Home / Cozyhome  / Architecture  / Three Villas: A Cycladic feeling

Three Villas: A Cycladic feeling

three villas
Στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι, ένα μικρό χωριό στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, οι BOBOTIS+BOBOTIS Architects δημιούργησαν τις Three Villas, τρεις ονειρεμένες βίλες, που εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό τοπίο και στα χρώματα του νησιού.

 

three villas

 

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η Τζιά (ή Κέα) παραμένει ένα “κρυμμένο” μυστικό των Κυκλάδων. Κοντά στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης και στον χτισμένο στα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα φάρο του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το μικρό χωριό Βουρκάρι. Σε αυτό το ιδιαίτερο κυκλαδίτικο τοπίο, οι BOBOTIS+BOBOTIS Architects δημιούργησαν τις Three Villas, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

Αντλώντας έμπνευση από την αύρα του τόπου, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν τις Three Villas με γνώμονα το μικρότερο δυνατό αποτύπωμά τους στο φυσικό περιβάλλον. Οι δύο από αυτές σχεδιάστηκαν ως κατοικίες φιλοξενίας και η τρίτη ως wellness house. Αν και οι λειτουργίες των κτιρίων είναι διαφορετικές, οι ίδιες αρχές σχεδίασης αποτέλεσαν βάση για τη δημιουργία τους.

 

three villas

 

Το στοιχείο της έκπληξης

Η είσοδος στα κτίρια αποτελεί ένα στοιχείο αντίθεσης και έκπληξης για τους φιλοξενούμενους, καθώς μεταφέρονται από τις υπόσκαφες διαδρομές σε έναν εσωτερικό χώρο με θέα τη θάλασσα. Στη συνέχεια υπόγεια βραχώδη τούνελ οδηγούν στις εισόδους τους. Παρότι τα κτίρια είναι υπόσκαφα, τα μεγάλα ανοίγματα εξασφαλίζουν τον κατάλληλο φυσικό φωτισμό. Κάθε κτίριο έχει εσωτερικές αυλές σκαμμένα αίθρια, τα οποία είναι προστατευμένα από τους ανέμους, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον μέγιστης ιδιωτικότητας. Τα αίθρια αυτά συμπληρώνουν τον φυσικό φωτισμό και συμβάλλουν στον δροσισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Three Villas

Οι Three Villas περικλείονται από πέτρινους τοίχους, καθώς και από βραχώδεις φυσικούς “τοίχους”.

 

Η φύση πρωταγωνιστής

Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό των κτισμάτων, η φύση αναδεικνύεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή. Κατασκευασμένες εξολοκλήρου από σχιστολιθική πέτρα, οι προσόψεις των κτιρίων εναρμονίζονται απόλυτα με το ευρύτερο περιβάλλον. Η ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού εντείνεται και από την επιλογή των αρχιτεκτόνων να καλύψουν τις στέγες με χώμα και κυκλαδίτικη φύτευση. Η ίδια φύτευση συνεχίζεται και στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, όπου εμπλουτίζεται με δέντρα, κυρίως ελιές. Εντυπωσιακοί χώροι belvedere, μια πισίνα, που φαντάζει ως φυσική συνέχεια της θάλασσας, και ένα μικρό αμφιθέατρο, για προβολές κινηματογράφου κατά τους μήνες του θέρους, ολοκληρώνουν την εξωτερική εικόνα των τριών κατοικιών.

 

 

Εσωτερικό και εξωτερικό σε απόλυτη αρμονία

Στο εσωτερικό, όλοι οι κύριοι χώροι -σαλόνι, κουζίνα και υπνοδωμάτια- έχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Η επίπλωση και η εσωτερική διακόσμηση αποτυπώνονται ως φυσική συνέχεια της εξωτερικής εικόνας κάθε βίλας. Λιτές, καθαρές γραμμές, γήινοι χρωματικοί τόνοι και χρήση ξύλου, αλφάπετρας, ψάθας και δροσερών, λινών υφασμάτων συνθέτουν ένα -ιδανικό για καλοκαιρινή ραστώνη- σκηνικό, που δεν στερείται λειτουργικότητας.

 

three villas

three villas

three villas

 

Οι Three Villas της Κέας είναι άλλη μια εξαιρετική αποτύπωση της σχεδιαστικής φιλοσοφίας των ευρηματικών BOBOTIS+BOBOTIS Architects, οι οποίοι “δένουν” στα έργα τους το παρελθόν με το παρόν, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

 

three villas

 

Credits:

Αρχιτεκτονική Μελέτη: BOBOTIS+BOBOTIS Architects

Κατασκευή Στατικά/Η-Μ: Blue Unique Construction

Συνολική επίπλωση: Homad

Φωτισμός: Site Specific

Είδη υγιεινής – Πλακίδια: Papapolitis

Ξύλινες κατασκευές – Κουζίνα – Κουφώματα – Εσωτερικές ξυλουργικές εργασίες: Danelis Wood Design

Διακοπτικό υλικό: Vimar Eikon Καυκάς, Proelta

Πισίνες: Pischina Azul

Eργοταξιάρχης: Ιωάννης Δρελιώζης

Landscape: Βίκυ Γροσομανίδου, Εύα Παπαδημητρίου

Ψύξη – Θέρμανση: Multibeton Hellas

Τσιμεντοκονία: Resin

Χρώματα: Neotex Vivechrom

Δάπεδα: Λευκός κρητικός πωρόλιθος (Προμήθεια: Μπάμπης Σερλής)

Κλιματισμός: Mitsubishi (Eγκατάσταση: Θερμοψυκτική Κέας)

Μονώσεις: Kούρτης

Ηλεκτρολογικές εργασίες: Γιάννης Πατηνιώτης, Αντώνης Ευγενικός

Υδραυλικές εργασίες: Γιώργος Μήτρος

Μπετόν: Kea Probeton

Φυτεμένα δώματα – Επενδύσεις πέτρας – Πέργκολες – Ηλεκτρολογικές & Υδραυλικές Εργασίες – Εφαρμογές τσιμεντοκονίας, χρωμάτων & μονώσεων: Blue Unique Construction

Photos: Ιωάννα Ρουφοπούλου

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin