World Pasta Day: 5 πιάτα που “γιορτάζουν” τα λατρεμένα ζυμαρικά

by Mina Afentouli
Κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών (World Pasta Day), μία από τις αγαπημένες τροφές όλου του κόσμου.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 350 έως 600 διαφορετικά είδη και σχήματα ζυμαρικών παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται αν λάβουμε υπόψη τις παραδοσιακές, τοπικές συνταγές κάθε χώρας.

pasta

FB: Ovio Athens

Τα πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών διεθνώς είναι τα σπαγγέτι (Spaghetti) – τα κλασικά, μακριά και λεπτά ζυμαρικά – οι πένες (Penne) – μικροί κυλινδρικοί σωλήνες με λοξά κομμένα άκρα, ιδανικοί για σάλτσες – τα φουσίλι (Fusilli) – με σχήμα σπιράλ, «πιάνουν» υπέροχα τις πλούσιες σάλτσες – τα λαζάνια (Lasagne) – πλατιά φύλλα, ιδανικά για πιάτα φούρνου – και τα τορτελίνι (Tortellini) & τα ραβιόλι (Ravioli) – γεμιστά ζυμαρικά με τυριά, λαχανικά ή αλλαντικά.

Οι παραλλαγές των ζυμαρικών εμπλουτίζουν τις γεύσεις κάθε λαού. Εκτός από τη Μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα διαθέτουν μακραίωνες παραδόσεις σε noodles, ramen και udon.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η ιταλική μετανάστευση έφερε την pasta, όπως και την pizza, στο τραπέζι εκατομμυρίων οικογενειών. Χώρες όπως η Βενεζουέλα (με το Pasticho Venezolano) και το Περού (με το Carapulcra con sopa seca) έχουν εντάξει τα ζυμαρικά στην τοπική τους κουζίνα.

Στην Ελλάδα, εκτός από τις παραδοσιακές χυλοπίτες και το αγαπημένο κριθαράκι, τα ζυμαρικά (μακαρόνια, όπως έχουν καθιερωθεί να αναφέρονται στην καθομιλουμένη) κατέχουν ξεχωριστή θέση στη γαστρονομία της χώρας.

Πού θα φας τα καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι μια αγαπημένη τροφή, που καταφέρνει να ενώσει ανθρώπους γύρω από το ίδιο τραπέζι, σε κάθε γωνιά της Γης. Αγαπάμε όλα τα πιάτα με ζυμαρικά στην παραδοσιακή αλλά και στη fine dining εκδοχή τους. Όλα φτιαγμενα με ποιοτικές πρώτες ύλες, μεράκι και κέφι από ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό. Επιλέξαμε πέντε άκρως αντιπροσωπευτικές μακαρονάδες από τα αντίστοιχα αγαπημένα εστιατόρια για να τιμήσετε την ημέρα του μακαρονά όπως της αξίζει!

Φρέσκα σιουφιχτά με κοτόπουλο, σπαράγγια, κρέμα λιαστής τομάτας και ανεβατό Γρεβενών – Το Μανιτάρι

Η ελληνική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της χώρας αγαπούν πολύ τα ζυμαρικά και για αυτό έχουν εξαιρετικές συνταγές να προσφέρουν.

 

www.to-manitari.gr

 

Ένα πιάτο που αφηγείται την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας· εκεί όπου η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα και οι γεύσεις μεταμορφώνονται σε εμπειρία.

 

Τα σιουφιχτά μακαρόνια, με ρίζες στην Κρήτη, ζυμώνονται με αγνά υλικά και «σιουφίχνονται» στο χέρι. Μια τελετουργία που αποτυπώνει τη σχέση της ελληνικής κουζίνας με το συναίσθημα και την αυθεντικότητα. Τα σπαράγγια προσθέτουν στο πιάτο μια ζωηρή νότα φρεσκάδας, με το ελαφρύ πικρό τους άρωμα ισορροπούν τη γλύκα της λιαστής τομάτας, ενώ το ανεβατό Γρεβενών, με την απαλή οξύτητα και τη βουτυράτη υφή του, δίνει στο πιάτο βάθος, χαρακτήρα και ταυτότητα. Μια μεσογειακή συμφωνία γεύσεων, γεμάτη φως, ισορροπία και φινέτσα.

Π

Το Μανιτάρι γιορτάζει φέτος 15 χρόνια παρουσίας στην καρδιά της δημιουργικής ελληνικής γαστρονομίας. Με ένα ανανεωμένο μενού και έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο, υποδέχεται κάθε γευστική εμπειρία με φρέσκια ενέργεια και διακριτική κομψότητα.

 

Υπό την επιμέλεια του βραβευμένου chef Δημήτρη Παμπόρη και με τον chef Θοδωρή Καλοϊδή στο τιμόνι της κουζίνας, το Μανιτάρι συνεχίζει να ορίζει την ουσία της ελληνικής γεύσης – αυθεντική, ζωντανή και συνεχώς ανανεωμένη.

 

Θεμ. Σοφούλη 57, Kαλαμαριά, Θεσσαλονίκη || Τ. 231 041 5289 || to-manitari.gr

 

Linguine με θαλασσινά – Grada NUEVO

Οι δύο μεγάλες αγάπες των foodies μαζί: pasta και θαλασσινά, τα οποία είναι η γευστική ψυχή του Grada NUEVO, εκφρασμένη δεξιοτεχνικά, σχεδόν ηδονικά.

FB: GradaNuevoThess

Ανάμεσα στα πιο εμβληματικά πιάτα ζυμαρικών, τα linguini με θαλασσινά ξεχωρίζουν. Είναι ένα πιάτο που δεν επιδιώκει εντυπωσιασμό μέσω της πολυπλοκότητας, αλλά μέσω της καθαρότητας και της ισορροπίας των γεύσεων.

Τα linguini, με το λεπτό, επίπεδο σχήμα τους, αποτελούν το ιδανικό «όχημα» για σάλτσες με ελαιόλαδο, κρασί ή ζωμό θαλασσινών. Τα θαλασσινά προσφέρουν ένα φυσικό “umami” (βαθύ, αλμυρό) επίπεδο γεύσης και αρώματος που, όταν συνδυαστεί με λευκό κρασί και φρέσκα βότανα, δημιουργεί τη χαρακτηριστική θαλασσινή νοστιμιά. Αν και ιταλικής καταγωγής, τα linguini με θαλασσινά έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Η Ελλάδα, με τον πλούτο της θάλασσας δίνει σε αυτό το πιάτο ντόπιο χαρακτήρα:
φρέσκα θαλασσινά, όπως γαρίδες, χταπόδι, αχινό, αστακό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κρασί από ελληνικούς αμπελώνες και αρωματικά από τη μεσογειακή γη.

Π

Κάθε μπουκιά θυμίζει αλμύρα, ήλιο και καλοκαίρι. Αυτή η γεύση δεν ανήκει μόνο στην Ιταλία, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, και κυρίως στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.

 

Το σύνθημα του Grada NUEVO βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή σε αυτό το πιάτο: η τέχνη της υψηλής γαστρονομίας συναντά την απόλαυση, σε ένα γευστικό αποτέλεσμα που κακομαθαίνει τις αισθήσεις να επιζητούν τελειότητα.

 

 

Καλαποθάκη 14, Θεσσαλονίκη || Τ. 2310 271074 || gradanuevo.gr || @gradanuevo

 

 

Linguini alla Parmigiana – La Pasteria

www.lapasteria.gr

Αν υπάρχει ένα πιάτο που μπορεί πραγματικά να γιορτάσει την pasta και την ιταλική μαγειρική, είναι τα ζυμαρικά σε creamy σάλτσα παρμεζάνας. Αυτό το πιάτο στο La Pasteria ξεπερνά κάθε γευστική και γαστρονομική εμπειρία.

 

Ετοιμάζεται μπροστά σας, ώστε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την παρμεζάνα να “τυλίγεται” γύρω από το ζυμαρικό και να του χαρίζει την κρεμώδη και πλούσια γεύση του.

 

FB: La Pasteria

Το Linguini alla Parmigiana ενσαρκώνει όλα όσα αγαπάμε στα ζυμαρικά – τη μαγεία των απλών υλικών και την τέχνη του σωστού μαγειρέματος. Η απόλαυση ξεκινά όχι με την πρώτη μπουκιά, αλλά με την προετοιμασία στο τραπέζι.

Π

Τα linguini, φρεσκοβρασμένα al dente, αναμειγνύονται μπροστά σας σε ένα τεράστιο “κεφάλι” παρμεζάνας, όπου η θερμότητα των ζυμαρικών λιώνει απαλά το τυρί, δημιουργώντας μια βελούδινη, αρωματική σάλτσα. Σε συνδυασμό με λίγη κρέμα γάλακτος, αποκτά μεταξένια υφή, ενώ τα linguini απορροφούν κάθε ίχνος αυτής της λιωμένης απόλαυσης.

 

Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλώς η προετοιμασία ενός πιάτου, αλλά τελετουργία. Μια μικρή τελετή γεύσης, όπου η ιταλική παράδοση συναντά τη ζωντανή απόλαυση της στιγμής.

 

Η La Pasteria είναι ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο με φιλοσοφία casual dining. Ξεκίνησε το 1995 και σήμερα διαθέτει 16 καταστήματα – τα 15 στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί απολαμβάνετε παραδοσιακές ιταλικές συνταγές, όπως ζυμαρικά, πίτσες, antipasti, σαλάτες, πιάτα με κρέας ή ψάρι και επιδόρπια. Όλα φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες και σερβιρισμένα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με ανοιχτές κουζίνες και προσεγμένη εξυπηρέτηση.

 

lapasteria.gr || @lapasteria

 

Pomodoro e basilico with spaghetti chitarra – Ovio

Αν υπάρχει ένα πιάτο που αποδεικνύει ότι η αληθινή μαγειρική είναι η τέχνη της ακρίβειας και γιορτάζει τη γεύση του ζυμαρικού, αυτό είναι το Pomodoro e Basilico με spaghetti chitarra στο Ovio.

FB: Ovio Athens

Τρία βασικά υλικά – τομάτα, βασιλικός, ζυμαρικά. Κι όμως, όταν εκτελεστούν με ακρίβεια και σεβασμό στην πρώτη ύλη, μπορούν να προσφέρουν μια εμπειρία απόλυτης αρμονίας. Τα spaghetti chitarra δεν είναι ένα απλό ζυμαρικό, αλλά το αποτέλεσμα χειροποίητης τέχνης.

Κόβονται με ένα παραδοσιακό εργαλείο, τη chitarra (μια ξύλινη «κιθάρα» με μεταλλικές χορδές), που τους δίνει τετράγωνη διατομή και την ικανότητα να συγκρατούν τη σάλτσα. Απορροφούν τον πλούτο της τομάτας και το άρωμα του βασιλικού, πετυχαίνοντας τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη γεύση και την υφή.

Ο βασιλικός, προστιθέμενος τη σωστή στιγμή, χαρίζει στο πιάτο αίσθηση φρεσκάδας. Δεν λειτουργεί ως γαρνιτούρα, αλλά ως ο συνδετικός κρίκος που ενοποιεί όλα τα στοιχεία του πιάτου.

Η τελειότητα αυτού του πιάτου γεννιέται μέσα από την ακρίβεια. Από τον απόλυτα υπολογισμένο χρόνο βρασμού έως τη θερμοκρασία του ελαιόλαδου που αποκαλύπτει τα αρώματά του και την ένταση του βασιλικού που ισορροπεί με αρμονία κάθε γεύση. Στο Ovio, υπό την καθοδήγηση του Master των ζυμαρικών Chef Πάνου Ιωαννίδη, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι φιλοσοφία.

 

 

Απόλλωνος 4, Αθήνα || Τ. 210 7102020 || ovio.gr || @ovioathens

Bolognese – Hot Pot Pasteria

 

Για το Hot Pot Pasteria, η bolognese είναι ένα από τα πιο comfort πιάτα ζυμαρικών. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Άλλωστε, τα ζυμαρικά bolognese είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ιταλικής (και πλέον παγκόσμιας) κουζίνας.

 

Αν σας έτρεξαν τα σάλια, μπορείτε να το γευτείτε από τους ειδικούς στην τέχνη του ζυμαρικού στην Hot Pot Pasteria.

 

Η bolognese δεν είναι μια γρήγορη σάλτσα, αλλά μια σάλτσα υπομονής και αγάπης. Σιγομαγειρεύεται για ώρες, ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις του κρέατος, των λαχανικών, του κρασιού και της τομάτας. Αυτό το αργό μαγείρεμα μεταμορφώνει απλά υλικά σε μια βαθιά, πλούσια, μεστή σάλτσα.

Π

Είναι το απόλυτο παράδειγμα του slow food. Η βάση της είναι ο μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος) κιμάς. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (ή λευκό, ανάλογα με τη συνταγή) προστίθεται στο σοτάρισμα, για να «σβήσει» τη λιπαρότητα του κρέατος και να ενισχύσει το γευστικό του βάθος.

Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η αυθεντική ιταλική bolognese περιέχει γάλα ή κρέμα στο τέλος. Στόχος είναι να απαλύνει την οξύτητα της τομάτας και να προσθέσει ένα επίπεδο γεύσης και υφής στη sauce bolognese. Περισσότερο από όλα, η bolognese ξεχωρίζει γιατί κουβαλά μια αίσθηση σπιτιού, θαλπωρής και φροντίδας.

Όταν λέμε “ζω για ζυμαρικά”, το εννοούμε – και στο Hot Pot το κάνουν πραγματικότητα! Οι εξειδικευμένοι σεφ του παρασκευάζουν ζυμαρικά υψηλής ποιότητας, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Απογειώστε τη γευστική σας εμπειρία και απολαύστε το πάθος και την αφοσίωση που κρύβεται σε κάθε εξαιρετική μπουκιά.

hotpot.gr || @hotpotpasteria

Τι πιο ταιριαστό για τη World Pasta Day από ένα πιάτο που τιμά τη ρίζα της ιταλικής κουζίνας – την απλότητα, τη φρεσκάδα και την τέλεια τεχνική; Απολαύστε, λοιπόν, το ultimate comfort food με αγαπημένα πρόσωπα, σερβιρισμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά τα μυστικά του.

 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: 5+1 top εστιατόρια με θαλασσινή κουζίνα

 

Cover Image: FB / gradanuevo

 

You may also like