Home / Cozyhome  / Architecture  / ΜΑΝΝΑ: The Healing Power of hospitality

ΜΑΝΝΑ: The Healing Power of hospitality

Tο ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ από τους K-STUDIO είναι η αναβίωση ενός διατηρητέου κτιρίου στην καρδιά της Αρκαδίας,ένα καταφύγιο μοναδικής αισθητικής.

Πόση στοργή, φροντίδα και ασφάλεια μπορούν να χωρέσουν σε μία μόνο λέξη; Μάνα, φύση, θεραπεία… Το MANNA, ένα καταφύγιο μοναδικής αισθητικής και υπηρεσιών, περιτριγυρισμένο από δάση, λίμνες και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά που προσφέρει εμπειρίες απόλυτης ευεξίας όλον τον χρόνο, δημιουργήθηκε στην καρδιά της Αρκαδίας.

 

Στη θέση ενός εμβληματικού κτιρίου του 1929, γνωστό ως “Σανατόριο Μάνα”, γεννήθηκε το ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ. Οι αρχιτέκτονες του K-STUDIO ανέλαβαν την αναβίωση αυτού του διατηρητέου κτιρίου, σε συνεργασία με αρχαιολόγους και με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική αρχιτεκτονική και το ιστορικό παρελθόν του.

 

 

The story behind…

Το Manna Sanatorium δεχόταν ασθενείς με φυματίωση που ήλπιζαν να θεραπευτούν μέσα στα αρκαδικά δάση για σχεδόν μια δεκαετία. Σχεδιασμένο από Ελβετούς αρχιτέκτονες, απομακρύνθηκε από το νεοκλασικό ρεύμα της εποχής, με νεύματα στα χαρακτηριστικά της κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Η εξέλιξη της ιατρικής κατέστησε σταδιακά τέτοια ιδρύματα παρωχημένα, οδηγώντας στην εγκατάλειψη του σανατορίου, το οποίο αργότερα έγινε ορυχείο, με τα υλικά του να χρησιμοποιούνται για την ανέγερση διαφόρων γειτονικών κατασκευών.

 

Έχοντας περάσει τα παιδικά του καλοκαίρια γύρω από αυτόν τον τόπο, ο Στρατής Μπαταγιάς έκανε ένα όνειρο πραγματικότητα, αποφασίζοντας να αναβιώσει το ακίνητο, για να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες της φιλοξενίας, της ευεξίας και του καταφυγίου μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. Η απόμερη τοποθεσία, το παρθένο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την εμβληματική αρχιτεκτονική μιας χαμένης εποχής, ενέπνευσαν τους K-STUDIO για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος, ως κομμάτι της μακράς ιστορίας.

 

 

Vital breath…

Για να δώσουν νέα πνοή στους τοίχους που έμειναν ανέγγιχτοι, να γεφυρώσουν το χάσμα ενός αιώνα και να αναβιώσουν το ακίνητο χωρίς να χάσει την αρχική του ταυτότητα, έπρεπε να μείνουν στις ρίζες του και να προβάλουν, ταυτόχρονα, μια σύγχρονη προσέγγιση σε μια αρχαία έννοια. Με μια σειρά “χειρουργικών” επεμβάσεων, προσπάθησαν να αναδείξουν τη μνημειακή κληρονομιά του κτιρίου, για μια βαθιά σύνδεση με τις ρίζες και την καθαρότητα του τόπου.

 

Στόχος του ιδιοκτήτη ήταν να ερμηνεύσει εκ νέου την έννοια του καταφυγίου στα βουνά με σύγχρονους όρους, μέσα από ένα ξενοδοχείο ιδανικό για απομόνωση αλλά και δραστηριότητες, έναν προορισμό τόσο για σύντομες ή μεγαλύτερης διάρκειας διαμονές, για ταξιδιώτες που αναζητούν μια καθαρή εμπειρία ευεξίας.

 

The new chapter…

Το κλειδί για την αναβίωση του MΑΝΝΑ ήταν η λεπτή επανεφεύρεση της παλέτας υλικών του, από τη δομή μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το ίδιο το κτίριο ήταν ένα από τα πρώτα δείγματα μικτού δομικού συστήματος στην Ελλάδα, με την εμφάνιση του εφαρμοσμένου δομικού σκυροδέματος στις πλάκες, που στηρίζονται από δύο λιθόκτιστους τοίχους. Αυτή η καινοτομία υπαγορεύτηκε και αποκαλύφθηκε στα αξιόλογα ανοίγματα των χώρων, όπως φαίνεται στην κύρια αίθουσα των χαμηλότερων επιπέδων, που έκαναν απαραίτητη την εισαγωγή δοκών από σκυρόδεμα. Καθώς προχωράμε προς τα πιο πάνω επίπεδα του κτιρίου, η ανάγκη για δομική απόδοση υπαγορεύει ελαφρότητα στα υλικά, και έτσι η τοιχοποιία ερμηνεύεται από τούβλα. Αυτή η λογική κορυφώνεται στην οροφή, με την ελαφριά ξύλινη δομή.

 

 

Πέτρινα στοιχεία και terrazzo εξασφαλίστηκαν από ορυχεία της περιοχής, ενώ το ξύλο καστανιάς απευθείας από το δάσος. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι ενσωματώνουν μια σοφία αιώνων στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, η οποία ενισχύθηκε με περαιτέρω μόνωση όπου χρειαζόταν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μηχανική υποστήριξη στον κλιματισμό των εσωτερικών χώρων.

 

 

Δόθηκε επιπλέον φροντίδα στη διατήρηση, συνέχιση και επανατοποθέτηση του αποθέματος υλικών και ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος, με την επιλογή φυσικών φινιρισμάτων σε επίπεδα ή ανάγλυφα επιχρίσματα για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, την αντικατάσταση των δαπέδων terrazzo, τα πέτρινα δάπεδα στα ισόγεια επίπεδα της τραπεζαρίας και του spa, καθώς και στα κατώφλια και τα περβάζια. Οι ντόπιοι τεχνίτες συμμετείχαν σε όλες τις οικοδομικές φάσεις, καθώς φέρουν την τεχνογνωσία της λιθοδομής, της ξυλουργικής, ακόμη και της χαρακτηριστικής εγχάραξης των εξωτερικών λιθοδομών.

 

Warm embrace…

Κατά την άφιξη, οι επισκέπτες καλωσορίζονται στον χώρο υποδοχής, έναν άνετο χώρο όπου μπορούν να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές και ένα ζεστό ποτό δίπλα στο στιβαρό τζάκι, μια πρώτη γεύση αυτής της μοναδικής εμπειρίας φιλοξενίας.

 

Προχωρώντας στον χώρο του Lounge κυριαρχεί το Bar, το οποίο κάνει μια σαφή αναφορά στο θεραπευτικό παρελθόν του ακινήτου, χάρη στον σχεδιασμό και τη διακόσμησή του, που παραπέμπει σε παλαιό φαρμακείο με πολύπλοκα ξυλουργικά στοιχεία.

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδιάστηκε μια ανοιχτή κουζίνα, η οποία προσκαλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στην προετοιμασία των γευμάτων, τα οποία σερβίρονται στο εστιατόριο, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Ακόμα πιο κάτω βρίσκονται όλοι οι χώροι ευεξίας, από το γυμναστήριο μέχρι τις διάφορες παροχές spa, που καταλήγουν σε μια σπηλιά, στην οποία κανείς εξερευνά τις μοναδικές ιδιότητες της απόλυτης γείωσης.

 

Τhe food ritual…

Η γαστρονομική προσέγγιση στο ΜΑΝΝΑ δεν θα μπορούσε παρά να είναι συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Το εστιατόριο, τα πιάτα του οποίου επιμελείται ο βραβευμένος chef Αθηναγόρας Κωστάκος, είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη δημιουργική κουζίνα. Με βάση τη μεσογειακή διατροφή, ο chef δημιουργεί την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Το εστιατόριο προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αγνά τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, βασισμένα στην ηθική διατροφή, με τροφές που ανακουφίζουν την ψυχή και θρέφουν σώμα και πνεύμα, από εξαιρετικούς τοπικούς παραγωγούς. Το μενού ανανεώνεται με βάση την εποχικότητα των συστατικών, αλλά και προωθώντας μια φιλοσοφία μηδενικών απορριμμάτων, όπου κάθε συστατικό χρησιμοποιείται σε περισσότερες από μία παρασκευές με τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε φορά να προσφέρει μια νέα, μοναδική γευστική εμπειρία.

 

True healing…

Το ΜΑΝΝΑ φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα διαχρονικό καταφύγιο, όπου χάνεται κανείς για να ξαναβρεί τον εαυτό του. Η αναπαραγωγή μιας ισχυρής αίσθησης κοινότητας στους χώρους συγκέντρωσης,.η διατήρηση της εντύπωσης του χαμένου σανατoρίου και ο χώρος για σύνδεση με τον εαυτό είναι πρωταρχικής σημασίας. Εμπνευσμένο από τη μοναδική θεραπευτική δύναμη της φύσης που το περιβάλλει, το κέντρο ευεξίας του MANNA παρέχει ένα μοναδικό τελετουργικό αυτοφροντίδας. Κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις ευεργετικές ιδιότητες της σάουνας και του χαμάμ, να χαλαρώσει στη σπηλιά-πισίνα, να διαλογιστεί κάνοντας γιόγκα στη φύση ή σε εσωτερικούς χώρους δίπλα στο τζάκι, αλλά και να τονώσει το σώμα του στο ειδικά εξοπλισμένο γυμναστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα μονοπατιών πεζοπορίας στην Ελλάδα, καθιστώντας το ΜANNA ιδανικό μέρος για όσους επιδιώκουν μια βαθιά σύνδεση με την υπέροχη ύπαιθρο.

 
Οι ανέσεις των δωματίων ορίζονται από ανοιχτές ντουλάπες και ημιδιαφάνειες, που παρέχουν ιδιωτικότητα. Το χαρακτηριστικό του πλέγματος αποτελεί κληρονομιά που επιβιώνει από αυθεντικά στοιχεία,.στις σιδερένιες πόρτες και τα παράθυρα με τις εξαιρετικές λεπτομέρειες, αλλά και σαν σχέδια δαπέδου σε όλο το κτίριο.

 

Κάθε δωμάτιο στο MANNA είναι ένα πολυτελές καταφύγιο, που αγκαλιάζει το αρχαίο ελατόδασος και τα μυστικά του,. μεταφέροντάς τα στο εσωτερικό των χώρων. Τα ψηλά ταβάνια, η κομψή διακόσμηση, οι μεγάλοι χώροι και τα βιώσιμα υλικά.βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το δάσος και τη λίμνη που τα περιβάλλει. Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες αποπνέουν τη γοητεία του παρελθόντος και συνθέτουν ένα περιβάλλον,.ιδανικό για χαλάρωση και έμπνευση, που απελευθερώνει μυαλό και ψυχή.

 

 

Μέσα στα δωμάτια, ένα πλέγμα από επεξεργασμένη ξυλεία αντανακλάται στα σχέδια του δαπέδου από terrazzo και μάρμαρο,.οριοθετώντας τις υποπεριοχές ύπνου, μπάνιου, ένδυσης κ.ά. Οι μεταλλικές λεπτομέρειες και το ανάγλυφο τζάμι συμπληρώνουν την παλέτα,.ενώ τα απαλά υφάσματα προσθέτουν ένα επιπλέον “στρώμα” άνεσης.

 

 

Εδώ, οι εμπειρίες δε σταματούν ποτέ. Γίνετε ένα με τη φύση και νιώστε τη σπάνια αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Πηγαίνετε για κυνήγι μανιταριών στο δάσος,.κανό στο ποτάμι, ποδήλατο βουνού ή ακόμα και βόλτα με ένα άλογο ανάμεσα στα αιωνόβια έλατα. Συμμετέχετε στη συγκομιδή μελιού και γευτείτε το μοναδικό, βραβευμένο Μέλι Ελάτης… Το MANNA ανοίγει τη φιλόξενη αγκαλιά του, για να χωρέσει κάθε σας ανάγκη για θεραπεία και αληθινή ανάπαυση.

 

Credits:

ARCHITECTURAL CONCEPT: K-STUDIO

TECHNICAL DESIGN: MONOGON in collaboration with CS Architecture

ON SITE SUPERVISION: MONOGON, K-STUDIO

FF&E: K-STUDIO, MONOGON, K-STUDIO

DESIGN TEAM (Giorgos Mitrogiorgis, Fay Mylona, Marina Leventaki, Vasilis Eleftheriadis, Argyris Mavronikolas, Glykeria Gkougkoudi)

MONOGON DESIGN TEAM (Ioli Zavitsanou in collaboration with Christina Stamouli)

ART CURATION: Joanna Burtenshaw

FEATURED ARTISTS: Nikos Kanoglou, Joanna Burtenshaw, Diane Alexandre

3D VISUALISATION: BigRoom Architects

BRANDING DESIGNER: MNP

SURVEYOR: Ioannis Charbilas

STRUCTURAL ENGINEER: Niki Psylla

MECHANICAL ENGINEER: Gerasimos Vasilatos – Alexandra Zachopoulou & Partners Διακεκριμένες Ηλεκτρομηχανολογικές Εφαρμογές

LIGHTING DESIGNER: Eleftheria Deko – Edeko

SOUND CONSULTANT: Alpha Acoustiki Ltd

KITCHEN CONSULTANT: Xenex

LANDSCAPE ARCHITECTS: H. Pangalou & Associates

MAIN CONTRACTOR: CT Construction

METAL WORKS: Qoop Metalworks, OMNIA

WOOD WORKS: Soho Furniture, Gritenon Carpentry & Construction

WINDOW | DOOR FRAMES: Perdikaris Aluminium Constructions, OMNIA

TILE CLADDING: Τετράεδρον Ηλιάδης Αλέξανδρος

WALL RENDERS: BCP Perigramma

TERRAZZO: Kemeridis Constructions

CUSHIONS: BDA Sfakianaki, Togas House of Textiles

CUSTOM TABLES: Soho Furniture, Έπιπλο Παπάζογλου

CUSTOM WOODEN FURNITURE: Riccardo Monte

CUSTOM MIRRORS: Qoop Metalworks

ELECTRICIAN: K-Tech, KNX, PKS

CUSTOM LIGHTING: Lights On, PlaceD, Dimitra Tsourdini

CUSTOM TABLEWARE: Gagiatsos Ceramics

CHAIRS AND STOOLS: Myran, Box Interiors, Moda Bagno, Karageorgiou, Room Service, Timothy Oulton, Emu

LIGHTING: PlaceD, Linea Light, Restoration Hardware

TILES: Manetas

IRONMONGERY: Ilias Vrontzakis

FABRICS | UPHOLSTERY: BDA Sfakianaki, Togas House of Textiles

FABRICS | CURTAINS: BDA Sfakianaki

Fabrics & CARPETS: Linie Design

LAVA STONE: Πυρίμαχον, Roka Refractories

FLOOR AND KITCHEN TOPS MARBLE: Cretamar

RENDERS | INTERIOR: Kourasanit

SANITARY WARE: Kypriotis, Lakiotis, Patiris

BATHTUBS: Devon & Devon

KITCHEN: Xenex, Sarris, Egem, Alphaline

 

 

www.mannaarcadia.gr

k-studio.gr

 

Photos: Ana Santl

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath