Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Ο Vinu Daniel ρισκάρει για τη βιωσιμότητα

Ο Vinu Daniel ρισκάρει για τη βιωσιμότητα

Vinu Daniel
Ποιος είναι ο Vinu Daniel, lead architect της ινδικής Wallmakers, που έλαβε το Βραβείο Dorfman της Royal Academy για το 2022;

 

Το ινδικό στούντιο αρχιτεκτονικής Wallmakers, με επικεφαλής τον κύριο αρχιτέκτονά του Vinu Daniel, κέρδισε το Βραβείο Dorfman της Royal Academy για το 2022. Γιορτάζοντας τις καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που εξερευνούν τις μελλοντικές δυνατότητες της αρχιτεκτονικής, η Βασιλική Ακαδημία και το Ίδρυμα Dorfman τίμησαν την ινδική εταιρεία για τα υποδειγματικά αποτελέσματα και τους πειραματισμούς της στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

 

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη δημιουργικότητα και την προθυμία της ινδικής εταιρείας αρχιτεκτονικής να αναλάβει ρίσκα, ενώ υλοποιεί βιώσιμα κτίρια. Πέρα από τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής και των τοπικών υλικών, τα έργα της Wallmakers εντάσσονται αρμονικά σε ευαίσθητες οικολογίες και προκλητικά φυσικά τοπία.

 

The Pirhouette house Vinu Daniel

The Pirhouette house. External view. Photo courtesy of Wallmakers.

Wallmakers

The Pirhouette house. View up and from courtyard. Photo courtesy of Wallmakers.

The Pirhouette house

The Pirhouette house. Living area. Photo courtesy of Wallmakers.

Wallmakers

The Pirhouette house. Dining area. Photo courtesy of Wallmakers.

 

The risk taker

Ο Vinu Daniel έλαβε το Bachelor του στην αρχιτεκτονική το 2005 από το The College of Engineering του Trivandrum. Στη συνέχεια, εργάστηκε με το Auroville Earth Institute για την κατασκευή του UNDP (Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών Ανάπτυξης) μετά το Τσουνάμι. Επιστρέφοντας από το Pondicherry το 2007, ξεκίνησε τη Wallmakers. Μάλιστα, η εταιρεία πήρε το όνομά της από τρίτους και όχι από τον ίδιο, γιατί το πρώτο έργο του ήταν απλώς ένας σύνθετος τοίχος.

 

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, πολλοί ήταν εκείνοι που ώθησαν τον Daniel να αφιερώσει τις ενέργειές του στον σκοπό της βιώσιμης και οικονομικά αποδοτικής αρχιτεκτονικής. Από το 2007, λοιπόν, ο Ινδός αρχιτέκτονας και οι συνεργάτες του επιδιώκουν μέσω της πρακτικής τους να μετατρέψουν φυσικά και απόβλητα υλικά σε εξαιρετικές μορφές και χώρους, που εντάσσονται αρμονικά στη φύση. Πάντα εν κινήσει, χωρίς γραφείο, η εταιρεία εργάζεται on-site, εξερευνώντας και δημιουργώντας μαζί με τους ντόπιους τεχνίτες.

 

Chirath residence Vinu Daniel

Chirath residence. External view. Photo courtesy of Wallmakers.

Vinu Daniel Wallmakers

Chirath residence. Photos courtesy of Wallmakers.

 

“Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, είναι πιο σημαντικό να αμφισβητούμε την κατεύθυνση προς την οποία οδεύουμε εμείς οι άνθρωποι, ως φυλή. Αντί να ρωτάμε ‘Τι πρέπει να χτίσουμε;’, πρέπει να αναρωτηθούμε ‘Πρέπει να χτίσουμε;’.”
Vinu Daniel

 

The Ledge Vinu Daniel

The Ledge. Exterior and view. Photo coustesy of Wallmakers.

wallmakers

The Ledge. Living room. Photo courtesy of Wallmakers.

The Ledge

The Ledge. Master bedroom. Photo: Syam Sreesylam, courtesy of Wallmakers.

The Ledge Wallmakers

The Ledge. Jaccuzzi. Photo courtesy of Wallmakers.

 

Μεταξύ των πολλών έργων που οδήγησαν τη μικρή εταιρεία από την Κεράλα στην καταξίωση είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Mattancherry, αλλά και οι κατοικίες Chirath και Pirouette House, όπου επανέφεραν την τεχνική κατασκευής των τοίχων από τούβλα με ελεύθερη ροή. Σχεδιασμένη με βάση μία ονειρική ακολουθία, η κατοικία The Ledge είναι καμουφλαρισμένη μέσα στο φυσικό τοπίο του Peerumedu, ενώ προεξέχει από τη γη σαν προέκταση του εαυτού της.

 

Wallmakers Daniel

St. George Cathedral. Photo courtesy of Wallmakers.

Vinu Daniel work

St. George Cathedral. Photo: Jino Sam, courtesy of Wallmakers.

 

Μιλώντας για την κατάκτηση του βραβείου Dorfman, ο Vinu Daniel ανέφερε:

 

“Η νίκη ήταν σουρεαλιστική, αλλά πραγματικά σημαίνει ότι ιδρύματα όπως η Βασιλική Ακαδημία προφανώς προωθούν το αντισυμβατικό και το εναλλακτικό. Το βραβείο δείχνει πραγματικά ότι ο κόσμος έχει κάνει μια παύση από τη γρήγορη ανάπτυξη και την καταστροφή, για να κοιτάξει σε μια νέα κατεύθυνση. Ελπίζω αυτό να ενθαρρύνει άλλα ιδρύματα να προωθήσουν το έργο των χιλιάδων νέων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, που αγωνίζονται καθημερινά για να προωθήσουν τον σκοπό τους.

Οι Wallmakers ελπίζουν να διαδώσουν μη γραμμικές πρακτικές αρχιτεκτονικής, που απομακρύνουν τους αρχιτέκτονες από τα γραφεία και τους φέρνουν στον χώρο τους, όπου μπορούν να μελετήσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που προκαλεί η εργασία μας στα οικοσυστήματα. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουμε μια θετική συμβίωση με τα οικοσυστήματα στα οποία οικοδομούμε και θα διδάξουμε τη σημασία του φυσικού οικοτόπου σε όλους, από τους εργαζόμενους στην τοποθεσία μέχρι τους πελάτες μας.”

 

www.wallmakers.org

 

Κεντρική εικόνα: Vinu Daniel. Photo courtesy of Wallmakers.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin