Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Κατακράτηση υγρών: 6 τροφές που την καταπολεμούν αποτελεσματικά

Κατακράτηση υγρών: 6 τροφές που την καταπολεμούν αποτελεσματικά

Κατακράτηση υγρών
Κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, η κατακράτηση επιδεινώνεται, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε αυτό το άβολο φούσκωμα.

 

Μπορεί η κατακράτηση υγρών να μην έχει εποχή, αφού μπορεί να παρουσιαστεί -ειδικά στις γυναίκες- κάθε στιγμή μέσα στον μήνα. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, η κατακράτηση επιδεινώνεται -γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε αυτό το άβολο φούσκωμα. Γιατί, όμως, το πρόβλημα εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έντονη ζέστη τείνει να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας στην απώλεια υγρασίας και αποτρέποντας την επαναπορρόφηση από τους ιστούς. Το αποτέλεσμα; Έντονο φούσκωμα στην περιοχής της κοιλίας, πρήξιμο στα πόδια, δημιουργία κυτταρίτιδας και συσσώρευση τοξινών στο λεμφικό σύστημα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το άβολο αίσθημα του φουσκώματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μερικές υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, όπως το να περιορίσουμε το αλάτι, τα αναψυκτικά και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας.

 

Φυσικά, εκτός από τις παραπάνω συνήθειες, υπάρχουν μερικές τροφές.που βοηθούν να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Μπανάνα

 

Η μπανάνα είναι ένα από το πιο αποτελεσματικά τρόφιμα για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Πλούσια σε φυτικές ίνες και με υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσιο -το οποίο έχει διουρητική δράση- μειώνει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, τα οποία προκαλούν την κατακράτηση.

Καρπούζι

 

Το καρπούζι αποτελεί μία σωτήρια καλοκαιρινή τροφή, αφού είναι πλούσιο σε νερό και κάλιο. Έτσι, ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα, μειώνοντας αποτελεσματικά την κατακράτηση υγρών.

 

 

Πεπόνι

 

Αγγούρι

 

Το αγγούρι αποτελείται περίπου από 95% νερό, βοηθώντας έτσι στην ενυδάτωση του οργανισμού και, κατά επέκταση, στην αποβολή των τοξινών.

 

Γιαούρτι

 

Τα προβιοτικά που εμπεριέχει το γιαούρτι συμβάλλουν στην υγιή πέψη, ενώ μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του φουσκώματος.

 

Πράσινο τσάι

 

Τέλος, το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση του φουσκώματος.

 

 

Η ένταξη των παραπάνω τροφών στη διατροφή μας σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αλατιού και των επεξεργασμένων τροφίμων θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το φούσκωμα και την κατακράτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

 

 

Κεντρική φωτογραφία: @jasminsarakatariina/Instagram 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada