Home / Cozyhome  / Το “Ixa” της Artemide κέρδισε το Archiproducts Design Award

Το “Ixa” της Artemide κέρδισε το Archiproducts Design Award

Το φωτιστικό Ixa της Artemide, σχεδιασμένο από την Foster + Partners, κέρδισε το Archiproducts Design Award στην κατηγορία φωτισμού.

Η Artemide και η Foster + Partners μοιράζονται μια βαθιά προσέγγιση στον αειφόρο σχεδιασμό, που διαπερνά την ανάπτυξη προϊόντων σε κάθε στάδιο και σηματοδοτείται ως βασική αξία του έργου. Το Ixa είναι μια πλήρης, εγκάρσια οικογένεια, της οποίας η σύνθεση ξεκινά με τη νοημοσύνη ενός σφαιρικού “κεφαλιού” με ελευθερία κινήσεων 360°.

 

Πρόκειται για ένα φωτιστικό, το οποίο αποτελεί την έκφραση μιας λειτουργικής, παραγωγικής και βιώσιμης νοημοσύνης,. μέσω της μείωσης και της απλοποίησης των επιλογών. Είναι το αποτέλεσμα μιας στιβαρής σχεδιαστικής τεχνογνωσίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει το Archiproducts Design Award 2022 στην κατηγορία φωτισμού.

 

 

Η κεφαλή Ixa διαχωρίζει το ηλεκτρικό καλώδιο από τον μηχανισμό και συνδέεται με την ίδια τη δομή με έναν μαγνήτη,. που του επιτρέπει να περιστρέφεται ελεύθερα, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στο εύχρηστο φως του να προβάλλεται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση

 

 

Αυτό το μοναδικής σχεδίασης φωτιστικό έχει έναν εγγενή δυναμισμό, που του επιτρέπει να “κατοικεί” σε διαφορετικές τυπολογίες φωτός,.από φωτισμό που εστιάζει στην εργασία, έως και τον διακοσμητικό φωτισμό, αλλά και τον φωτισμό περιβάλλοντος.

 

 

Η έμπνευση του σχεδιασμού του

Εμπνευσμένο από τα γλυπτά του Alexander Calder, το σχέδιο ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο την έννοια της “κομψής ισορροπίας” μέσω της μηχανικής ακριβείας. Οι απλούστερες εκδόσεις, όπως τα μοντέλα τραπεζιού, βασίζονται αποκλειστικά στην περιστροφή της κεφαλής,.που είναι τοποθετημένη σε μια σταθερή κατασκευή για την ελευθερία κινήσεών του.

 

Αυτή η λύση εφαρμόζεται, στη συνέχεια, σε μοντέλα με αυξανόμενη πολυπλοκότητα κίνησης, όπως το μοντέλο δαπέδου,.που συνδυάζουν σφαιρικά αντίβαρα και πολλαπλά σημεία περιστροφής και κλίσης,.για μέγιστη ελευθερία και ρευστότητα κίνησης του φωτός στον χώρο.

 

Ευελιξία και λειτουργικότητα, ποιότητα και δυναμισμός φωτός, μίνιμαλ και απαλές γραμμές,.με κλασική, απλή εμφάνιση μετατρέπουν το Ixa σε ένα διαχρονικό έργο

 

www.artemide.com

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath