Home / Family  / Μήπως το παιδί σας έχει μυωπία;

Μήπως το παιδί σας έχει μυωπία;

Συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν μυωπία, αλλά οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται εγκαίρως. Ποια είναι τα σημάδια;

Η μυωπία, δυστυχώς, δεν κάνει ηλικιακές “διακρίσεις”, και μπορεί να εμφανιστεί και στις μικρές ηλικίες. Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καλό θα ήταν να υποβάλουμε τα παιδιά στον απαραίτητο οφθαλμολογικό έλεγχο. Έτσι, θα τα βοηθήσουμε εγκαίρως, ώστε να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση στην τάξη αλλά και τα σχολικά καθήκοντα.

 

Στην παιδική ηλικία διακρίνουμε δύο βασικούς τύπους μυωπίας: τη συγγενή μυωπία, που εμφανίζεται σπανιότερα σε ηλικίες κάτω των 3 ετών, αλλά και την απλή ή σχολική μυωπία (school myopia), που αποτελεί και τη συνηθέστερη μορφή της νόσου, η οποία αρχίζει στις μεσαίες τάξεις του δημοτικού.

 

Η μυωπία σε αρκετές περιπτώσεις είναι κληρονομική και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Σημαντικός στην εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου είναι και ο περιβαλλοντολογικός παράγοντας. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η παρατεταμένη εργασία σε σκοτεινούς χώρους και η κατάχρηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε καθημερινή βάση συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη της μυωπίας.

 

 

 

Σημάδια ότι το παιδί έχει πιθανόν μυωπία:

Mετακινείται πιο κοντά σε ένα αντικείμενο για το δει καθαρά.

Κάνει πολλά λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα στο σχολείο.

Παραπονιέται συχνά ότι πονάει το κεφάλι του.

Κάνει μορφασμούς και ενώνει το μεσόφρυο, ειδικά όταν διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση.

Κουνάει το κεφάλι όταν διαβάζει ή κοιτάει κάτι σε μεγάλη απόσταση.

 

Η παιδική μυωπία ακολουθεί την ανάπτυξη κι αυξάνεται μέχρι την όψιμη εφηβική ηλικία. Συνιστάται οφθαλμολογικός έλεγχος ανά δύο χρόνια μετά τα 3 έτη και μέχρι την εφηβεία.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath