Home / Good Life  / 3 υπέροχες συνταγές για χορτοφαγικά γεύματα!

3 υπέροχες συνταγές για χορτοφαγικά γεύματα!

Tα χορτοφαγικά γεύματα δεν είναι σίγουρα βαρετά! Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για νοστιμότατα γεύματα και σου προτείνουμε τρεις από αυτές!

Χορτοφαγικά γεύματα γεμάτα νοστιμιά, θρεπτικά συστατικά και ικανοποιητικές θερμίδες, μπορούν να εμπλουτίσουν το διατροφολόγιό σου, ακόμη κι αν δεν είσαι vegetarian.

Oι τρεις συνταγές που ακολουθούν είναι σίγουρα στις επιλογές που θα θες να μαγειρεύεις ξανά και ξανά, αφού είναι ιδανικές για ένα χορταστικό και πεντανόστιμο γεύμα: 

 

Μακαρόνια κολοκυθιού με γαρίδες – Zoodles with shrimps
Υλικά

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

30 ωμές γαρίδες

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1/4 κούπας λευκό κρασί

Μπούκοβο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 λεμόνι

1/2 κούπα άνηθος ψιλοκομμένος

4 ωμά κολοκυθάκια

 

Εκτέλεση

Βάζεις στη κατσαρόλα σου το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρεις τις γαρίδες, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. (Δεν χρειάζεται πολλή ώρα!)

Αφαιρείς τις γαρίδες και στο ίδιο σκεύος, προσθέτεις το βούτυρο, το κρασί, το μπούκοβο, το ξύσμα και το χυμό από λεμόνι.

Ανακατεύεις για 2-3 λεπτάκια σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτεις τον άνηθο, τα μακαρόνια κολοκυθιού ( τρίβεις 4 ωμά κολοκυθάκια), αλατοπίπερο, και τέλος προσθέτεις τις γαρίδες.

Έτοιμο για σερβίρισμα!

 

χορτοφαγικά

 

Κουνουπιδομπριζολάκια – Roasted cauliflower steaks
Υλικά

2 μικρά κουνουπίδια χωρίς τις ρίζες τους

 

Για της σως:

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Mix μπαχαρικών (Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, γλυκιά πάπρικα, κάρυ, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, θυμάρι)

Χυμό από 1/2 λεμόνι

 

Για το ντιπ:

1 κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα light

3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 2%

1 ματσάκι άνηθο

Aλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

 

Εκτέλεση

Χωρίζεις το κάθε κουνουπίδι σε 5 κομμάτια και τα απλώνεις σε αντικολλητικό χαρτί.

Προσθέτεις και απλώνεις την σως πάνω στα κομμάτια του κουνουπιδιού ( και από τις δύο πλευρές) και ψήνεις στον αέρα στους 180°C για 25′.χορτοφαγικά

 

χορτοφαγικά

 

Τάρτα λαχανικών – Vegetables tart with yoghurt and feta cheese
Υλικά

2 παντζάρια

2 καρότα

1 κολοκύθι

2 πατάτες

2 κρεμμύδια ξερά

5 μανιτάρια

2 κεσεδάκια γιαούρτι

1 αυγό

120γρ φέτα τυρί

αλάτι-πιπέρι-δεντρολίβανο-πάπρικα γλυκιά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

σκόρδο (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Κόβεις τα λαχανικά, εκτός από τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, με μαντολίνο (ή πολύ κοφτερό μαχαίρι) πολύ λεπτά και στο ίδιο πάχος για να έχουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος.

Λαδώνεις τις φετούλες, είτε με πινελάκι, είτε με τα χέρια σου και προσθέτεις τα μυρωδικά της επιλογής σου και αλατοπίπερο.

Ψήνεις τα λαχανικά (παντζάρια, καρότα, κολοκύθι, πατάτες) στο φούρνο σε μια λαδόκολλα, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, αφού μαλακώσουν, τοποθετείς τα λαχανικά στην ταρτιέρα και τα στρώνεις ως βάση.

Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και τα σοτάρεις σε αντικολλητικό τηγάνι.

Σε ένα μπολ προσθέτεις το γιαούρτι, το αυγό, την φέτα τυρί. Ανακατεύεις καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τα προσθέτεις πάνω από τη βάση με τα λαχανικά και προσθέτεις τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια. Προσθέτεις τα μυρωδικά της επιλογής σου και ψήνεις στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 45’.

 

χορτοφαγικά

 

Aναζήτησε ακόμα περισσότερες συνταγές για κάθε τύπο γεύματος στο www.restartdiet.gr.

Μάθε πώς μπορείς να τρως νόστιμα και υγιεινά!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος