Home / Cozyhome  / Architecture  / Άνοιξε για το κοινό το Istanbul Modern!

Άνοιξε για το κοινό το Istanbul Modern!

Άνοιξε χθες, 4 Μαΐου, το Istanbul Modern. Πρόκειται για το πρώτο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Τουρκίας.

Τις πόρτες του στο κοινό άνοιξε το Istanbul Modern, το πρώτο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 2004.

 

Το νέο μουσείο, που σχεδιάστηκε από το Renzo Piano Building Workshop, αντικαθιστά το αρχικό κτίριο του μουσείου στην ίδια τοποθεσία, μια παλιά τελωνειακή αποθήκη στην προκυμαία του Βοσπόρου.

 

Image © Cemal Emde

 

Νέα εποχή!

Ο νέος παραλιακός πεζόδρομος, που προηγουμένως ήταν απρόσιτος στο κοινό, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να αγναντέψουν το νερό προς την πλευρά της Ανατολίας, τα Πριγκηπονήσια και την Ιστορική Χερσόνησο από αυτή τη μοναδική άποψη.

 

Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου εμπνεύστηκε από τα αστραφτερά νερά και τις φωτεινές αντανακλάσεις του Βοσπόρου. Ένα διαφανές ισόγειο ενισχύει τη σύνδεση σε αυτή την εξαιρετική τοποθεσία, μεταξύ της προκυμαίας και του πάρκου Tophane.

 

Istanbul Modern Viewing Terrace. Image © Cemal Emde

 

Οι χώροι του νέου μουσείου

Στο επίπεδο του εδάφους, οι κυκλικοί κίονες και οι στρογγυλές μηχανικές χοάνες σχηματίζουν ένα αρχιτεκτονικό τοπίο. Τα στρογγυλά σχήματα αυτών των δομικών στοιχείων απαλύνουν τη μετάβαση μεταξύ φωτός και σκιάς, δημιουργώντας ένα φωτεινό και ασφαλές περιβάλλον.

Στο ισόγειο δίπλα στο κεντρικό λόμπι βρίσκονται ένα café, ένα μουσειακό κατάστημα, μια βιβλιοθήκη, σημεία ενημέρωσης και χώροι εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Μια διαφανής γυάλινη περίφραξη ασφαλείας κάτω από το κύριο σώμα του κτιρίου προστατεύει την εξωτερική βεράντα γλυπτικής και τους χώρους εκπαίδευσης για τα παιδικά εργαστήρια.

 

Istanbul Modern Viewing Terrace. Image © Cemal Emde

 

Οι κοινόχρηστοι χώροι του μουσείου συνδέονται με μια κεντρική σκάλα, η οποία δεσπόζει στο κέντρο του lobby. Oι σκάλες παρέχουν πρόσβαση σε ένα αμφιθέατρο 156 θέσεων στον ημιώροφο. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται γκαλερί φωτογραφιών και αναδυόμενων παραστάσεων, καθώς και τα γραφεία του προσωπικού, αίθουσες εκπαίδευσης και εκδηλώσεων. Το εστιατόριο στη νότια πρόσοψη διαθέτει εξωτερική βεράντα με θέα στη θάλασσα.

 

Όλοι οι χώροι του lobby στα επάνω επίπεδα προσφέρουν στους επισκέπτες θέα τόσο στο πάρκο όσο και στη θάλασσα, διατηρώντας μια οπτική σύνδεση με το περιβάλλον. Αυτό βοηθά τους επισκέπτες να προσανατολιστούν μέσα στο κτίριο.

 

 

Floating Islands Exhibition. Image © Cemal Emde

 

Μια “μεταφυσική” σύνδεση…

Ο δεύτερος όροφος στεγάζει μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις. Μια σκάλα οδηγεί σε ένα γυάλινο φανάρι, που ανοίγει σε μια βεράντα στον τελευταίο όροφο,.που αιωρείται πάνω από ένα ρηχό επίπεδο νερού και απλώνεται σε ολόκληρη την οροφή. Μια “μεταφυσική” σύνδεση δημιουργείται από τις αντανακλάσεις της πόλης,.τόσο σε αυτό το υδάτινο στοιχείο,  όσο και στη θάλασσα, που τελικά συγχωνεύονται σε ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα.

 

Το “False Ceiling” (2005) του Richard Wentworth, μια από τις εμβληματικές μόνιμες εγκαταστάσεις του πρώην κτιρίου,.καλωσορίζει ξανά τους επισκέπτες. Το κεντρικό κλιμακοστάσιο, που οδηγεί τους επισκέπτες στις συλλογές του μουσείου, περιλαμβάνει μια εγκατάσταση τριών τμημάτων για συγκεκριμένο χώρο από τον Olafur Eliasson,.που ανατέθηκε ειδικά για αυτό το κτίριο του μουσείου.

 

Για τον σχεδιασμό…

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, ο σχεδιασμός του κτιρίου αντλεί έμπνευση από τα αστραφτερά νερά του Βοσπόρου, καθώς στοχεύει να απηχήσει τη μακρά ιστορία της τοποθεσίας, που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι για πλοία που ταξίδευαν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

 

Η πρόσοψη είναι επενδυμένη με μια σειρά από 3D-διαμορφωμένα πάνελ αλουμινίου, δημιουργώντας ένα αστραφτερό αποτέλεσμα στο φως του ήλιου, και αλλάζοντας την εικόνα του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Floating Islands Exhibition. Image © Cemal Emde

 

Περί Τέχνης…

Το Istanbul Moderns άνοιξε με πέντε νέες εκθέσεις. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη συλλογή παρουσιάζοντας έργα ορισμένων μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνών της Τουρκίας, όπως οι Fahrelnissa Zeid, Sarkis, Ayşe Erkmen, Gülsün Karamustafa, Nil Yalter και İnci Eviner, μαζί με διεθνούς φήμης ονόματα.

 

Στην είσοδο της βιβλιοθήκης του μουσείου, η έκθεση “Genius Loci” προσφέρει μια επισκόπηση της αρχιτεκτονικής γλώσσας του Renzo Piano, εξετάζοντας  λεπτομερώς τη διαδικασία σχεδιασμού και τα δομικά στοιχεία του Istanbul Modern.

 

www.istanbulmodern.org

 

 

Πηγή: archdaily.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath