Home / Good Life  / Art & Culture  / “Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ”: Η έκθεση της Ira Waldron έρχεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

“Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ”: Η έκθεση της Ira Waldron έρχεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Ira Waldron
Ως θεματοφύλακας του έργου της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας Ira Waldron, το MOMus παρουσιάζει την πρώτη μετά θάνατον έκθεση έργων της στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

 

Zωγραφικά έργα, πορσελάνινα γλυπτά, υφασμάτινες συνθέσεις, έργα που βασίζονται στη γραφιστική, έργα στο σύνολο και στην ουσία τους βαθύτατα πολιτικά συνθέτουν το έργο ζωής της Ira Walrdron, στην έκθεση με τίτλο “Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ” που θα παρουσιαστεί από τις 20 Ιουνίου έως την 1 Σεπτεμβρίου 2024 στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο, στην Αθήνα.

 

Η Ira Walrdron, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2023, αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμιγώς διεθνούς καλλιτεχνικής παρουσίας που δεν επαναπαύθηκε ποτέ σε κανένα καλλιτεχνικό και στυλιστικό στερεότυπο. Καλλιτέχνιδα πολλαπλών εκφραστικών μέσων, επιλογών και οπτικών, αντίκριζε την ιστορία, την κοινωνία, την αγορά της τέχνης και κάθε καλλιτεχνική έκφανση μέσα από εξαιρετικά υψηλής ευαισθησίας συχνότητες.

 

Wolf und Geli, 2006-2007, μικτή τεχνική σε χαρτί, 110×75 εκ.

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ασχολήθηκε επαγγελματικά με την τέχνη στο Λονδίνο, τη Μόσχα και το Παρίσι. Με εκθέσεις στη δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία και συμμετοχές σε πολυάριθμα διεθνή projects, τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα, όπως ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, μεταξοτυπίες, ανθρωπόμορφες πορσελάνες, κεντήματα, θίγει με ριζοσπαστικό τρόπο και με σκοτεινό χιούμορ κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια των συμβάσεων και των προκαταλήψεων. Το χιούμορ, ο παιγνιώδης χαρακτήρας και η τόλμη είναι χαρακτηριστικά που διατρέχουν το έργο της.

 

you cant live in this world 2016 «Δεν μπορείς να ζεις σε αυτό τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πας», 2016, assemblage μικτής τεχνικής, 60x30x17 εκ.

 

Η ίδια, ως δημιουργός και ως μέλος μιας ευρύτερης διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας.σε περισσότερους από έναν τόπους (Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία), μπορούσε άφοβα και με ιδιόρρυθμο χιούμορ να σταθεί παντού,.να κινηθεί με άνεση σε εκφραστικά μέσα, τεχνικές, υλικά και στυλ, ούσα εντέλει μια αμιγώς εννοιολογική καλλιτέχνιδα. Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ

 

Η έκθεση τιμά τη σημαντική αυτή καλλιτέχνιδα και την επανασυστήνει στο ευρύ κοινό,.ενώ παράλληλα επιχειρείται.μια αποτίμηση και παρουσίαση της ιδιότυπης καλλιτεχνικής της φυσιογνωμίας μέσα από έργα της πρώιμης,.της μέσης και της ύστερης δημιουργικής της ζωής. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η μεγάλη δωρεά της περίπου 300 έργων της προς το MOMus που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το θάνατό της το 2023. Πολλά από αυτά τα έργα παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση, με την αμέριστη αρωγή.και την πάντα δημιουργική διάθεση του συζύγου της Ira Waldron, του Simon Waldron.

 

the artist is absent 2018 Ο καλλιτέχνης είναι απών, 2018, assemblage: κουτί καλυμμένο με βελούδο, πήλινη μορφή, μεταλλική πλάκα, 30x25x18 εκ.

 

Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως στο γαλλικό Centre Pompidou,.στην.Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov και στο Εθνικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Μόσχα, στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.και στη Φινλανδική Εθνική Πινακοθήκη στο Ελσίνκι. H Ira Waldron συμμετείχε σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως την ατομική έκθεση με τίτλο “Interstices.το 2018 στο Κέντρο.Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (τώρα MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών).

 

untitled 2007
Χωρίς τίτλο, 2007, μεταξοτυπία, 77×60 εκ.

 

 

Η έκθεση είναι η δεύτερη παραγωγή του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.για το 2024 σε μια σειρά εκθέσεων-αφιερώματος με τίτλο.«Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις», στο οποίο πρωταγωνιστούν γυναίκες.εικαστικοί και γυναίκες επιμελήτριες.

 

 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?