Home / Wellness  / Mind  / Η “επιδημία” της μοναξιάς

Η “επιδημία” της μοναξιάς

μοναξιάς
Ο γενικός χειρουργός των Η.Π.Α, Vivek Murthy, φέρνει στο προσκήνιο την επόμενη προτεραιότητα της δημόσιας υγείας, την “επιδημία” της μοναξιάς. 

 

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, υπάρχει μία πάθηση που συνδέεται με αυξημένα καρδιακά επεισόδια,.κατάθλιψη, διαβήτη και τείνει να επηρεάζει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως από το μέρος που ζουν ή ποιοι είναι. Και αυτή είναι η λεγόμενη “επιδημία” της μοναξιάς.

 

Ο Vivek Murthy, γενικός χειρουργός των Η.Π.Α, σε με πρόσφατη δημοσίευσή του στη συμβουλευτική “The U.S. Surgeon General’s Advisory on the Healing Effects of Social Connection and Community”,.προέτρεψε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά με την ίδια προσοχή όπως άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία και η εξάρτηση στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τον Murthy, η μοναξιά συνεχίζει να αυξάνεται,.επηρεάζοντας περίπου τους μισούς κατοίκους που ζουν στις Η.Π.Α.

 

 

Ο Murthy, ο οποίος έχει γράψει για τη δική του προσωπική εμπειρία με τη μοναξιά και το αίσθημα απομόνωσης για αρκετά χρόνια, είπε ότι η πανδημία έχει φέρει στο προσκήνιο τη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Όμως, το ζήτημα είχε επιδεινωθεί, ήδη από τη δεκαετία του 1970 για πολλούς λόγους,.συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα κοινωνικά πρότυπα, των δομημένων περιβαλλόντων και, φυσικά, της τεχνολογίας.

 

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μοναξιάς, ο Vivek Murthy ζήτησε μια συλλογική προσπάθεια για.τη βελτίωση του κοινωνικού ιστού του έθνους, προκειμένου να στιγματιστεί η μοναξιά και να αλλάξει η πολιτιστική και πολιτική μας απάντηση σε αυτήν. Η στρατηγική του περιλαμβάνει προσπάθειες για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών στις κοινότητες, εν μέρει με τη χρήση συστημάτων δημόσιας υγείας. Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας.και τη μεταρρύθμιση των ψηφιακών περιβαλλόντων.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada