Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Philippe Starck, το enfant terrible του design

Philippe Starck, το enfant terrible του design

Ο Philippe Starck, το enfant terrible του design,  είναι ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google.

Με σχεδόν 500.000 ετήσιες αναζητήσεις και 41.000 μηνιαίες, ο Philippe Starck, γνωστός για τις εκλεκτικές του μεταμορφώσεις σε ξενοδοχεία, γιοτ και μπαρ, αλλά και για τα σχεδόν συλλεκτικά αντικείμενα και έπιπλά του, αποτελεί τον πιο “πολυκλικαρισμένο” interior & industrial designer.

 

Ο 74χρονος Starck, γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά πλέον είναι κάτι σαν πολίτης του κόσμου. Του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός enfant terrible του σχεδιασμου, καθώς δεν είχε ποτέ κανέναν ενδοιασμό στο να είναι προκλητικός είτε στη δημόσια ζωή του, είτε στα έργα του.

 

 

2014 STARCK PATH ©SOPHIE DELAPORTE

 

Πάμε να δούμε μαζί 8+1 facts για τη μοναδική προσωπικότητά του και τα σχεδιαστικά κατορθώματά του:

1.Γεννήθηκε το 1949. Ο πατέρας του ήταν αεροναυπηγός και θυμάται τον εαυτό του από πολύ νωρίς να παίζει κάτω από ένα σχεδιαστικό γραφείο. Από τον πατέρα του κράτησε ένα μάθημα: τα πάντα πρέπει να οργανώνονται κομψά και αυστηρά, τόσο στις ανθρώπινες σχέσεις όσο και στο τελικό όραμα που κυριαρχεί σε κάθε δημιουργική χειρονομία.

 

 

2.Ήταν ένας μέτριος μαθητής στην Ecole Nissim de Camondo στο Παρίσι, αλλά το 1969 σχεδίασε μια φουσκωτή κατασκευή, βασισμένη στην ιδέα της υλικότητας, αντανακλώντας το πρώιμο ενδιαφέρον του για τους χώρους διαβίωσης. Λίγο αργότερα, ο Pierre Cardin, παρασυρμένος από το εικονοκλαστικό σχέδιο, του πρόσφερε τη δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή στον εκδοτικό του οίκο.

 

 

3.Μετά το 1976, αφού είχε ήδη σχεδιάσει πολλά ποικίλα εμβληματικά αντικείμενα,.ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία βιομηχανικού σχεδιασμού, Starck Product, την οποία αργότερα μετονόμασε σε Ubik από το διάσημο μυθιστόρημα του Philip K. Dick. Εδώ ξεκίνησε τις συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές.σχεδιασμού στην Ιταλία (Driade, Alessi, Kartell) και σε όλον τον κόσμο (Drimmer στην Αυστρία, Vitra στην Ελβετία και Disform στην Ισπανία κ.ά.)

 

 

4.Το 1983 ο Philippe Starck ανακαλύφθηκε από το ευρύ κοινό όταν, κατόπιν συμβουλής του υπουργού Πολιτισμού Jack Lang, ο Πρόεδρος François Mitterrand επέλεξε το έργο του για να διακοσμήσει την ιδιωτική κατοικία στο Elysée Palace.

 

5. Αν και θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο designer παρά αρχιτέκτονα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.ο Philippe Starck σχεδίασε πολλά κτίρια στην Ιαπωνία, με πρωτότυπες φόρμες. Το πρώτο ήταν στο Τόκιο και ονομάζεται Nani Nani. Ολοκληρώθηκε το 1989 και εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία του.

 

6. Aπό τις πιο γνωστές και σημαντικές του δουλειές ήταν το ποντίκι του υπολογιστή για λογαριασμό της εταιρίας Microsoft

 

7. Zει σε 4 διαφορετικές πόλεις. Στο Παρίσι όπου κάνει τις δημόσιες σχέσεις του,.στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιεί κυρίως το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς του, στην πόλη Burano της Ιταλίας όπου επίσης εργάζεται και στο Λονδίνο.

 

 

 

8. Χρηστικά και καθημερινά αντικείμενα που έχει σχεδιάσει περιλαμβάνουν σταχτοδοχεία, φωτιστικά, οδοντόβουρτσες, χερούλια πόρτας,.μαχαιροπίρουνα, κηροπήγια, κατσαρόλες, βάζα, ρολόγια, μηχανάκια, μοτοσικλέτες, γραφεία, μπάνια, ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια.Το αντικείμενο Juicy Salif, σχεδιασμένο για λογαριασμό της εταιρίας ALESSI,.είναι ένας στίφτης φρούτων που σχεδιάστηκε από τον Starck το 1990. Θεωρείται συλλεκτικό αντικείμενο και σύμβολο του βιομηχανικού σχεδιασμού. Αρχικά σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μοιάζει με αράχνη και λειτουργεί σαν εναλλακτικό γλυπτό. 

 

 

 

8+1. O Philippe Starck ερμηνεύει εκ νέου την εμβληματική καρέκλα Médaillon,.μια ουσιαστική έμπνευση και έναν φόρο τιμής στη διαχρονική φιγούρα του Monsieur Dior.

 

 

 

Kεντρική φωτογραφία: PHILIPPE STARCK © ADRIA CANAMERAS

Πηγή φωτογραφιών www.starck.com

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath