Home / Family  / Ο σκύλος μου τρέμει. Τι να κάνω;

Ο σκύλος μου τρέμει. Τι να κάνω;

skilos tremei
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σκύλος σου μπορεί να τρέμει. Σε ποιους λόγους μπορεί να οφείλεται ο τρόμος και πότε πρέπει να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο;

 

Ο σκύλος μπορεί να τρέμει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι, όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός, είναι σαφώς ακίνδυνοι. Πότε, όμως, ο τρόμος είναι ένδειξη πως πρέπει να επισκεφτείς τον κτηνίατρο; Παρακάτω, θα βρεις μια λίστα με τις συχνότερες αιτίες, που προκαλούν τρέμουλο στους τετράποδους φίλους μας.

 

Ασβέστωμα

Το ασβέστωμα προκαλείται από έναν ιό και εμφανίζεται συχνότερα σε κουτάβια και έφηβους σκύλους, που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είναι μια κοινή αιτία τρόμου και συχνά συνοδεύεται από άλλα σημάδια, όπως οι εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη και ο πυρετός.

 

Ναυτία

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, είτε εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, είτε επειδή έφαγαν πολύ, είτε λόγω δηλητηρίασης. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε κάποια νεφρική ή ηπατική νόσο. Όταν ο σκύλος τρέμει, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει ναυτία. Αν αυτή συνοδεύεται από ατονία, έντονη σιελόρροια, κρύψιμο ή εμετό, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον κτηνίατρο.

 

Σύνδρομο Γενικευμένου Τρόμου

Το εν λόγω σύνδρομο, γνωστό και ως “white shaker syndrome” παρατηρήθηκε πρώτα σε μικρά, λευκά σκυλιά, όπως τα Maltese και τα West Highland. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους οποιουδήποτε μεγέθους, ράτσας ή χρώματος. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου συνδρόμου.

 

dog trembling

 

Επιληπτική κρίση

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή, που μπορεί να επηρεάσει τον σκύλο. Συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα, όπως τρόμος, κατάρρευση, τράνταγμα, δυσκαμψία, μυϊκή σύσπαση, απώλεια συνείδησης, σιελόρροια ή αφρός στο στόμα. Η επικοινωνία με τον κτηνίατρο σε αυτήν την περίπτωση είναι επιβεβλημένη!

 

Γηρατειά και πόνος

Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, αναπτύσσουν συνήθως τρόμο στα πίσω πόδια -ενίοτε και στα μπροστινά. Αυτοί οι τρόμοι συνήθως δεν επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο σκύλος κινείται ή περπατά. Είναι εύκολο να υποθέσεις ότι ο σκύλος σου “απλά μεγαλώνει”. Ωστόσο, το τρέμουλο μπορεί επίσης να είναι ένδειξη πόνου. Επομένως, και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσεις με τον κτηνίατρο.

 

Ενθουσιασμός

Και φτάνουμε στο πιο ακίνδυνο και χαριτωμένο αίτιο του τρόμου, τον ενθουσιασμό! Πραγματικά, δε χρειάζεται να κάνεις πολλά για να είναι ευτυχισμένος ο τετράποδος φίλος σου. Η επιστροφή σου στο σπίτι είναι υπεραρκετή για να κάνει τον σκύλο σου να τρέμει και να γαβγίζει από τη χαρά του. Αγκάλιασέ τον, δείξε του την αγάπη σου και ο τρόμος θα εξαφανιστεί!

 

Και μην ξεχνάς! Ο συνεπής εμβολιασμός και έλεγχος της υγείας του σκύλου από τον κτηνίατρο επιβάλλεται, για να είναι γερός και ευτυχισμένος ο τετράποδος φίλος σου!

 

Με πληροφορίες από το FETCH by WebMD

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin