Home / Family  / Τα μυστικά του Respectful Parenting

Τα μυστικά του Respectful Parenting

Το Respectful Parenting, δηλαδή ο σεβασμός απέναντι στα παιδιά μας, μπορεί να οδηγήσει σε ευτυχισμένους και επιτυχημένους ενήλικες.

Η Margot Machol Bisnow είναι συγγραφέας, μαμά και σύμβουλος γονέων. Πέρασε 20 χρόνια στην αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων ως Επίτροπος της FTC και Επικεφαλής του Επιτελείου του Προεδρικού Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, ενώ έχει γράψει το βιβλίο “Raising an Entrepreneur: How to Help Your Children Achieve Their Dreams”.

 

 

Στα πλαίσια της συγγραφής του βιβλίου πήρε συνέντευξη από 70 γονείς, που μεγάλωσαν πολύ επιτυχημένους ενήλικες, κάνοντας έρευνα για το πώς βοήθησαν τα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ήταν ένα εξαιρετικά διαφορετικό δείγμα -διαφορετικών φυλών, θρησκειών, εισοδήματος, οικογενειακής δομής και εκπαίδευσης. Αλλά, καθώς μιλούσε με τον καθένα, ανακάλυψε έναν κοινό παράγοντα, το Respectful Parenting.

 

Tι είναι το Respectful Parenting;

Αυτό που συχνά ακούμε και ως “wise parenting” περιλαμβάνει τη θέσπιση προτύπων και αυστηρών κανόνων π.χ. ξοδεύετε μόνο χρήματα που κερδίζετε, ενώ παράλληλα σέβεστε τις επιλογές των παιδιών π.χ. αφήνοντάς τους να επιλέξουν τις δικές τους δραστηριότητες μετά το σχολείο.

 

Γιατί, όμως, ένας γονέας θα άφηνε ένα μικρό παιδί να κάνει τις επιλογές του; Είναι πολύ πιο εύκολο να παρέμβετε πριν το παιδί σας κάνει κάτι που ακούγεται σαν κακή ιδέα, όπως το να φορέσει μια αποκριάτικη στολή στο σχολείο τον Ιανουάριο ή κάποια άλλη -θεωρητικά- τρέλα.

 

,

Οι γονείς με σεβασμό εκτιμούν την ατομικότητα και δεν προσπαθούν να υπαγορεύσουν αυτό, για το οποίο τα παιδιά τους θα έχουν περιέργεια ή το πώς θα εκφραστούν. Σε αντίθεση με άλλα κύρίαρχα στυλ Γονεϊκής Συμπεριφοράς όπως το “επιτρεπτικό”, το οποίο βοηθάει τα παιδιά  να αποφύγουν τη σύγκρουση ή το “αυταρχικό”, όπου η επικοινωνία είναι μονόδρομη με ελάχιστη προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, το Respectful Parenting βασίζεται στο ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά ως ανεξάρτητα, λογικά όντα.

 

Οι πυλώνες του Respectful Parentin
1. Δομή

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές τους, για να συναντηθούν οι προσδοκίες σας. Καθοδηγήστε τους για το πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Περιμένετε από εκείνα να δράσουν, ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Αφήστε τα να προσπαθήσουν μόνα τους για τους στόχους τους με την απαραίτητη ψυχολογική ενθάρρυνση.

 

 

2. Υποστήριξη

Δώστε στα παιδιά το δικαίωμα στη δική τους άποψη. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους. Μην κάνετε συνεχείς διορθώσεις στις πράξεις ή σε αυτά που λένε. Ακόμη κι αν μια ιδέα τους αποδειχθεί τελικά λάθος, εσείς θα είστε στο πλάι τους, για να συζητήσετε τι πήγε στραβά, και όχι να τους κουνήσετε το δάχτυλο επικριτικά.

 

3. Ζεστασιά

Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς για βοήθεια. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Συμμετάσχετε σε δραστηριότητες,.οι οποίες έχουν μέσα τους τις έννοιες της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

 

Πάνω απ’ όλα σκεφτείτε πώς εσείς θέλατε να σας φέρονται, όταν ήσασταν παιδιά.και πώς επηρέασαν τη μετέπειτα πορεία σας οι ενδεχόμενοι, διαφορετικοί χειρισμοί των γονιών σας.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath