Η γαστρονομία στα Επτάνησα αποτελεί ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων, αρωμάτων και πολιτισμικών επιρροών, όπου η παράδοση συναντά τη φινέτσα της ενετικής, της γαλλικής και της αγγλικής παρουσίας στα νησιά.
Από την Κέρκυρα έως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τους Παξούς, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, η επτανησιακή κουζίνα ξεχωρίζει. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε σύντομα κάποιο από τα νησιά του Ιονίου, ανακαλύψτε τον γαστρονομικό τους κόσμο.
Ελληνικές γεύσεις και μυρωδιές αλλά με βενετσιάνικη κομψότητα
Η Κέρκυρα φημίζεται για την πλούσια κουζίνα της, όπου το φαγητό είναι γιορτή. Το ίδιο και η κεφαλονίτικη κουζίνα που είναι πλούσια, γεμάτη γεύσεις που αντέχουν στον χρόνο. Το νησί του Σολωμού, η Ζάκυνθος δεν χαρίζει μόνο στην ποίηση αλλά και στη γεύση.

Παστιτσάδα με μοσχάρι και μακαρόνια μπουκατίνι. Φρεσκοσερβιρισμένη σε εστιατόριο στην Κέρκυρα / Photo: Shutterstock.com
Παστιτσάδα: Ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» της κερκυραϊκής κουζίνας. Παραδοσιακά μαγειρεύεται με κόκορα ή μοσχάρι σε αρωματική σάλτσα ντομάτας, με κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο, και συνοδεύεται από χοντρά μακαρόνια.
Σοφρίτο: Μοσχαρίσιες φέτες μαγειρεμένες σε σάλτσα σκόρδου, λευκού κρασιού και μαϊντανού, αποδεικνύουν τη λεπτότητα και τη μελωδία των τοπικών γεύσεων.
Μπιάνκο: Μια λευκή ψαρόσουπα με σκόρδο, πατάτες και λεμόνι. Ένα από τα πιο διακριτικά, αλλά αρωματικά πιάτα του νησιού.
Σαβόρο: Τρόπος μαγειρέματος και συντήρησης ψαριών με ξύδι, δεντρολίβανο, σκόρδο και σταφίδες. Η γλυκόξινη γεύση του μένει αξέχαστη.

Photo: Shutterstock.com
Κρεατόπιτα: Ένα πιάτο-σύμβολο. Με χορταστική γέμιση από διάφορα κρέατα, ρύζι, μυρωδικά και πικάντικα αρώματα. Κλείνεται σε χοντρή, χειροποίητη ζύμη και ψήνεται μέχρι να γίνει χρυσή.
Σαλάμι Λευκάδος: Προϊόν ΓΕ το σαλάμι Λευκάδος, παράγεται από εκλεκτό χοιρινό κρέας, με μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι. Ξεχωρίζει για το άρωμά του, που οφείλεται στην παραδοσιακή ωρίμανση στον αέρα του Ιονίου.
Λαδοτύρι Ζακύνθου: Ένα σκληρό, πικάντικο τυρί που ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο, αποκτώντας αρώματα και υφή που το καθιστούν ξεχωριστό.
Και αν οι αλμυρές γεύσεις εντυπωσιάζουν, τα γλυκά της περιοχής κλείνουν κάθε γεύμα με στιλ
Πουτίγκα: Μια γλυκιά «ανακύκλωση» ψωμιού με σταφίδες, καρυκεύματα και γλυκιά σάλτσα, ιδανική για τις κρύες μέρες.

Κομμάτια σκληρού μαντολάτου, με αμύγδαλα / Photo: Shutterstock.com
Μαντολάτο: Από τη Ζάκυνθο έως την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, αυτό το γλύκισμα από ασπράδια αυγών, μέλι ή ζάχαρη και ολόκληρα αμύγδαλα παραπέμπει στη βενετσιάνικη παράδοση.
Τα Επτάνησα δεν βρίσκει κανείς μόνο καταγάλανες παραλίες και εντυπωσιακή φύση. Η γαστρονομία τους είναι ένα ζωντανό αρχείο ιστορίας, ένα πάντρεμα πολιτισμών, και μια αφορμή να γνωρίσει κανείς τον τόπο μέσα από τη γεύση. Από τα καθημερινά πιάτα των γιαγιάδων μέχρι τις συνταγές των γιορτών, η επτανησιακή κουζίνα αποδεικνύει ότι η παράδοση μπορεί να είναι το πιο νόστιμο κομμάτι του ταξιδιού. Το terroir των Επτανήσων είναι ο παράγοντας που η ρομπόλα, το τοπικό λευκό κρασί συνοδεύει επάξια κάθε γεύμα στο νησί, προσφέροντας φρεσκάδα και αρωματική ένταση.
Αν βρεθείτε στα Επτάνησα, μην αρκεστείτε στις παραλίες αλλά δοκιμάστε, μυρίστε και ζήστε τη γαστρονομική τους μαγεία.
Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: 5+1 top εστιατόρια με θαλασσινή κουζίνα





