Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι νικητές των βραβείων RIAS 2023

Οι νικητές των βραβείων RIAS 2023

βραβείων RIAS
Η Royal Incorporation of Architects in Scotland αποκάλυψε τα επτά εξαιρετικά νέα κτίρια, που αναδείχθηκαν νικητές των βραβείων RIAS 2023.

 

Τα βραβεία RIAS είναι τα εθνικά βραβεία αρχιτεκτονικής της Σκωτίας και καταδεικνύουν την ποιότητα και το εύρος της αρχιτεκτονικής προσπάθειας στη χώρα. Όπως αποδεικνύουν οι νικητές των φετινών βραβείων – περιλαμβάνουν τέσσερα νέα σπίτια, δύο νέα κτίρια για κορυφαία πανεπιστήμια της Σκωτίας και τα νέα headquarters του “Home of Golf” – όλα τα είδη και τα μεγέθη αρχιτεκτονικών έργων μπορούν να κερδίσουν ένα βραβείο RIAS. Τα κτίρια αξιολογούνται από μια επιτροπή ειδικών που επισκέπτεται κάθε έργο αυτοπροσώπως και εξετάζει την αρχιτεκτονική ακεραιότητα, τη χρηστικότητα, το πλαίσιο, την παράδοση και τη βιωσιμότητα των κτιρίων.

 

Οι νικητές των βραβείων RIAS 2023 είναι:

 

Campus Central, University of Stirling από την PagePark Architects

 

Campus Central βραβείων RIAS

 

Αυτό το έργο – ορόσημο ανάπλασης στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης του Stirling συνδυάζει την ανακαίνιση και την επέκταση ενός υπάρχοντος κτιρίου της δεκαετίας του 1970. Ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί μια εξαιρετική φοιτητική εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων νέων χώρων μελέτης και μάθησης μαζί με βελτιωμένες εγκαταστάσεις υποστήριξης φοιτητών.

 

Cuddymoss, North Ayrshire από το Ann Nisbet Studio

 

 

Αυτό το νέο σπίτι βρίσκεται μέσα και γύρω από ένα ερειπωμένο κτίριο στο τοπίο του Ayrshire, που δημιουργήθηκε πάνω από 200 χρόνια πριν, για να φιλοξενήσει ανθρώπους και βοοειδή. Το Ann Nisbet Studio συνέλαβε το έργο ως ένα “κτίριο μέσα σε ένα ερείπιο”, ακολουθώντας μια ήσυχη και συγκρατημένη προσέγγιση, που επαναφέρει απαλά το κτίριο στη ζωή ως σπίτι, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα του ερειπίου.

 

Half of Eleven, Isle of Skye από την Dualchas Architects

 

 

Το Half of Eleven σχεδιάστηκε από την Dualchas Architects ως ένα σπίτι που χτίστηκε μόνος του, το οποίο οι ιδιοκτήτες έχτισαν μόνοι τους με μέτριο προϋπολογισμό, καθώς εργάζονται για να αναγεννήσουν το μακροχρόνιο αλλά παραμελημένο αγρόκτημά τους στην παραλιακή πόλη Breakish. Το νέο σπίτι εμφανίζεται ως μια απλή και διακριτική προσθήκη στο τοπίο και καταδεικνύει ότι η αρχιτεκτονική δε χρειάζεται μεγάλα ίχνη και προϋπολογισμούς, για να δημιουργήσει αγροτικά κτίρια μεγάλου χαρακτήρα.

 

Hundred Acre Wood, Argyll and Bute από την Denizen Works

 

 

Μία πολυμελής οικογένεια ξεκίνησε να δημιουργεί ένα σπίτι που να ανταποκρίνεται στο σκηνικό του, μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο με θέα στο Loch Awe. Εντέλει, το σχέδιο της Denizen Works, που ανέλαβε το έργο, βασίστηκε στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σκωτίας, καθώς και στο γλυπτό του Eduardo Chillida, το οποίο – όπως και το σπίτι – προκαλεί μια αίσθηση λαξευμένης συμπαγούς μάζας, που ταιριάζει με την εκτεθειμένη τοποθεσία.

 

Laidlaw Music Centre, University of St Andrews από τον Flanagan Lawrence

 

νικητές των βραβείων RIAS

 

Το πρώτο κτίριο αφιερωμένο στη μουσική στην 600 ετών ιστορία του Πανεπιστημίου.του St Andrews δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους νέους να συνδεθούν με τις τέχνες του θεάματος. Το νέο κτίριο περιέχει έναν χώρο παραστάσεων, έναν χώρο πρόβας και μια εγκατάσταση ηχογράφησης υψηλής τεχνολογίας και δημιουργεί ένα νέο τετράγωνο ως επέκταση του ιστορικού τετραγώνου της Αγίας Μαρίας, το παλαιότερου τμήματος του Πανεπιστημίου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

 

Papple Steading, East Lothian από τους cameronwebster architects με τον Ian Parsons Architect

 

νικητές των βραβείων RIAS

 

Το Papple Steading, που χτίστηκε αρχικά τον 19ο αιώνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα στο East Lothian. Παρέμενε υποχρησιμοποιημένο και εγκαταλελειμμένο για χρόνια,.ώσπου ο George Mackintosh ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα μουσείο,.για να γιορτάσει έναν αγροτικό τρόπο ζωής που εξαφανίζεται γρήγορα. Η πρώτη ολοκληρωμένη φάση προβλέπει την αποκατάσταση και τη μετατροπή της αρχικής αγροικίας και των βοηθητικών κτιρίων.σε καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων,.προκειμένου να δημιουργηθούν έσοδα για τη στήριξη της δημιουργίας του μουσείου. Η πρόταση των αρχιτεκτόνων έχει διατηρήσει, επισκευάσει και αναβαθμίσει.την ιστορική γκάμα των κτιρίων, διατηρώντας τον χαρακτήρα τους.

 

Pilmour House, St Andrews από το Nicoll Russell Studios

 

νικητές των βραβείων RIAS

 

Το St Andrews Links Trust διαχειρίζεται τα επτά δημόσια γήπεδα γκολφ.που αποτελούν το “Home of Golf”. Τα νέα headquarters βασίζονται στο τοπίο του,.χρησιμοποιώντας εξαιρετικά προσαρμοσμένη αρχιτεκτονική.για να περικλείει τις αξίες του Trust για ποιότητα, κληρονομιά και δέσμευση για αριστεία. Το Nicoll Russell Studios δημιούργησε ένα κτίριο γραφείων σε στυλ περίπτερου,.που προσφέρει εξαιρετική θέα στα γύρω γήπεδα γκολφ.

 

Οι νικητές των βραβείων RIAS εντάσσονται αυτόματα στη longlist για το βραβείο RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland.– ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Η shortlist του βραβείου Doolan θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.και ο νικητής του τον Νοέμβριο. Παράλληλα, οι αποδέκτες των βραβείων RIAS 2023 είναι επιλέξιμοι.για τα Εθνικά Βραβεία του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA).

 

All photos source: RIAS

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin