Τα τραγούδια της ντροπής

«Τα Τραγούδια της Ντροπής»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την έμφυλη βία στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

by Evaggelia Papapaschali
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Τραγούδια της Ντροπής» ξεκίνησε τη διαδρομή του σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη και θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2025–2026. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φέρνει στο προσκήνιο την έμφυλη βία, την ισότητα και τα στερεότυπα μέσα από το δημοτικό τραγούδι, δίνοντας φωνή στους νέους και στις νέες.

 

Σε ποια σχολεία υλοποιείται το πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στα εξής σχολεία:
  • 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης
  • 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης
  • Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ενεργά σε μια εκπαιδευτική διαδικασία που συνδυάζει τη μουσική, τη βιωματική μάθηση και τον κοινωνικό προβληματισμό.

 

Από το βιβλίο-CD στην εκπαιδευτική πράξη

Το πρόγραμμα βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο-CD της μουσικού και ερμηνεύτριας Ναταλία Λαμπαδάκη. Το δημοτικό τραγούδι προσεγγίζεται ως τόπος αναστοχασμού και αφετηρία για τη διερεύνηση των έμφυλων ρόλων, της πατριαρχίας και της βίας που συχνά αναπαράγεται μέσα από τον λαϊκό λόγο.

 

Όπως επισημαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας, ένας μεγάλος κύκλος ελληνικών δημοτικών τραγουδιών λειτουργεί ταυτόχρονα ως «τραγούδια της τιμής» αλλά και «τραγούδια της ντροπής», όπου η βία παρουσιάζεται ως μέσο αποκατάστασης της ανδρικής «τιμής» σε πατριαρχικά κοινωνικά πλαίσια.

 

«Τα Τραγούδια της Ντροπής»

 

Βιωματικά εργαστήρια και δημιουργική επανεγγραφή

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια που υλοποιεί το φωνητικό σύνολο Nefes project, οι μαθητές και οι μαθήτριες – με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και, εφόσον το επιθυμούν, γονέων και κηδεμόνων – αναλύουν, τραγουδούν και δημιουργούν νέους στίχους.
Στόχος είναι η επανεγγραφή των «Τραγουδιών της Ντροπής», μετατρέποντάς τα σε φορείς μηνυμάτων ισότητας, σεβασμού και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Μεγάλη ανοιχτή συναυλία τον Ιούνιο 2026

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2026 με μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία, προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Εκεί θα παρουσιαστούν τα τραγούδια και οι δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συλλογικής φωνής απέναντι στην έμφυλη βία.

 

Ευρωπαϊκή στήριξη και συνεργασίες

Το έργο «Τα Τραγούδια της Ντροπής» υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος POWER – Promoting Organisations’ empoWErment to guarantee women’s human Rights and stop gender violence, υπό τον συντονισμό της WeWorld, σε συνεργασία με τις ActionAid Hellas και Asociación Bienestar y Desarrollo. Το POWER συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV 2023 – DAPHNE).

 

Συντελεστές του προγράμματος
  • Εκπαιδευτικός προγραμματισμός & καλλιτεχνική επιμέλεια: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
  • Εκπαιδευτική ομάδα: Σοφία Ταρσένη, Νεφέλη Γκίκογλου, Αλίκη Μαργαρού – Nefes project
  • Ιδέα, συντονισμός & επικοινωνία: Τέση Γιαννακίνα
  • Γραφιστικός σχεδιασμός: Βαγγέλης Καλοχριστιανάκης
  • ΑΜΚΕ: olipoli – Κοινότητα Μουσικής Πράξης και Έρευνας

 

Το πρόγραμμα «Τα Τραγούδια της Ντροπής» αποδεικνύει πως η εκπαίδευση, η τέχνη και η μουσική μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά εργαλεία ευαισθητοποίησης και κοινωνικής αλλαγής.

 

WS: http://olipoli.gr/

FB: https://www.facebook.com/olipoli.gr/

 

Διαβάστε ακόμη: Το MOMUS Air είναι χώρος πολιτισμού στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία»

You may also like