Home / Lifestyle  / Έλενα Σαμαρά: H “ambitiouselle” φιλοδοξεί να μας μάθει, πώς να ράβουμε τα δικά μας ρούχα!

Έλενα Σαμαρά: H “ambitiouselle” φιλοδοξεί να μας μάθει, πώς να ράβουμε τα δικά μας ρούχα!

Όσοι γνωρίζουν προσωπικά την Έλενα Σαμαρά, ξέρουν πως η δημιουργία “κυλά στο αίμα της” και εκδηλώνεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της. Πάντα χαμογελαστή και γεμάτη όρεξη για δουλειά, δε σταματά να καινοτομεί μέσα από κάθε της επαγγελματικό βήμα. Αυθεντικό παιδί της γενιάς των millenials, λατρεύει τη μόδα, αφού έχει μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα σ’ αυτή και συνεχίζει να την “υπηρετεί” με τους πιο δημιουργικούς τρόπους. Η πλατφόρμα  Ambitiouselle.com, που έχει δημιουργήσει μαζί με τη μητέρα της, Μένη Σαπρανίδου, μας δίνει την ευκαιρία να ράψουμε εύκολα τα δικά μας ρούχα και αξεσουάρ, μέσα από έτοιμα πατρόν, που οι ίδιες σχεδιάζουν,  εκτυπώνοντας το σχέδιο που επιθυμούμε. Η ταλαντούχα Θεσσαλονικιά μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιασμό και το πάθος της για δημιουργία, καλωσορίζοντάς μας στον… “φιλόδοξο” κόσμο της!

 

Μεγάλωσες κυριολεκτικά μέσα στη μόδα, με τη μητέρα σου, Μένη Σαπρανίδου, να αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά oνόματα στη διδασκαλία της ραπτικής και του πατρόν. Η ενασχόλησή σου, λοιπόν, με το αντικείμενο ήταν κάτι που βγήκε εντελώς αβίαστα;

Το ενδιαφέρον μου για τη μόδα ήταν κάτι  έντονο από μικρή ηλικία, όμως, για πολλά χρόνια έβλεπα μόνο τη δημιουργική πλευρά της. Πίστευα πως ήταν όλα εύκολα και γεμάτα γκλίτερ. Όταν ήρθε η ώρα της επιλογής σχολής, η μητέρα μου επέμενε να σπουδάσω κάτι άλλο, και να ασχοληθω με τη μόδα ταυτόχρονα. Έτσι, πήρα το πτυχίο μου στην Πολιτισμική Τεχνολογία & Επικοινωνία, και με την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι στη ραπτική και το πατρόν. Όταν πια ήμουν έτοιμη να φέρω εις πέρας και τα δύσκολα κομμάτια.

 

 

Σχέση μαμάς-κόρης που δουλεύουν μαζί. Μπορείς να την περιγράψεις με λίγα λόγια; Πώς καταφέρνετε και διατηρείτε τις ισορροπίες σας;

Πλέον δουλεύουμε μαζί 13 χρόνια, με ένα διετές διάλειμμα, αφού ήμασταν σε άλλες πόλεις. Δεν ήταν εύκολο, έπρεπε να διαχωρίσουμε τις οικογενειακές στιγμές και συμπεριφορές από τις επαγγελματικές. Μιλάμε πολύ, κι αυτό βοηθάει στο να βελτιωνόμαστε. Λέμε και τα «μπράβο» μεταξύ μας αλλά και τα «εδώ πιστεύω πως είσαι λάθος». Πλέον, πιστεύω πως είμαστε πολύ καλές στην επικοινωνία και τη συνεργασία. Είμαστε ίσες, σεβόμαστε τις ιδέες και τις προτάσεις η μία της άλλης, δίνουμε χώρο και για πειραματισμούς αλλά και για day off,  και έχουμε πάντα στον νου μας ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά η κοινή επιθυμία να πάμε μπροστά.

 

 

Σπούδασες σε μία από τις σημαντικότερες σχολές design, στο Central St. Martins College of Art and Design. Μίλησέ μας για αυτή την εμπειρία. Δε σκέφτηκες ποτέ να μείνεις στο εξωτερικό;

Στην πραγματικότητα ήμουν μόνο για ένα ταχύρρυθμο course στο St. Martins, δυστυχώς. Αλλά ήταν αρκετό για να ερωτευτώ τη σχολή και την ενέργεια του Λονδίνο, αλλά και για να επιβεβαιώσω στον εαυτό μου πως αυτό θέλω να κάνω. Να δουλεύω μαζί και ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους. Το Λονδίνο είναι ένα πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό μέρος. Το να μπορείς να δημιουργείς είναι υπέροχο, και σίγουρα όταν είσαι σε ένα περιβάλλον με τόσα πολλά ερεθίσματα είσαι πολύ πιο αποδοτική.
Έχω σκεφτεί πολλές φορές  να ζήσω για ένα διάστημα στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Σκεπτόμενη τη δουλειά, είναι πάντα πιο αποδοτικό να είμαι κοντά με τη συνεργάτη και μητέρα μου, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας είναι χειροποίητο και έχει αρκετούς ελέγχους και διορθώσεις, μέχρι να μετατραπεί σε ψηφιακό πατρόν. Όμως, με εξαίρεση την καραντίνα πάντα κάνουμε ένα ταξίδι μαζί σε ένα μέρος που δεν έχουμε ξαναπάει για έμπνευση και αλλαγή παραστάσεων.

 

 

 

Το πατρόν αποτελεί ένα από τα πιο βασικά κομμάτια του σχεδιασμού ενός ρούχου, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα. Τι σε γοητεύει περισσότερο στη διαδικασία του;

Θαυμάζω όσους ασχολούνται με το πατρόν επαγγελματικά γιατί χωρίς αυτές και αυτούς δεν θα είχαμε ρούχα. Τους αξίζει περισσότερη αναγνώριση, καθώς πολλές φορές είναι οι κρυφοί «ήρωες» πίσω από  ολόκληρες κολεξιόν. Προσωπικά νιώθω πως έχω πολλά να μάθω. Σαν διαδικασία θέλει προσοχή στις λεπτομέρειες, κατανόηση του σώματος και της κινησιολογίας αλλά και καλό μάτι την ώρα του fitting. Είναι απίστευτο, πώς μια μικρή λεπτομέρεια αλλάζει τα πάντα στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που με γοητεύει είναι πως η γνώση του πατρόν, σε συνδυασμό με τη ραπτική, σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ο,τι ράβεται, ξεκινώντας από το μηδέν.

 

Το ambitiouselle.com είναι μία άκρως πρωτότυπη πλατφόρμα, όπου μπορεί κανείς να βρει εύκολα, έτοιμα πατρόν σχεδιασμένα από εσένα, για να ράψει τα δικά του ρούχα. Πώς προέκυψε η ιδέα του και τι διαφορετικό έχει να προσφέρει στο κομμάτι του έτοιμου πατρόν;

Όσες και όσοι ράβουν γνωρίζουν την παραδοσιακή μέθοδο, με τα εκτυπωμένα πατρόν προς χρήση. Η καινοτομία στο ψηφιακό είναι πως, όπου κι αν βρίσκεσαι μπορείς να κατεβάσεις άμεσα το πατρόν που επιθυμείς, εύκολα και γρήγορα να το εκτυπώσεις σε έναν οικιακό εκτυπωτή, και να ξεκινήσεις να ράβεις. Επίσης, προσφέρουμε και αρχεία προς εκτύπωση σε βιβλιοπωλεία που έχουν plotter για όσους ράβουν συχνά, και θέλουν να κάνουν ακόμη πιο γρήγορη τη διαδικασία της εκτύπωσης. Κάθε πατρόν συνοδεύεται από οδηγίες ραφής, προτεινόμενα υφάσματα και υλικά και ποσότητα που θα χρειαστεί από το κάθε ένα. Πλέον γινόμαστε μια μικρή κοινότητα, μέσα στην οποία ανταλλάσουμε ιδέες για υφάσματα και tips ραπτικής.

 

Pajama Loungewear Set Sewing Pattern

 

Robe Dress Sewing Pattern

 

Θα σε πάω λίγο πίσω, στην εποχή του θρυλικού πια για την πόλη της Θεσσαλονίκης, Pillbox. Τι θυμάσαι από εκείνα τα χρόνια και τι θα έλεγες ότι έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη εκθετών και κοινού μέχρι σήμερα;

Τα χρόνια του PillBOX τα θυμάμαι σαν πάρτι, γιατί ήταν τέτοια η ενέργεια, που ήταν πάντα σαν γιορτή. Κοιτώντας πίσω βλέπω κάτι περισσότερο από pop up αγορές, ήταν networking, ήταν δημιουργικότητα σε όλες τις μορφές της, φιλίες και συνεργασίες. Και νομίζω πως αυτό θυμούνται όσοι υπήρξαν κομμάτι του PillBOX, πως συμμετείχαν σε ένα market, όμως έφευγαν με πολύ περισσότερα πράγματα.

 

 

Δε θα μπορούσα να μη σε ρωτήσω για το πώς βίωσες την καραντίνα. Ήταν για εσένα μια δημιουργική περίοδος;

Ευτυχώς ναι, μου βγήκε σε δημιουργικότητα και  πολλή δουλειά. Πριν την καραντίνα το ambitiouselle.com ήταν μια ιδέα που ήθελα να δοκιμάσω, και είχα δειλά ξεκινήσει να στήνω. Στον πρώτο μήνα της καραντίνας δημιουργήθηκαν τα πρώτα πατρόν, αποκτήσαμε το δικό μας etsy shop, κάναμε τις πρώτες πωλήσεις και λάβαμε τα πρώτα ενθαρρυντικά σχόλια από αυτές που έραψαν τα πατρόν μας. Στον δεύτερο μήνα πήρα την απόφαση να μετακομίσω (όταν πλεόν θα άνοιγαν οι νομοί) από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, και να το τρέξουμε μαζί με τη Μένη.
Η καραντίνα ήταν μια περίοδος πρωτόγνωρη για όλους, και ευτυχώς σε εμάς έβγαλε τον δημιουργικό μας εαυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες φόβου. Αν, όμως, κράτησα κάτι, είναι πως καλό θα ήταν -από επιλογή κι όχι από επιβολή- να μένω κάποια διαστήματα εκτός, και να αφοσιώνομαι σε μένα και τη δουλειά μου.

 

Ένα τυπικό σου 24ωρο;

Ξυπνάω το πρωί και δουλεύω remote στην πρωινή μου δουλειά, ως digital marketer. Το μεσημέρι κάνω διάλειμμα για φαγητό, και αμέσως μετά ξεκινάω βάρδια στο ambitiouselle.com. Το απόγευμα προσπαθώ να κάνω κάτι σε γυμναστική ή βόλτα με κάποιον φίλο και το βράδυ επιστροφή στο σπίτι. Θα δω καμία σειρά, θα κάνω λίγη δουλίτσα -όλο και κάτι θα τρέχει στο ambitiouselle.com- ή θα κοιμηθώ νωρίς.
Μετά από ένα καλοκαίρι που ξεκουράστηκα αρκετά, βιώνω μια περίοδο με πολλούς στόχους, οπότε έχει αρκετή δουλειά η καθημερινότητα. Ευτυχώς, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν.

 

 

Ας μιλήσουμε για μόδα. Ποιες φετινές τάσεις έχεις αγαπήσει και ποιο είναι για εσένα το ιδανικό φθινοπωρινό outfit;

Έχω παρατηρήσει μια επιστροφή στα χειροποιήτα ρούχα και αντικείμενα, κάτι που αγαπώ πολύ. Ακόμη κι αν δεν ράβει κάποια/κάποιος είναι πιο πιθανό φέτος να αφιερώσει χρόνο στο να κεντήσει ή να βάψει τα ρούχα της/του. Κάτι το οποίο δίνει χώρο στην έκφραση του προσωπικού στυλ, αλλά  είναι και αγχολυτικό, όπως όλες οι χειροποίητες και χειρωνακτικές εργασίες. Κομμάτι των αλλαγών της μόδας, που ελπίζω να μην είναι τάσεις αλλά να ήρθαν για να μείνουν,  είναι και η έρευνα γύρω από την προέλευση των ρούχων που αγοράζουμε, αν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αν είναι second hand, ποιες/ποιοι τα έραψαν και αν αμείφθηκαν σωστά για τη δουλειά τους. Τα χρήματά μας έχουν δύναμη και είναι καλό που περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για το τι επιλέγει να στηρίξει.
Όσο για το αγαπημένο μου φθινοπωρινό outfit είναι αυτό που φοριέται έξω, ιδανικά με πηγαίνει σε μια γιορτή που κανένας δεν μιλάει για Covid. (γέλια)

 

Έχεις ήδη στο ενεργητικό σου μια προσωπική συλλογή ρούχων, η οποία είχε λάβει και πολύ θετικά σχόλια. Είναι στα σκαριά η δημιουργία μιας νέας συλλογής; Τι να περιμένουμε από εσένα στο άμεσο μέλλον;

Ναι, είχα τη χαρά να δημιουργήσω μια προσωπική συλλογή, και την απογοήτευση να το κάνω στην Ελλάδα. Από την εμπειρία μου μπορείς να το φτιάξεις με πολλή δουλειά, αλλά θέλει μεγάλο κεφάλαιο να το συντηρήσεις, και αν δεν καταφέρεις να έχεις σταθερά έσοδα από την αρχή, είναι ένα όνειρο που δύσκολα μένει ζωντανό.
Για αυτόν τον λόγο δύσκολα θα έκανα ξανά παραγωγή κολεξιόν. Ο σχεδιασμός, όμως, είναι κάτι άλλο, αυτό σαν διαδικασία μου αρέσει πολύ και είναι μια πρόκληση που μου έχει λείψει. Αυτό που, ίσως, θα επιχειρούσα, είναι η made to order συλλογή, η προπαραγγελία δηλαδή των κομματιών, κάτι το οποίο σημαίνει και ότι παίρνεις μικρότερο οικονομικό ρίσκο, αλλά είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν παράγονται επιπλέον ρούχα που δε θα αγοραστούν.

 

 

Αν η ζωή σου ήταν πατρόν, ποιο ρούχο θα συνέθεταν τα κομμάτια του;

Δεν ξέρω τι ρούχο θα ήταν ακριβώς, αλλά νιώθω πως θα είχε πολλά κομμάτια, στα μισά του ραψίματος θα απορούσα αν το κάνω σωστά ή όλο λάθος, και στο τέλος όλα θα πήγαιναν καλύτερα από ό,τι πίστευα.

 

Τι εύχεσαι για το μέλλον;

Σε προσωπικό επίπεδο να είμαι υγιής, όπως φυσικά και οι δικοί μου άνθρωποι. Σε συλλογικό επίπεδο, να ακούμε και να φροντίζουμε περισσότερο την/τον διπλανή/ο μας.

 

 

 

BRIEF Q&A

Αγαπημένο κομμάτι της ντουλάπας μου: Σίγουρα το εναλλακτικό νυφικό μου, που έραψα μόνη μου.

Μόδα σημαίνει: ελευθερία έκφρασης

Θέλω να ταξιδέψω: παντού!

Τη νέα σεζόν θα αγοράσω σίγουρα: αντικείμενα από μικρές επιχειρήσεις

Δεν ζω χωρίς: να ονειρεύομαι

Πρώτη σκέψη όταν ξυπνάω: «Λίλο άσε με να κοιμηθώ λίγο ακόμη» (η Λίλο είναι η γάτα μου, η οποία κάθε πρωί στις 6 με ξυπνάει για πρωινό)

Μια συμβουλή στον μελλοντικό εαυτό μου: Εσύ ξέρεις καλύτερα τι μπορείς!

 

 

Αναζητήστε τα δικά σας αγαπημένα πατρόν στο www.ambitiouselle.com και δημιουργήστε μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ!

Instagram:@ambitious_elle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath