Home / Wellness  / Mind  / Πώς επιδρά το πράσινο χρώμα στην ψυχολογία μας;

Πώς επιδρά το πράσινο χρώμα στην ψυχολογία μας;

πράσινου
Το πράσινο χρώμα, απόλυτα συνδεδεμένο με τη φύση, προκαλεί θετικά και “ζεστά” ερεθίσματα και μας προσφέρει, αποδεδειγμένα, ηρεμία και γαλήνη.

 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας, προκαλώντας διαφόρων ειδών συναισθήματα στην καθημερινότητά μας. Η ψυχολογία του χρώματος βασίζεται στις συναισθηματικές και, μερικές φορές,.στις σωματικές επιδράσεις, που δημιουργούν τα χρώματα στους ανθρώπους. Το πράσινο χρώμα συναντάται συχνά στη φύση, γι’ αυτό και προκαλεί συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και αναζωογόνησης. Στην ψυχολογία των χρωμάτων, οι αποχρώσεις του πράσινου φαίνεται να συνδέονται με τη θετική σκέψη και την ψυχική ηρεμία.

 

πράσινο χρώμα ηρεμία

 
Πώς, όμως, συνδέεται το πράσινο χρώμα με την ψυχική μας υγεία;

 

Μας ηρεμεί

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι χώροι, στους οποίους κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, να έχουν μία σταθερή διάθεση, αλλά και αυξημένη ενέργεια και ευεξία.

 

Μας αναζωογονεί

Καθώς οι αποχρώσεις του πράσινου συνδέονται άρρηκτα με τη φύση, μπορούν να μας προσφέρουν μία χαλαρωτική και αναζωογονητική αίσθηση. Τα θετικά αποτελέσματα του πράσινου είναι ριζωμένα στον ανθρώπινο εγκέφαλο από την εξελικτική εποχή. Όταν βρισκόμαστε σε χώρους που κυριαρχεί το πράσινο,.το μυαλό μας ταξιδεύει αμέσως σε ήρεμα φυσικά τοπία, όπως ποτάμια, λίμνες και βουνά.

 

Μας δίνει κίνητρο

Πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει ότι οι λέξεις που σχετίζονται με την επιτυχία συνδέονται με το πράσινο. Ένα περιβάλλον με αποχρώσεις του πράσινου τείνει να αυξάνει τη δημιουργικότητα και να βοηθάει στη συγκέντρωση.

 

πράσινο χρώμα

 
Μας προκαλεί “ζεστά” συναισθήματα και αναμνήσεις

Έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με συγκεκριμένες αποχρώσεις του πράσινου μπορεί να “ξυπνήσει”.όμορφες αναμνήσεις και συναισθήματα, από το παρελθόν.

 

Έχει θεραπευτικά αποτελέσματα

Έχει διαπιστωθεί ότι το πράσινο χρώμα δημιουργεί θεραπευτικά και θετικά αποτελέσματα, όπως γρήγορη ανάρρωση, μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

 

Όλες αυτές οι θετικές επιδράσεις του πράσινου χρώματος στην ψυχολογία μας οφείλονται στο ένστικτο. Καθώς το πράσινο συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον, όπου και εκεί μπορούν να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου (όπως η τροφή και το νερό), δημιουργεί αυτόματα μία αίσθηση ασφάλειας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada