Home / Lifestyle  / Celebrities  / Η ξεχωριστή περίπτωση της Tilda Swinton

Η ξεχωριστή περίπτωση της Tilda Swinton

“Πλάσμα”, “ξωτικό”, “εξωγήινη”… Είναι λίγοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στην ηθοποιό Tilda Swinton. 

Η Swinton είναι, όχι άδικα, η αγαπημένη πολλών σκηνοθετών, όπως οι Wes Anderson,  Bong Joon-Ho, Joanna Hogg κ.ά, αφού εκτός από μοναδική ερμηνεύτρια, είναι ένας φοβερά ευέλικτος άνθρωπος. Προκαλεί δέος σε κάθε της ρόλο, με μεταμορφωτικές ερμηνείες, που έχουν αφήσει το μοναδικό τους στίγμα στη διεθνή φιλμογραφία.

 

Οι ιδιαίτεροι ρόλοι

Η επιλογή κάθε νέου της ρόλου μοιάζει με ρουλέτα, καθώς όλα μοιάζουν πιθανά! Από εμπορικές παραγωγές  δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως το “Avengers” μέχρι ταινίες μικρότερων ανεξάρτητων παραγωγών, όπως το “We Need to Talk About Kevin”, η Swinton ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στα διαφορετικά είδη. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο ιδανικός καμβάς για κάθε σκηνοθέτη με όραμα. 

 

H ίδια κατάφερε μέσα από τους ρόλους και τη ζωή της να “γκρεμίσει” τα στεγανά των φύλων. Το στυλ της είναι ο ορισμός του androgynous chic, ενώ οι αλλαγές στην εμφάνισή της είναι πάντα τουλάχιστον εντυπωσιακές.

 

 

Ας δούμε μερικά facts για την ξεχωριστή περίπτωση της Tilda Swinton.

 

1. Είναι Σκωτσέζα. Η οικογένειά της μπορεί να εντοπίσει τις σκωτσέζικες ρίζες της πίσω στον 9ο αιώνα. Η Tilda γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1960 στο Λονδίνο. Πήγε στο σχολείο θηλέων του West Heath με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και ήταν επίσης συμμαθήτριά της στο Fettes College.

 

2. Προσφέρθηκε εθελοντικά για δύο χρόνια στη Νότια Αφρική και την Κένυα σε παιδικά σχολεία, πριν πάει να σπουδάσει στο Cambridge.

 

3. Δέχτηκε bullying στο σχολείο στο οποίο εστάλη να φοιτήσει ως οικότροφος, προτού πάει στο Cambridge, με σκοπό να γίνει ποιήτρια. Εκτοτε δεν έγραψε αράδα. Αυτή την απουσία της από τη στιχουργική ακόμη τη φέρει βαρέως: “Είναι η ντροπή της ζωής μου” έχει πει χαρακτηριστικά.

 

 

4. Xρηματοδότησε και διηύθυνε μόνη της ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ονομάζεται “The Ballerina Ballroom Cinema of Dreams”, στη γενέτειρά της, τη Σκωτία.

 

5. Η Tilda Swinton και η Marion Cotillard είναι οι μόναδικές δύο ηθοποιοί που έλαβαν ποτέ υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, SAG και Critics’ Choice για ρόλους τους, αλλά όχι υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο.

 

6. Έλαβε υψηλούς επαίνους για τη συμμετοχή της στην καλλιτεχνικήεγκατάστασης και περφόρμανς “The Maybe” της Cornelia Parker. Για τις ανάγκες του project κοιμόταν σε μια θήκη από γυαλί και εκτέθηκε στο κοινό για μια εβδομάδα.

 

 

 7. Έκανε οκτώ ταινίες με τον πειραματικό σκηνοθέτη Derek Jarman, η πρώτη ήταν ο “Caravaggio” του 1986, που την ανέδειξε.

8. Έχει υποδυθεί αντρικούς ρόλους με τεράστια επιτυχία, όπως στις ταινίες  “Man to Man” και “Orlando”.

 

9. Έλαβε το  Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Michael Clayton”. Θεωρήθηκε ανατροπή αφού το φαβορί ήταν η Κέιτ Μπλάνσετ για την ερμηνεία στο “Ι’ m not there”. 

 

 

10. Στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας επέλεξε να βάψει τα μαλλιά της σε μία neon κίτρινη απόχρωση και να φορέσει  ένα μπλε Loewe πουκάμισο. Ο λόγος δεν ήταν άλλος, από το να περάσει το δικό της μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

 

 

11. Σήμερα έχει επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Σκωτία, με τα δίδυμα παιδιά της και τον φίλο της, τον visual artist Σάντρο Κοπ. “Από μικρή είχα μόνο μία λαχτάρα, να μένω δίπλα στη θάλασσα, να έχω έναν λαχανόκηπο, τα παιδιά μου, τα σκυλιά μου, τους φίλους μου. Πολλούς φίλους. Με αυτούς ήθελα και να δουλεύω. Τέτοιες φιλοδοξίες είχα μονάχα, και δεν άλλαξαν”, έχει δηλώσει.

 

 

12. Αναφορικά με την queer ταυτότητά της έχει πει πως πάντα  αισθανόταν ότι είναι στη φύση της. “Ημουν παράξενο πλάσμα κι αναζητούσα ποιο τσίρκο θα με αποδεχθεί. Και το βρήκα. Για μένα είναι ξεκάθαρο, το queer έχει να κάνει με την ευαισθησία, με τον τρόπο ανταπόκρισης στα ερεθίσματα. Και από τη στιγμή που το αποδέχθηκα, βρήκα και σε ποιον κόσμο ανήκω.”

 

12+1. Επιθυμεί να λάβει  εκπαίδευση της “παρηγορητικής φροντίδας” για ασθενείς. Αυτή τη στροφή στη ζωή της την ενέπνευσε η στοργική υποστήριξη, που έλαβαν οι γονείς της από επαγγελματίες βοηθούς στο τέλος της ζωής τους. 

 

 

Η νέα της ταινία

Φέτος, πρωταγωνιστεί στην ταινία φαντασίας “Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής”, σε σκηνοθεσία Τζορτζ Μίλερ. Υποδύεται τη Δρ. Μπίνι, η οποία είναι ικανοποιημένη με τη ζωή της, και έχει έναν υγιή σκεπτικισμό. Παρόλα αυτά, συναντά έναν Τζίνι (Ίντρις Έλμπα) που της προσφέρει τρεις ευχές σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του. Η ταινία παρουσιάζει τις περιπέτειες των δυο τους, καθώς και διάφορες σκοπιές του ρητού “πρόσεχε τι εύχεσαι”…

 

Αναμένουμε τις επόμενες ανατρεπτικές επιλογές της ταλαντούχας ηθοποιού!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath