτικά υλικά και τα αναμειγνύει, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και ξεχωριστούς συνδυασμούς.


Ο Άλεξ Μιχαηλίδης είναι τρίτης γενιάς 
ζαχαροπλάστης με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και εμπειρία 35 χρόνων στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. εστιατόριαΗ πολύχρονη πείρα του, η βαθιά γνώση της τέχνης του και η αναζήτησή του για σύγχρονες γεύσεις, τον ώθησαν να δημιουργήσει το 2015 τη “Ζάχαρη”, το νέο του εργαστήριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, τόπο, διαρκούς αναζήτησης νέων γεύσεων.

 

Η μικρή καθημερινή παραγωγή διασφαλίζει τη φρεσκάδα των παρασκευασμάτων. Μόνο χειροποίητα γλυκά, με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, φρέσκα αυγά, εκλεκτής ποιότητας σοκολάτα και μπαχαρικά και καθόλου μαργαρίνες, φοινικέλαιο, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά αρώματα. Παραδοσιακά προϊιόντα, όπως πολίτικα τσουρέκια, κουλουράκια και σιροπιαστά, αλλά και σύγχρονες συνταγές, όπως ταρτάκια με σοκολάτα και πιπέρι ή βιολέτα, μους με μαστίχα, γαλλικές τρούφες και άλλα, για να γευτείτε όλη τη γλύκα και την παράδοση της Θεσσαλονίκης.εστιατόρια

 

Η “Ζάχαρη” προσφέρει γλυκούς πειρασμούς, αλλά και αλμυρές επιλογές. Μένει μόνο να τις ανακαλύψετε!

Γλυκό κοντά στη ΔΕΘ

Λόρδου Βύρωνος 7, Θεσσαλονίκη || T. 231 025 7734 || www.zaxarh.gr

 

Όταν η Θεσσαλονίκη συναντά τη γεύση, η πόλη μετατρέπεται σε γαστρονομικό προορισμό. Εδώ, το φαγητό είναι τόσο απολαυστικό που θα μπορούσε να είναι ο μόνος λόγος που χρειάζεσαι, για να κλείσεις εισιτήριο.

 

Κεντρική εικόνα: Fytra Restaurant

 

Διαβάστε ακόμη: Όσο γνωρίζουμε το κρασί, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε

You may also like