4+1 Thanksgiving συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις!

by Eleni Michailidou

Μπορεί στην Ελλάδα να μην γιορτάζουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις παραδοσιακές Thanksgiving συνταγές που σερβίρουν οι Αμερικανοί φίλοι μας. Αν, λοιπόν, θέλεις να πειραματιστείς μαγειρικά, βάλε την ποδιά σου, σήκωσε μανίκια και δοκίμασε να ετοιμάσεις τις λιχουδιές που ακολουθούν.

 

Roasted turkey

(Ψητή γαλοπούλα)

Thanksgiving συνταγές

oven roasted turkey Thanksgiving συνταγές

Photo: Joseph de Leo. Food Styling: Barrett Washburne.

 
 
Συστατικά
  • 1 γαλοπούλα κατεψυγμένη και αποψυγμένη (περίπου 5 κιλά)
  • 1/4 κούπας αλάτι
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
  • 2 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 2 κ.γλ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κεφάλι σκόρδου, κομμένο στη μέση
  • 1 λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1/4 κούπας ηλιέλαιο

 

 

 

 

 

Εκτέλεση

Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε μια σχάρα ψησίματος μέσα στο ταψί. Στεγνώστε τη γαλοπούλα μέσα και έξω με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μικρό μπλέντερ, χτυπήστε το αλάτι, το πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ, την καστανή ζάχαρη, τη σκόνη σκόρδου, το αποξηραμένο θυμάρι, τη σκόνη κρεμμυδιού και την πάπρικα, μέχρι να ενωθούν καλά (περίπου 5 δευτερόλεπτα).

Καλύψτε ολόκληρη τη γαλοπούλα με το μείγμα καρυκευμάτων και τοποθετήστε τη στο ψυγείο, ακάλυπτη, για 12 έως 48 ώρες.

Τοποθετήστε μια σχάρα στο κάτω μέρος του φούρνου και προθερμάνετε στους 230°C. Ταμπονάρετε απαλά τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας, για να αφαιρέσετε τυχόν υγρασία. Τοποθετήστε το κρεμμύδι, το λεμόνι, το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι και το φασκόμηλο στην κοιλιά της γαλοπούλας και στο άνοιγμα του λαιμού, χωρίς να γεμίσετε υπερβολικά, για να υπάρχει ροή αέρα. Περιχύστε τη γαλοπούλα με ηλιέλαιο. Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο αφής στη γαλοπούλα και μεταφέρετε το ταψί στον φούρνο.

Ψήστε τη γαλοπούλα για 30 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. Συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου η θερμοκρασία στο παχύτερο μέρος του στήθους φτάσει στους 68°C και στους μηρούς της γαλοπούλας τους 74°C, (περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες ακόμη).

Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί ακάλυπτη, για 45 λεπτά, πριν τη χαράξετε.

 

Perfect Gravy

(Η τέλεια σάλτσα)

Thanksgiving συνταγές

gravy Thanksgiving συνταγές

Photo: Chelsea Lupkin

 
 
 

 

Συστατικά
  • 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζωμό από το ταψί που ψήσατε τη γαλοπούλα
  • 1 κούπα ζωμό κότας
  • 1 κ.γλ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

 

 
 
 

 

 

 
Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς, μέχρι να ροδίσει – για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε στο κατσαρολάκι τον ζωμό της γαλοπούλας και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Φέρτε το μείγμα σε βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Αφήστε να σιγοβράσει και ανακατέψτε κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρώς – για περίπου 5 λεπτά.

Ανακατέψτε με το ζωμό, το φασκόμηλο και το θυμάρι και αφήστε να σιγοβράσουν. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε περιστασιακά, προσθέτοντας σταδιακά περισσότερο ζωμό αν χρειάζεται, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή – για περίπου 10 λεπτά.

 

Roasted Garlic Mashed Potatoes

(Πουρές πατάτας με ψητό σκόρδο)

Thanksgiving συνταγές

garlic mashed potatoes

Photo: Eric Bernstein

 
 
 
Συστατικά
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος, ζεστή
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

 

 

 

 
 
 

 

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Ρίξτε ελαιόλαδο πάνω από το σκόρδο και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο. Ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει – για περίπου 45 λεπτά – και μετά αφήστε το στην άκρη.

Εν τω μεταξύ, βάλτε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύψτε τις με νερό και αλατοπιπερώστε. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να πάρουν μια βράση. Μετά από περίπου 30 λεπτά, ελέγξτε αν οι πατάτες είναι μαλακές και στη συνέχεια στραγγίστε τις σε ένα σουρωτήρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιήστε τις πατάτες και μετά προσθέστε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το σκόρδο, αφού πρώτα το έχετε πολτοποιήσει. Προσθέστε βαλσάμικο, αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και γαρνίρετε με μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.

 

 

Sweet Potato Salad

(Σαλάτα με γλυκοπατάτες, φέτα και αποξηραμένα cranberries)

 

sweet potato salad

Photo: Rachel Vanni. Food Styling: Taylor Ann Spencer

Thanksgiving συνταγές
 
Συστατικά
  • 3 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους (περίπου 2 κιλά)
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κούπα αποξηραμένα κράνμπερι
  • 1/2 κούπα θρυμματισμένη φέτα
  • 1/4 κούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό
  • Για το dressing:
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1/4 κ.γλ. πάπρικα
  • 1/4 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες και το κόκκινο κρεμμύδι ομοιόμορφα σε ένα αντικολλητικό ταψί, λαδώστε και αλατοπιπερώστε.

Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν – για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Για το dressing: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι και τα μπαχαρικά. Ρίξτε σταδιακά το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και αλατοπιπερώστε.

Ενώστε σε ένα μπολ τις γλυκοπατάτες με το dressing, τα cranberries, τη φέτα και τον μαϊντανό. Σερβίρετε σαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Pecan Pie

(Γλυκιά πίτα με καρύδια πεκάν)

Thanksgiving συνταγές

Pecan Pie

Photo: Rachel Vanni. Food Styling: Makinze Gore.

 

 

 

 

Συστατικά
  • σπρέι μαγειρικής
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το άνοιγμα της ζύμης
  • 1 συσκευασία ζύμη για πίτα
  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
  • 1 κούπα ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
  • 1 κ.σ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουτ. αλάτι kosher
  • 2 κούπες καρύδια πεκάν
  • παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό πυρέξ.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη. Τοποθετήστε την πάνω στο λαδωμένο πυρέξ και πιέστε απαλά, φροντίζοντας να μην υπάρχουν φυσαλίδες αέρα. Κόψτε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν, έξω από τα τοιχώματα του πυρέξ.

Καλύψτε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος και γεμίστε με ξερά φασόλια. Ψήστε τη ζύμη για περίπου 20 με 25 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και τα φασόλια και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 5 λεπτά ακόμα. Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Χτυπήστε με τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τα αυγά, το σιρόπι καλαμποκιού, τη βανίλια και το αλάτι.

Διασκορπίστε τα μισά καρύδια πεκάν στη ζύμη και περιχύστε με το μείγμα των αυγών. Ανακατέψτε απαλά με ένα κουτάλι για να καλύψετε τα πεκάν. Τοποθετήστε ελαφρά αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήστε την πίτα για 15 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να φουσκώσει η γέμιση, το κέντρο να είναι ελαφρώς τρεμάμενο και οι άκρες να σταθεροποιηθούν για 30 έως 35 λεπτά ακόμη. Μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει.

Σερβίρετε με παγωτό.

 

Enjoy and don’t forget to be thankful!

 

You may also like