H 18η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Είναι σημαντικό για την παγκόσμια κοινότητα να δουλέψει προς την επίτευξη αυτών των στόχων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της φτώχειας, την αποτελεσματική χρήση των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολυμορφίας.
Παρακάτω θα βρείτε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας από το 2021. Η ένταξή της στο δίκτυο αυτό αναγνωρίζει τη μακρά γαστρονομική της παράδοση, τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, και τη σύγχρονη δυναμική της στη γαστρονομική καινοτομία και δημιουργικότητα. Η πόλη έχει αναδείξει τη γεύση ως πολιτιστικό στοιχείο ταυτότητας και αξιοποιεί τη γαστρονομία ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης, τουριστικής προβολής και κοινωνικής συνοχής.
Μαζί με άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνεργάζεται στο πλαίσιο του δικτύου για την ενίσχυση της δημιουργικής οικονομίας και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη γαστρονομία.
4ο Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Θεσσαλονίκη

Με το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στην Νέα Παραλία γιορτάζει η Θεσσαλονίκη για 4η συνεχόμενη χρονιά την Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Street Foods in Greece. Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μπορεί να ξεκινάει και από το πιάτο μας.
Μέσα από το Φεστιβάλ, δίνεται η ευκαιρία για να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τα θαλάσσια ξενικά είδη. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πιάτα από μπλε καβούρι Ατλαντικού συμβάλλοντας στη μείωση των πληθυσμών τους και στον μετριασμό των επιπτώσεών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ο
Το ραντεβού είναι για την Τετάρτη 18 Ιουνίου, 19:00-23:00, στις “Ομπρέλες” του Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία. Οι Jonathan Harnett και Βασίλης Πανταζής θα ετοιμάσουν διαφορετικές συνταγές εμπνευσμένες από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Μεξικό, βασισμένες στο ευρέως διαδεδομένο βρώσιμο ξενικό είδος της περιοχής, το Μπλε καβούρι Ατλαντικού (Callinectes sapidus).
Επίσης, επωφελούμενοι από τον Φάρο του Κόσμου θα παρασκευάζουν παραδοσιακές πίτες για να γεμιστούν ζεστές με καβουρόψιχα. Η iSea θα βρίσκεται εκεί για να ενημερώνει για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, καθώς και να προτείνει ακόμη περισσότερες εναλλακτικές υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και ψαριών.
Διαβάστε σχετικά: Το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας
2η Γιορτή ανακύκλωσης μαγειρικών σκευών και τηγανέλαιου

Η 2η Γιορτή ανακύκλωσης μαγειρικών σκευών και τηγανέλαιου, μια φιλική προς το περιβάλλον εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας βιώσιμης γαστρονομίας, στις 18 Ιουνίου στο Δημαρχείο, από τις 08.00 έως τις 20.00. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκαλεί πολίτες και επαγγελματίες να ανανεώσουν την κουζίνα τους, ανακυκλώνοντας τις παλιές κατσαρόλες, τα τηγάνια και τις κουτάλες τους (πλαστικά, μεταλλικά) καθώς και τα χρησιμοποιημένα λάδια τους.
Ανακυκλώνοντας το τηγανέλαιο, συνεισφέρουμε στην μείωση έκλυσης αερίων θερμοκηπίου CO2 κατά 90%, δεν μπλοκάρουμε τις αποχετεύσεις μας, βοηθάμε τους βιολογικούς καθαρισμούς άρα και την τσέπη μας και ωφελούμε το περιβάλλον.
Ο
Από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, οι δημότες θα μπορούν να φέρνουν τα παλιά και φθαρμένα μαγειρικά τους σκεύη, τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα μεγάλο πράσινο G (το λογότυπο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη του στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco) και στη συνέχεια θα τα παραλάβει η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας για ανακύκλωση.
Τα τηγανέλαια (σε πλαστικό μπουκάλι 1.5 λίτρου), θα τοποθετηθούν στους ειδικούς κάδους της εταιρείας «Πράσινο λάδι» και θα προωθηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ. Με την παράδοση του σκεύους ή του τηγανέλαιου, οι Θεσσαλονικείς θα παραλαμβάνουν μία γλάστρα.
Μαζί, στις 18 Ιουνίου, θα «μαγειρέψουμε» ένα καλύτερο αύριο για όλους! Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco, του οποίου μέλος είναι ο Δήμος. Με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, της εταιρείας Πράσινο λάδι και της εταιρείας Σπόρων Agris Α.Ε.





