Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διαλειμματική νηστεία: τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί;

Διαλειμματική νηστεία: τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί;

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως διατροφική στρατηγική για την απώλεια βάρους, τη μεταβολική υγεία και τη μακροζωία.

Αυτό το άρθρο, διερευνά την επιστήμη πίσω από τη διαλειμματική νηστεία, τις φυσιολογικές επιδράσεις της και τις. διατροφικές στρατηγικές, που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας.

 

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική; Πως λειτουργεί;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό πρότυπο, που εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων φαγητού και νηστείας. Οι συνήθεις μέθοδοι περιλαμβάνουν τη μέθοδο 16:8 (16 ώρες νηστείας και 8 ώρες φαγητού), τη δίαιτα 5:2 (πέντε. ημέρες κανονικής διατροφής και δύο ημέρες περιορισμένης θερμιδικής πρόσληψης) και τη νηστεία. εναλλασσόμενων ημερών. Η διαλειμματική διατροφή επηρεάζει μια πληθώρα διαφόρων σωματικών συστημάτων, καθώς και λειτουργίες του σώματος.

 

Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, το σώμα υφίσταται διάφορες μεταβολικές αλλαγές. Αρχικά, χρησιμοποιεί τα. αποθέματα γλυκογόνου για ενέργεια. Μόλις εξαντληθεί το γλυκογόνο, το σώμα μεταβαίνει στη λιπόλυση, διασπώντας τα. αποθέματα λίπους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και κετόνες για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία προωθεί την απώλεια λίπους και βελτιώνει τη μεταβολική ευελιξία.

 

 

Πώς η διαλειμματική επηρεάζει τον μεταβολισμό;
1. Ορμόνες

Η ινσουλίνη, μια ορμόνη, που διευκολύνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα, μειώνεται κατά τη διάρκεια των. περιόδων νηστείας, ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. τύπου 2. Επίσης, τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH) αυξάνονται, προωθώντας την καύση λίπους και. τη διατήρηση των μυών.

 
2. Ευαισθησία στην ινσουλίνη και καύση λίπους

Η διαλειμματική νηστεία ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην. ινσουλίνη και διευκολύνοντας την πρόσληψη γλυκόζης. Αυτή η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης διευκολύνει την καύση. λίπους, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης δίνουν σήμα στο σώμα να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για. ενέργεια.

 

3. Απώλεια βάρους

Η διαλειμματική νηστεία είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους λόγω του θερμιδικού περιορισμού, που επιβάλλει. και των μεταβολικών επιδράσεων, που έχει. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η διαλειμματική μπορεί να οδηγήσει σε. σημαντικές μειώσεις του σωματικού βάρους και της λιπώδους μάζας, διατηρώντας παράλληλα την άλιπη μυϊκή. μάζα. Αυτό την καθιστά μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για άτομα, που επιδιώκουν απώλεια βάρους με μακροπρόθεσμη διάρκεια.

 

4. Υγεία του εγκεφάλου

Οι έρευνες δείχνουν ότι, αυτό το είδος διατροφής, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει διότι. ενισχύει την παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), μιας πρωτεΐνης, που υποστηρίζει την. επιβίωση των νευρώνων και την ανάπτυξη νέων νευρώνων και συνάψεων. Τα αυξημένα επίπεδα του BDNF σχετίζονται με. βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

 

 

Μπορεί η διαλειμματική να μειώσει τη μυϊκή μου μάζα;

Παρά τα οφέλη της, ορισμένοι πιστεύουν ότι οδηγεί σε απώλεια μυών. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι, αντίθετα με τον. συνεχή θερμιδικό περιορισμό, η διαλειμματική διατηρεί τη μυϊκή μάζα καλύτερα . Άλλοι ανησυχούν για τη. πρακτικότητα της, αλλά πολλοί τη βρίσκουν πιο εύκολη στην τήρηση από την παραδοσιακή δίαιτα.

 

Κατά τη διάρκεια των διατροφικών παραθύρων, τρώω ότι θέλω;

Κατά τη διάρκεια των διατροφικών παραθύρων, είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνεις τρόφιμα με υψηλή. περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλίσεις επαρκή θρέψη. Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση στην. ποιότητα αντί της ποσότητας και τον προγραμματισμό των γευμάτων, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες. εντός του περιορισμένου χρονικού πλαισίου. Η ισορροπημένη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών. (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες), είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και τα επίπεδα ενέργειας.

 

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μυών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. και την παραγωγή ενζύμων. Είναι σημαντική η συμπερίληψη πηγών πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, όπως άπαχο. κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε κάθε γεύμα, για να υποστηρίξεις τη διατήρηση των μυών σου.

 

Λίπη

Τα καλά λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την. ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Ενσωματώστε πηγές ακόρεστων λιπαρών, όπως αβοκάντο, ξηρούς. καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο, ενώ περιόρισε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά (πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, ντόνατς, συσκευασμένα σνακ).

 

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιλέξτε σύνθετους. υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα, τα οποία προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και. μέταλλα. Περιορίστε τα εξευγενισμένα σάκχαρα και τους απλούς υδατάνθρακες, για να αποφύγετε και τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκά άλευρα, ζύμες).

 

Ενυδάτωση όλη μέρα!

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, τόσο κατά τις περιόδους νηστείας, όσο και κατά τις περιόδους φαγητού. Η αφυδάτωση. μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, τη σωματική απόδοση και τη συνολική υγεία. Είναι αναγκαίο να. πίνεις άφθονο νερό κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας. Κατά τη διάρκεια των διατροφικών παραθύρων, μπορείτε. να συμπεριλάβετε “ενυδατικά τρόφιμα”, όπως φρούτα και λαχανικά, για να διατηρήσετε την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας.

 

 

Ο συνδυασμός της διαλειμματικής νηστείας με μια ισορροπημένη διατροφή, ενισχύει την υγεία με πολλούς τρόπους. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώνεται, προωθείται η απώλεια λίπους και επιπρόσθετα διατηρείται και η μυϊκή μάζα.

 

Κατά τη διάρκεια των διατροφικών παραθύρων, καλό θα ήταν να επιλέγετε θρεπτικές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά.συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να συνεισφέρουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Αυτή η ολιστική προσέγγιση, που εστιάζει στην ποιότητα των θρεπτικών συστατικών και στους συνολικούς παράγοντες. του τρόπου ζωής, μεγιστοποιεί τα οφέλη για την υγεία. Μην ξεχνάτε όμως, πως ο καθένας είναι μοναδικός και αξίζει να. έχει εξατομικευμένες συμβουλές, ώστε να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, που του αρμόζει. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας και μην κάνετε επιπόλαιες επιλογές, που πιθανόν να βλάψουν την υγεία σας.

 

Βιβλιογραφία

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr .για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος