Home / Cozyhome  / Architecture  / The Canyon: Ένας βιώσιμος πύργος από τους MVRDV

The Canyon: Ένας βιώσιμος πύργος από τους MVRDV

Το The Canyon, ένας πύργος 23 ορόφων, σχεδιάστηκε από τους MVRDV και εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Ονομάζεται The Canyon και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο μικτής χρήσης συνολικά 23 ορόφων,.που σχεδιάστηκε από τους MVRDV. Eγκαινιάστηκε σε μια τελετή,.στην οποία παρευρέθηκε ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι μετακομίζουν τώρα.

 

Το έργο κατασκευάστηκε ως μέρος ενός γενικού σχεδίου,.που μεταμορφώνει ένα πάρκινγκ που το χτυπάει ο άνεμος στην προκυμαία του Σαν Φρανσίσκο σε μια νέα βιώσιμη γειτονιά,.με την ονομασία Mission Rock, με κατοικίες για ανθρώπους  μεσαίου εισοδήματος.

 

 

Με τους οδοντωτούς τοίχους του και ένα δημόσια προσβάσιμο “φαράγγι” που παρέχει μια διαδρομή μέσω της τοποθεσίας,.το The Canyon θυμίζει τη δραματική γεωλογία της Καλιφόρνια,.εμπνευσμένo από την τοπογραφία του Σαν Φρανσίσκο.

 

O στόχος του σχεδιασμού του

Ως το πρώτο ολοκληρωμένο έργο των MVRDV στη Δυτική Ακτή, το The Canyon στοχεύει στο να εισαγάγει ένα μείγμα τοπικής ευαισθησίας και κοσμοπολίτικης προσέγγισης.σε όλα τα επίπεδα, από τον δημόσιο χώρο του κτιρίου μέχρι τον συνδυασμό λειτουργιών του και τα διαμερίσματα που παρέχει.

 

Απέναντι από το στάδιο Giants’ Oracle Park, το The Canyon είναι ένα από τα τέσσερα κτίρια που αποτελούν την πρώτη φάση της νέας Mission Rock Neighbourhood,.η οποία αναπτύσσεται μέσω της συνεργασίας των San Francisco Giants, της εταιρείας ακινήτων Tishman Speyer και του Λιμανιού του San Francisco. Αυτά τα κτίρια σχεδιάστηκαν σε μια συλλογική διαδικασία, στην οποία τέσσερις διεθνούς φήμης σχεδιαστικές εταιρείες (Studio Gang, Henning Larsen και WorkAC εκτός από τους MVRDV) εργάστηκαν ταυτόχρονα,.δημιουργώντας σχέδια που συνεργάζονταν άψογα μεταξύ τους.

 

 

Με τη θέση του στη βορειοδυτική γωνία της γειτονιάς, το The Canyon είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες, όταν διασχίζουν τη γέφυρα 3rd Street, ενώ σύντομα θα προστεθεί δίπλα του το China Basin Park.ένα παραθαλάσσιο πάρκο και πολιτιστικό κέντρο για την κοινότητα.

 

Οι χώροι

Το κτίριο περιλαμβάνει μια πενταώροφη πλίνθο, στην κορυφή της οποίας ένας πύργος 73 μέτρων στη δυτική γωνία του οικοπέδου. Όπως όλα τα κτίρια του masterplan, το ισόγειο του The Canyon φιλοξενεί καταστήματα και εστιατόρια μικρής κλίμακας,.που βοηθούν στη δημιουργία ενός συναισθήματος κοινότητας στη νέα γειτονιά.

 

Στην περίπτωση του The Canyon, το ισόγειο καλύπτεται από δύο ορόφους γραφείων και στη συνέχεια με 283 διαμερίσματα. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των διαμερισμάτων ενοικιάζονται σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς,.με τους κατοίκους να επιλέγονται μέσω λαχειοφόρου αγοράς, παρέχοντας 102 σπίτια σε οικογένειες μεσαίου εισοδήματος και συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης του Σαν Φρανσίσκο.

 

 

Η μορφολογία

Το The Canyon είναι άμεσα αναγνωρίσιμο χάρη στην τραχιά υφή της κόκκινης-καφέ πρόσοψής του. Το σχέδιο έχει αναφορά σε σχηματισμούς βράχων της Καλιφόρνια.και διαθέτει ένα διαμορφωμένο δημόσιο “φαράγγι”,.που κόβει διαγώνια την πλίνθο του κτιρίου,.συνδέοντας τα γραφεία και τους κοινούς χώρους για τους κατοίκους. Παρέχοντας έναν καταπράσινο και ζωντανό χώρο τόσο για χαλάρωση όσο και για εργασία, προσφέρει επίσης μια σύντομη παράκαμψη από το China Basin Park προς την καρδιά της γειτονιάς.

 

Οι τοίχοι της ανατολικής πλευράς του πύργου είναι οδοντωτοί με οπές και προεξοχές,.δίνοντας την εντύπωση απότομων βραχωδών τοίχων. Αυτά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της δημιουργίας παραθύρων σε προεξοχή και μικρών μπαλκονιών για 40 διαμερίσματα,.αξιοποιώντας τη θέα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Οι στέγες της πλίνθου είναι επίσης διαμορφωμένες με άφθονο πράσινο, δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους για τους κατοίκους,.ώστε να χαλαρώσουν, να ασκηθούν ή να συναντήσουν φίλους.

 

 

Η πρόθεση των αρχιτεκτόνων

“Με το σχέδιό μας εισάγουμε μια αίσθηση τοπογραφίας, για να κάνουμε το κτίριο πολύ συνδεδεμένο με τη θέση του”, λέει η ιδρυτική εταίρος των MVRDV, Nathalie de Vries. “Κυρίως, αυτή η προσέγγιση μας επέτρεψε επίσης να συνεισφέρουμε σε μια ζωντανή γειτονιά: με τη δημόσια χαράδρα ως το επίκεντρό της,.το The Canyon δημιουργεί ένα τοπίο δραστηριότητας, όπου το δημόσιο βασίλειο συνδέεται με τα καταστήματα,.τα γραφεία και τα σπίτια, για να κρατήσει το Mission Rock απασχολημένο και ζωντανό. Και, χάρη στη συμπερίληψη των ενοικιάσεων χαμηλότερων της αγοράς, αποτελεί  μια γειτονιά που θα είναι προσβάσιμη στους νοσηλευτές,.τους δασκάλους της πόλης, αλλά και σε άλλους βασικούς εργαζόμενους που κρατούν την πόλη σε λειτουργία”.

 

Με στόχο τη βιωσιμότητα

Ένα πλεονέκτημα της ταυτόχρονης διαδικασίας σχεδιασμού για το γενικό σχέδιο είναι ότι τα τέσσερα κτίρια μοιράζονται κρίσιμες υποδομές ενέργειας και νερού. Με βάση το κτίριο που σχεδίασε η Work AC, για παράδειγμα, είναι μια μονάδα ανακύκλωσης νερού, που θα επεξεργάζεται νερό από ολόκληρη τη γειτονιά για επαναχρησιμοποίηση.

 

Από την πλευρά του, το The Canyon φιλοξενεί τα βασικά μηχανικά στοιχεία ενός αποδοτικού συστήματος τηλεθέρμανσης, κρυμμένο σε μέρη του ισογείου και του υπογείου. Η εγγύτητα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο παρέχει στον ιστότοπο την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το νερό του κόλπου,.τόσο για την ψύξη όσο και για τη θέρμανση του Mission Rock, μέσω ενός συστήματος ανταλλαγής νερού. Το σύστημα οδηγεί σε μείωση του CO2 και χαμηλότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας και, συνεπώς, χαμηλότερους λογαριασμούς για τους ενοικιαστές.

 

Στο υπόγειο βρίσκεται επίσης χώρος στάθμευσης ποδηλάτων,.ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να επωφεληθούν από υγιεινές και βιώσιμες επιλογές μεταφοράς. Μαζί, αυτά τα κοινά συστήματα και παρεμβάσεις επιτρέπουν στη γειτονιά να μειώσει.σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα και να γίνει ένα από τα υποδειγματικά έργα για την περιοχή.

 

Φωτογραφίες: © Jason O’Rear

 

www.mvrdv.com

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath