Home / Good Life  / Αλόννησος, σαν καρτ ποστάλ!

Αλόννησος, σαν καρτ ποστάλ!

Αλόννησος
Βουτηγμένη στο πράσινο και το γαλάζιο, η Αλόννησος είναι ο ιδανικός προορισμός διακοπών για όσους αγαπούν την ηρεμία και το νησί των Σποράδων, όπου η φύση ζωγράφισε το πιο όμορφο έργο της!

 

Η Αλόννησος με τα ψαροχώρια

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε ερχόμενοι στην Αλόννησο είναι το γραφικό Πατητήρι. Το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού πήρε το όνομά του από τα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά της χώρας μας, η Αλόννησος δεν έχει πολλά χωριά. Το νησί, όμως, θα σας καλωσορίσει στα μικρά ψαροχώρια του, με πιο γνωστά το Βότση και τα Καλαμάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας σε πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στα μικρά ταβερνάκια.

 

Βότση Αλόννησος

Βότση

 

Η Χώρα

Χτισμένη από τα μεσαιωνικά χρόνια σε έναν λόφο, με ανεμπόδιστη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, στέκει η Χώρα, η άλλοτε πρωτεύουσα της Αλοννήσου, γνωστή και με το όνομα Παλαιό Χωριό. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα ασβεστωμένα σπίτια με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες μοιάζει πραγματικά σαν να ξεπήδησε από καρτ ποστάλ!

 

 

 

Οι παραλίες

Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι παραλίες της Αλοννήσου είναι από μόνες τους ικανός λόγος για να επισκεφτείτε το νησί! Στη νοτιοανατολική ακτή θα βρείτε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους παραλίες, καλά κρυμμένες σε κόλπους γεμάτους πευκοδάση και ελαιώνες -άλλες οργανωμένες και άλλες όχι. Ωστόσο, για να φτάσετε στις παραλίες που βρίσκονται στη βόρεια ακτή, θα χρειαστεί να μισθώσετε καραβάκι.

 

Η Χρυσή Μηλιά είναι από τις πιο κοσμικές παραλίες του νησιού με ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά.

αλόννησος Χρυσή Μηλιά

 

Απότομοι βράχοι, πράσινα πεύκα και τιρκουάζ νερά που συναντούν την κίτρινη άμμο συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο της παραλίας Κοκκινόκαστρο.

Αλόννησος Κοκκινόκαστρο

 

Η εξωτική παραλία Άγιος Δημήτριος, μια από τις πιο φωτογραφημένες του νησιού, θα σας καλωσορίσει στα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά της!

Άγιος Δημήτριος

 

Ο Ρουσούμ Γυαλός είναι μία εξίσου εντυπωσιακή παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά.

Ρουσούμ Γυαλός

 

Τι να κάνετε

Πέρα από τις ονειρεμένες ακτές και τα γραφικά ψαροχώρια του, η Αλόννησος έχει πολλές ακόμη αξέχαστες εμπειρίες να σας προσφέρει!

 

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο – το πρώτο της Ελλάδας και τη μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη, καθώς καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 2.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Εδώ θα περιηγηθείτε σε χερσαίους και θαλάσσιους Μεσογειακούς βιότοπους,.που αποτελούν καταφύγιο για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων.– ανάμεσά τους και η φώκια Monachus Monachus –.αλλά και σε σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

 

monachus monachus

Photo: Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

 

Αν είστε λάτρεις των καταδύσεων, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο της χώρας μας. Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής,.που βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων, στα ανοιχτά της ακτής της νήσου Περιστέρας. Μάλιστα, θεωρείται εξέχουσας σημασίας από αρχαιολογικής άποψης,.γι’ αυτό και ονομάστηκε “Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων”!

 

Περιστέρα ναυάγιο

 

Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου,.που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο στο Πατητήρι. Εδώ θα περιηγηθείτε στο τμήμα… πειρατείας, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!

 

τυρόπιτα Αλοννήσου

Τυρόπιτα Αλοννήσου, Photo: Alonissos.gr

 

Τέλος, και για να πάρετε μια αυθεντική γεύση του νησιού, δοκιμάστε παραδοσιακή τυρόπιτα Αλοννήσου, κακαβιά, αστακομακαρονάδα, τόνο Αλοννήσου και αμυγδαλωτά, που αποτελούν τα καλύτερα και πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της γαστρονομίας του τόπου.

 

Κι ένα fun fact…

Το νησί των Σποράδων πρωτοπορεί και σε κάτι ακόμα, καθώς από τον περσινό Αύγουστο ο δήμος Αλοννήσου διοργανώνει υποβρύχιες… τελετές και φωτογραφίσεις γάμων! Φρόντισε, μάλιστα, να μας δώσει ένα δείγμα από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter!

 

 

Εσείς, θα βουτήξετε στην ομορφιά της Αλοννήσου;

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin