Home / Cozyhome  / Architecture  / Ακτή Ντοβίλ: Endless sea and modern design

Ακτή Ντοβίλ: Endless sea and modern design

Ακτή Ντοβίλ
Η αρχιτεκτονική ομάδα Minas Kosmidis Architects κλήθηκε να αναλάβει τον σχεδιασμό του εστιατορίου Ακτή Ντοβίλ. Όπως πάντα, έτσι και τώρα, δημιούργησε έναν εξαιρετικό χώρο, βασισμένο στη λεπτομέρεια.

 

Στην ομώνυμη περιοχή της ακτής Ντοβίλ, πάνω στην ακτογραμμή της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μπροστά στην αμμουδιά το παραθαλάσσιο εστιατόριο Ακτή Ντοβίλ. Πρόκειται για έναν κομψό και μινιμαλιστικό χώρο, 650 m2, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, με τη θέα του να απλώνεται σε όλον τον Θερμαϊκό Κόλπο.

 

εστιατόριο Ακτή Ντοβίλ

 

Τρεις ζώνες οπτικής απόλαυσης

Παρατηρώντας κανείς την ορθογωνική κάτοψη του εστιατορίου, αντιλαμβάνεται ότι οι λειτουργίες του είναι οργανωμένες σε τρεις ζώνες, παράλληλες στην ακτή της θάλασσας. Ξεκινώντας με την πίσω ζώνη, εκείνη συνοψίζει όλες τις λειτουργικές ανάγκες του εστιατορίου. Η κουζίνα είναι τοποθετημένη στον χώρο με τέτοιον τρόπο, ώστε να παραμένει ανοιχτή και συγχρόνως να αποκαλύπτει τις παραγωγικές διαδικασίες και… τα μυστικά του παραθαλάσσιου εστιατορίου, δημιουργώντας μία συναρπαστική διάδραση με τους επισκέπτες.

 

 

Η διάδραση αυτή λειτουργεί ως ένας συνδετικός κρίκος, που έρχεται να ενώσει με έναν μοναδικό τρόπο την πρώτη με τη δεύτερη ζώνη του εστιατορίου. Εκεί, οι επισκέπτες συναντούν την πρώτη διάταξη των τραπεζιών. Τραπέζια κατασκευασμένα από ξύλο και καρέκλες με ρατάν, κοσμούν με χάρη το εσωτερικό του. Γήινες αποχρώσεις, το γαλάζιο της θάλασσας και ένας άκρως μινιμαλιστικός σχεδιασμός είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν.

 

interior εστιατόριο Ακτή Ντοβίλ

 

Προχωρώντας ακόμα πιο βαθιά στον χώρο, ο επισκέπτης περνάει στην τρίτη ζώνη του εστιατορίου. Εκεί, θα συναντήσει τον ηλιόλουστο εξωτερικό χώρο, ο οποίος διαχωρίζεται από τα διάπλατα ανοιγόμενα τζάμια. Αυτός ο σχεδιασμός των παραθύρων επιτρέπει όλο το φως να διαχέεται άπλετα μέσα στον χώρο του εστιατορίου, φωτίζοντας κάθε σημείο του. Έτσι, η μοναδική θέα της θάλασσας μπορεί να παραμένει ανεμπόδιστη για κάθε επισκέπτη, που θέλει να μαγευτεί από εκείνη.

 

 

Η υλικότητα του χώρου

Με πρωταρχικό στόχο της την εναρμόνιση του εστιατορίου με το φυσικό τοπίο και την ανάδειξη της ειδυλλιακότητας του σημείου, η αρχιτεκτονική ομάδα Minas Kosmidis Architects επέλεξε υλικά σε φυσικούς και γήινους τόνους. Η δρυς, το λευκό του μαρμάρου, καθώς και το ρατάν είναι συνδυασμένα με αποχρώσεις του γαλάζιου στις λεπτομέρειες των επίπλων. Όλα αυτά τα υλικά είναι προσεκτικά επιλεγμένα, με σκοπό να μετουσιώνουν την αύρα της ακτής.

 

 

Ο εξολοκλήρου σχεδιασμός του χώρου έρχεται να καλύψει τη βαθιά ανάγκη της επαφής με το ελληνικό γίγνεσθαι, το οποίο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το απέραντο της θάλασσας. Μία “Θαλάττης Γεύσις” αποτυπωμένη μέσα από μία κομψή σχεδίαση και διακόσμηση.

 

Ακτή Ντοβίλ εστιατόριο

 

Credits:

 

Minas Kosmidis Architects

Αθήνα: Πινδάρου 15, Κολωνάκι, T. 210 363 8944

Θεσσαλονίκη: Φιλελλήνων 55, Πανόραμα, T. 2310 344 651

www.minaskosmidis.com

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada