Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Μακροζωία και διατροφή πάνε μαζί!

Μακροζωία και διατροφή πάνε μαζί!

Σύμφωνα με νέες μελέτες η μακροζωία σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή, προσθέτοντας μέχρι και 10 χρόνια στη ζωή μας!

Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας,.ειδικά μακροπρόθεσμα και να σχετίζεται άμεσα με τη μακροζωία.

 

Πιο συγκεκριμένα, μία νέα μελέτη που αναλύει δεδομένα πρόσληψης τροφής και αποτελέσματα για την υγεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου,.διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή και, κυρίως, η τήρηση της, μπορεί να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή μας!

 

Η έρευνα και τα αποτελέσματα

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Lars Fadnes, ερευνητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Bergen στη Νορβηγία, μοντελοποίησε το προσδόκιμο ζωής για περίπου 467.354 άτομα,.που τεκμηρίωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες ως μέρος της μακροχρόνιας μελέτης UK Biobank, η οποία ξεκίνησε το 2006.

 

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση τα διατροφικά τους πρότυπα και σημείωσαν πώς άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Εντόπισαν μέσους και ανθυγιεινούς καταναλωτές,.καθώς και άτομα των οποίων η πρόσληψη τροφής ταιριάζει με τον Οδηγό Eatwell του Ηνωμένου Βασιλείου, και άλλους που κατανάλωναν μια δίαιτα που οι ερευνητές ονόμασαν δίαιτα μακροζωίας. Μετά την προσαρμογή σε σχέση με άλλα στοιχεία, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη σωματική δραστηριότητα,.οι ερευνητές βρήκαν ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών, που έκαναν μια σταθερή αλλαγή από την ανθυγιεινή διατροφή στις συστάσεις του Eatwell Guide, κέρδισαν περίπου 9 χρόνια προσδόκιμο ζωής.

 

 

Όσοι απέκλεισαν τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αντικαθιστώντας τα με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής.άλεσης, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και μέτριες ποσότητες ψαριών (η λεγόμενη δίαιτα μακροζωίας) πρόσθεσαν 10 επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τους!

 

Μικρότερα “κέρδη” στο προσδόκιμο ζωής παρατηρήθηκαν μεταξύ των ατόμων που έκαναν μια μέση δίαιτα στην αρχή και εκείνων που βελτίωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες αργότερα στη ζωή τους. “Όσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές που γίνονται προς πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα,.τόσο μεγαλύτερα είναι τα αναμενόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής”, εξηγεί η ομάδα στη δημοσιευμένη εργασία της. “Δεν αποτελεί έκπληξη, τα προβλεπόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής να είναι χαμηλότερα,.όταν η διατροφική αλλαγή ξεκινά σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά αυτά παραμένουν σημαντικά”.

 

Τα άτομα ηλικίας 70 ετών θα μπορούσαν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά περίπου 4 έως 5 χρόνια,.εάν έκαναν μια συνεχή αλλαγή στην υγιεινή διατροφή, είτε σύμφωνα με τον Οδηγό Eatwell είτε τη δίαιτα μακροζωίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

 

 

Άλλες μελέτες πριν από αυτήν έδειξαν πώς διάφορα πρότυπα υγιεινής διατροφής που αντικατοπτρίζουν τις διατροφικές οδηγίες,. συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους πολίτες των ΗΠΑ.

 

 

Ενώ αυτή η νέα ανάλυση εξετάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, επεκτείνοντας το γεωγραφικό εύρος τέτοιων μελετών,.ισχύουν οι ίδιες προειδοποιήσεις όπως και για όλα τα δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ενώ η ανάλυσή τους εξέτασε τις συνεχείς διατροφικές αλλαγές,.η διατήρηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου με διατροφικές βελτιώσεις μπορεί να είναι πρόκληση,.και για πολλούς τα διατροφικά πρότυπα ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου. Για άλλους, η πρόκληση δεν είναι το κίνητρο, αλλά η πρόσβαση.

 

Οι υγειονομικές αρχές μπορεί να συστήνουν στους ανθρώπους μια υγιεινή διατροφή,.αλλά η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά, θρεπτικά τρόφιμα, είναι ένα συστημικό πρόβλημα και ένα ζήτημα δημόσιας υγείας,.που οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν να διορθωθεί.

 

Oι οικονομικοί παράγοντες

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τον ρόλο των φόρων και των επιδοτήσεων στα τρόφιμα,.που στοχεύουν στο να κάνουν τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά από τις ανθυγιεινές επιλογές. Μια μελέτη του 2017 υπολόγισε ότι αν  φορολογούνταν πιο πολύ τα ανθυγιεινά είδη, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, ενώ επιδοτούνταν υγιεινές επιλογές,.θα μπορούσαν να σωθούν 60.000 ζωές στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

 

Η βελτίωση της διατροφής σε σχολεία και χώρους εργασίας, με την κατάργηση των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης και την προσφορά περισσότερων υγιεινών επιλογών, θα μπορούσε επίσης να κάνει πραγματική διαφορά στην υγεία των ανθρώπων.

 

Πηγή: Nature Food

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath