Home / Cozyhome  / Architecture  / Ο Shane de Blacam τιμήθηκε με το Royal Academy Architecture Prize

Ο Shane de Blacam τιμήθηκε με το Royal Academy Architecture Prize

Ο Shane de Blacam
Ο Shane de Blacam, με έδρα το Δουβλίνο, τιμήθηκε με το Royal Academy Architecture Prize 2023 για την εμπνευσμένη συμβολή του στον κλάδο της αρχιτεκτονικής.

 

Τα Royal Academy Architecture Prize εγκαινιάστηκαν μόλις τη χρονιά του 2018 και έχουν ήδη αναδείξει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες, όπως τον Itsuko Hasegawa, την Elizabeth Diller and Ricardo Scofidio, την Cristina Iglesias και τη Renée Gailhoustet. Φέτος, τα βραβεία τίμησαν τον ταλαντούχο Shane de Blacam, ο οποίος ξεχώρισε για την εμπνευσμένη συμβολή του στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

 

Shane de Blacam, photo credits: O’DT

 

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη δέσμευσή του να δημιουργεί κοινόχρηστους χώρους,.αλλά και από την αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία του και τον ζήλο που δείχνει για τη λεπτομέρεια των δημιουργημάτων του.

 

Trinity College Dublin – Atrium, de Blacam and Meagher Architects

 

Ο Shane de Blacam σχημάτισε το αρχιτεκτονικό γραφείο του, de Blacam and Meagher, σε συνεργασία με τον John Meagher το 1976. Τα κτίρια του αρχιτέκτονα χαρακτηρίζονται από απλότητα, καθώς είναι δημιουργημένα από τοπικά υλικά. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ασχολήθηκε.με τη δημιουργία χώρων συνάντησης-κτιρίων, δηλαδή, όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιούνται, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του περιλαμβάνουν τον επανασχεδιασμό της βιβλιοθήκης.Abbeyleix στο Laois, καθώς και του κομψού θεάτρου Samuel Beckett στο Trinity College του Δουβλίνου.

 

Abbeyleix Library – 2010, de.Blacam and Meagher Architects

Ο Shane de Blacam

Abbeyleix Library – 2010, de Blacam and Meagher Architects

 

Πριν δημιουργήσει το γραφείο του με τον Meagher, ο de Blacam εργάστηκε στο Λονδίνο με τους αρχιτέκτονες του Barbican Centre, Chamberlain, Powell και Bon, ενώ, στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αμερική, όπου εργάστηκε με τον Louis I. Khan για δύο χρόνια,.στο Mellon Center for British Art and British Studies, στο Yale University και στο New Haven Connecticut.

 

Ο Shane de Blacam

Trinity College Dublin – Dining Hall, de Blacam and Meagher Architects

 

Η διεθνής κριτική επιτροπή αναγνώρισε τον Shane de Blacam για τα κτίριά του που “επιδεικνύουν ευχαρίστηση με απλά τοπικά υλικά. Τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ευαίσθητες ιστορικές ανακαινίσεις, η πρακτική του de Blacam μάς υπενθυμίζει τη.δύναμη της δεξιοτεχνίας για τη δημιουργία χώρων όπου μπορούμε να συναντηθούμε για ηρεμία και προβληματισμό. Το έργο του είχε ισχυρή επιρροή στη σύγχρονη ιρλανδική αρχιτεκτονική και.είναι μια εμπνευσμένη φιγούρα για όσους έχει διδάξει και συνεργαστεί”

 

Κεντρική φωτογραφία: Cork Institute of Technology, de Blacam and Meagher Architects

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada