Home / Family  / Καλά νέα για τις γάτες

Καλά νέα για τις γάτες

κοινές ασθένειες γάτες
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι πιο κοινές ασθένειες, από τις οποίες υποφέρουν οι γάτες, μπορούν σχεδόν πλήρως να προληφθούν.

 

Η τελευταία έρευνα από το πρόγραμμα RVC VetCompass, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Feline Medicine and Surgery, εξέτασε ένα τυχαίο δείγμα περισσότερων από 18.000 ζώων από τις συνολικά 1,25 εκατομμύρια γάτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Οι πιο συχνές παθήσεις που βρέθηκαν ήταν η νόσος των ούλων, η παχυσαρκία, οι οδοντικές νόσοι,.τα υπερμεγέθη νύχια, η προσβολή από ψύλλους και το καρδιακό φύσημα.

 

Όπως έδειξε η έρευνα, οι θηλυκές γάτες φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν.υπερευαισθησία, υπερθυρεοειδισμό και υπερμεγέθη νύχια, μεταξύ άλλων παθήσεων,.ενώ οι αρσενικές έδειξαν πιο επιρρεπείς σε καρδιακά φύσημα και παχυσαρκία.

 

γάτες κοινές ασθένειες

 

Ποιότητα ζωής

Η συν-συγγραφέας της έρευνας Danièlle Gunn-Moore, καθηγήτρια ιατρικής αιλουροειδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε:

“Η Βρετανία είναι μια χώρα φιλόζωων. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι πιο κοινές ασθένειες, από τις οποίες υποφέρουν οι γάτες, μπορούν σχεδόν πλήρως να προληφθούν. Οι γάτες δεν μπορούν να πάρουν υπερβολικό βάρος από μόνες τους. Γνωρίζω από τον εαυτό μου πόσο δύσκολο είναι να πείτε όχι, όταν η αγαπημένη σας γάτα ζητά μερικές ακόμη κροκέτες. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι το φαγητό δεν είναι αγάπη. Είναι πολύ καλύτερο να παίξετε ένα παιχνίδι μαζί τους. Αν αγαπάμε τις γάτες μας, οφείλουμε να τους προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής που μπορούμε. Αυτή η μελέτη μάς δίνει τη βάση στοιχείων, για να το καταφέρουμε”.

 

Ανάγκες πρόνοιας

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι μεγαλύτερες γάτες, ηλικίας 8 και άνω, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν 27 από τις 30 πιο κοινές διαταραχές των αιλουροειδών.

 

Οι ημίαιμες γάτες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 88% του δείγματος, με τις πιο κοινές ράτσες στο δείγμα να είναι η βρετανική κοντότριχη (3,01%), η ragdoll (1,82%) και η Βεγγάλης (1,22%).

 

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, Justine Shotton:

“Οι γάτες έχουν τη φήμη ότι δεν είναι απαιτητικά κατοικίδια. Ωστόσο, αυτά τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να τηρούν οι ιδιοκτήτες τις βασικές ανάγκες ευημερίας των κατοικιδίων τους. Είτε η γάτα σας είναι ήρεμη, είτε είναι πιο δραστήρια, οι τακτικοί έλεγχοι υγείας και η καλή σχέση με τον κτηνίατρό σας μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα αντιλαμβάνεστε άμεσα πότε δεν αισθάνεται καλά ή πονάει.”

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin