Home / Wellness  / Mind  / Γιατί η σιωπή είναι “κλειδί” για την προσωπική μας ευημερία

Γιατί η σιωπή είναι “κλειδί” για την προσωπική μας ευημερία

siopi
Κι όμως, η σιωπή μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” για την προσωπική μας ευημερία;

 

Ως εκ φύσεως κοινωνικά όντα, οι άνθρωποι έχουμε μία έμφυτη ανάγκη για σύνδεση και αποδοχή. Όταν κάποιος δεν μας απαντά άμεσα, είναι εύκολο να παρερμηνεύσουμε τη σιωπή του ως απόρριψη. Γυρνώντας εκατομμύρια χρόνια πίσω, η απόρριψη από την κοινωνική ομάδα.αποτελούσε και αυτή μία μορφή κινδύνου, αφού αυτομάτως απέκλειε ένα άτομο από την αγέλη. Παρόλο που σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε τους ίδιους κινδύνους,.το ένστικτο και τα αισθήματα που έχουμε για την απόρριψη παραμένει.

 

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Koudenburg έδειξε ότι οι ομαλές συνομιλίες συνδέονται με αισθήματα του ανήκειν, αυτοεκτίμησης και κοινωνικής επικύρωσης. Αν μια σύντομη σιωπή διακόψει αυτή τη ροή, μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα.

 

Και αυτό γιατί η σιωπή ενέχει αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορούμε να αντέξουμε, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος άγχους. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις αυτόματες σκέψεις μας, οι οποίες συχνά φέρνουν στην επιφάνεια φόβους και ανασφάλειες. Ωστόσο, η σιωπή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, σημαντικά για την προσωπική μας ευημερία και ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

 

Ενισχύει τη συγκέντρωση

 

Δεν είναι νέο ότι η απουσία του θορύβου βοηθά στη συγκέντρωση. Μάλιστα, ο ήχος πάνω από 80 ντεσιμπέλ μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας, ενώ ένα ήσυχο περιβάλλον συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της συγκέντρωσής μας.

 

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

 

Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Mihaly Csikszentmihalyi, έδειξε ότι οι ταλαντούχοι δημιουργοί είναι συχνά εσωστρεφείς και προτιμούν τα ήσυχα περιβάλλοντα, ενώ άλλη μελέτη απέδειξε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί όταν δεν διακόπτονται.

 

σιωπή

 

Βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες

 

Σύμφωνα με έρευνες, η απουσία θορύβου για δύο λεπτά ανακουφίζει την ένταση του σώματος και χαλαρώνει το μυαλό, ενώ βελτιώνει τη διάθεση.

 

Έχει θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό

 

Η σιωπή μειώνει την αρτηριακή πίεση, εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα προάγει τη ρύθμιση των ορμονών.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada