Διαρκώς συζήτηση γίνεται γύρω από τα οφέλη που έχουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά στον οργανισμό μας. Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές τους;
Ένα μόνο γράμμα διαχωρίζει τα προβιοτικά από τα πρεβιοτικά, ή μήπως πολλά περισσότερα; Οι δύο όροι μπερδεύουν σίγουρα πολλούς από εμάς. Παρά το ότι ακούμε συνέχεια για τις θετικές επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μας,. φαίνεται ότι δεν γνωρίζουμε καλά τις διαφορές τους.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι είναι το καθένα και πού μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία μας.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί (καλά βακτήρια) που υποστηρίζουν την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού,.αφού βοηθούν τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας, της. λοίμωξης καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκζέματος.και άλλων αλλεργικών παθήσεων.
Υπάρχουν διάσπαρτα στο σώμα μας στους βλεννογόνους, στο δέρμα, στο στόμα, αλλά και στο έντερο -αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ποικιλία και αριθμό αποικία. Στα τρόφιμα τα προβιοτικά εντοπίζονται σε όσα έχουν υποστεί ζύμωση, όπως.το γιαούρτι, το τουρσί, τα ζυμωμένα τυριά ή το κεφίρ.

Τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν την πεπτική υγεία σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το. στομάχι και το έντερο, ενώ η λήψη τους κατά τη διάρκεια χρήσης αντιβιοτικών,.μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας και κολπίτιδας στη γυναίκες.
Τέλος, τα προβιοτικά έχουν συνδεθεί μέσα από διάφορες μελέτες με την ψυχική υγεία,.καθώς αποδείχθηκε ότι ορισμένα από αυτά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης,.καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.
Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά συνδέονται άμεσα με τα προβιοτικά, αφού ως μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες δρουν ως τροφή για τα. δεύτερα. Συμβάλουν έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
Μπορούμε να λάβουμε τα πρεβιοτικά από τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι μπανάνες, τα. σπαράγγια, το σκόρδο, τα όσπρια, το πλιγούρι βρώμης, το μέλι και τα κρεμμύδια.

Σύμφωνα με έρευνες τα πρεβιοτικά μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό, αυξάνοντας την απορρόφηση ασβεστίου. και μαγνησίου, και υποστηρίζοντας την προβιοτική ανάπτυξη στο έντερο.
Ο “μαγικός” συνδυασμός
Συνδυάζοντας, προβιοτικά με πρεβιοτικά προκύπτουν τα συμβιωτικά, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να υπερνικήσει.τα προβλήματα αυτά και να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη στη διατροφή και την υγεία μας. Έτσι, υπάρχουν κάποιοι “μαγικοί” διατροφικοί συνδυασμοί, για να το πετύχουμε,.όπως το γιαούρτι με μπανάνα ή μήλο και μέλι, ένα smoothie με κεφίρ, μπανάνα, βρώμη και μέλι, κεφίρ με δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι με γιαούρτι και πολλά άλλα.





