Home / Good Life  / Art & Culture  / Τα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

cozy vibe culture cinema festival
Oλοκληρώθηκε το 58ο ΦΚΘ.

 

Σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες, 12/11/17, η τελετή λήξης του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την απονομή των βραβείων στο θέατρο Ολύμπιον.

 

Το βραβείο καλύτερης ταινίας “Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος” απέσπασε η ταινία “Κοράκια” του Σουηδού Γιενς Ασούρ, καθώς και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας από τον πρωταγωνιστή Ρέινε Μπρίνολφσον.

 

cozy vibe culture cinema festival

 

Το βραβείο της διεθνούς κριτικής επιτροπής “Αργυρός Αλέξανδρος” απονεμήθηκε στο “Χωρίς Όνομα”, του Βαΐντ Τζαλιλβάντ, από το Ιράν. Ο σκηνοθέτης, αν και δεν ήταν παρών στην τελετή απονομής, φρόντισε να στείλει ευχαριστήριο video τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του βραβείου για τον ίδιο.

 

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινο Αλέξανδρο και δύο ειδικές μνείες, απέσπασε ο ο Δανός σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του “WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE”, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή ιδιαίτέρως συγκινημένος και μίλησε για την αξία του σινεμά, ενώ ο Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Χριστοφιλάκης, κατέκτησε με την ταινία του “TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD”, το βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου για την καλύτερη Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017, το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ.

 

 

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι απονομές:

 

 • Tο Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΚΟΡΑΚΙΑ/ KORPARNA/ RAVENS, του Γιενς Ασούρ, Σουηδία.

 

 • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία: ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ BEDOONE TARIKH, BEDOONE EMZA /NO DATE, NO SIGNATURE, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν.

 

 • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται: Στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE, Δανία, Ισλανδία.

 

 • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία ΚΟΡΑΚΙΑ /KORPARNA/ RAVENS, του Γιενς Ασούρ, Σουηδία.

 

 • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην: Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/ TESNOTA/ CLOSENESS, Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία.

 

 • Βραβείο Σεναρίου: Στους Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας ΦΟΡΤΙΟ/CARGO, Ζυλ Κουλίερ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία.

 

 • Πρώτη Ειδική Μνεία: Στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία LUCKY του Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ.

 

 • Δεύτερη Ειδική Μνεία: Για τον ήχο της ταινίας WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE του Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία.

 

cozy vibe culture cinema festival

 

 • Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία: ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ/BLOODLESS, Τζίνα Κιμ, Νότια Κορέα.

 

 • Ειδική μνεία στην ταινία: ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ /NOTES ON BLINDNESS, Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)


Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Όλα Σάλβα (Πολωνία), Τόμας Άμπελτσχάουζερ (Γερμανία), Θόδωρο Γιαχουστίδη (Ελλάδα) απένειμε τα εξής βραβεία:

 • Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ BEDOONE TARIKH, BEDOONE EMZA /NO DATE, NO SIGNATURE, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν.

 

 • Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) στην ταινία:

TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα.

 

 • Ειδική μνεία στην ταινία: WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE, Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

 • Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: ΡΟΖΜΑΡΙ/ ROSEMARIE, Άδωνις Φλωρίδης, Κύπρος.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

 • Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους ​Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος, Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/ TESNOTA/ CLOSENESS, Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

 • Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: ΑΓΚΑΘΙ/ THORN, Γαβριήλ Τζάφκας, Δανία, Ελλάδα.

 

 • Το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα.

 

 

cozy vibe culture cinema festival

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 • Το βραβείο του ΕΚΚ απονέμεται στην ταινία: TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Στέφανος Αγγελής, Kαλλιόπη Αλέτρα, Αναστάσης Δαλλής, Γεώργιος Δήμογλου και Στεφανία Τσιβελεκίδου. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δέσποινα Μουζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

 

 • Καλύτερη Ταινία: ΠΟΛΥΞΕΝΗ/POLYXENI, Δώρα Μασκλαβάνου, Ελλάδα.
 • Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: DO IT YOURSELF, Δημήτρης Τσιλιφώνης, Ελλάδα.

 

 

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

 • Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: LUCKY, Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ.

 

 • Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟ/ TIMELESS STORIES, Βασίλης Ραΐσης, Ελλάδα.

 

 • Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ /ISCELITEL/ SECRET INGREDIENT, Γκιόρτσε Σταβρέσκι, ΠΓΔΜ, Ελλάδα.

 

 • Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ/ INSYRIATED, Φιλίπ φαν Λέου, Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath