MOMUS

«Περίμενε…Πώς φτάσαμε ως εδώ;» στο MOMUS-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

by Manto Koronakou
Η έκθεση «Περίμενε…Πώς φτάσαμε ως εδώ;» παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 14 Ιουνίου 2026. Η έκθεση εξερευνά τη σχέση της σύγχρονης ύπαρξης με τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά συστήματα, μέσα από έργα 20 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικές εγκαταστάσεις, club nights, εργαστήρια, residency, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

Το MOMus συνεργάζεται για πρώτη φορά με το XenoVisual Studies Collective (XVS), ένα δίκτυο καλλιτεχνικού πειραματισμού που διερευνά πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν αισθητική, ταυτότητα και κοινωνία. Η συνεργασία δημιουργεί έναν χώρο πειραματισμού, στοχασμού και διασύνδεσης, όπου οι καλλιτέχνες δουλεύουν διεπιστημονικά και προωθούν αποαποικιακές, queer, τρανς/φεμ και crip (+) προσεγγίσεις γνώσης και σχέσης με τον κόσμο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 20 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών σε μορφές όπως βίντεο εγκαταστάσεις, γλυπτά, επιτοίχια έργα, γλυπτά-ενδύματα και ψηφιακές εκτυπώσεις. Τα έργα εξερευνούν την τεχνολογική δυσαρμονία, τις συστημικές ανισότητες και τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές υποδομές συνδέονται με εκμετάλλευση, επιτήρηση και βία. Ο παράλληλος κόσμος που χαρτογραφείται στην έκθεση προσκαλεί σε φαντασία και διαλογισμό για πιθανά μέλλοντα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Babak Ahteshamipour, Μαργαρίτα Αθανασίου, Amanda Bennetts, Captain Stavros, Κατερίνα Γιαννοπούλου, DREAMFacta, Iro Drossos, Νας Δρυμούση, Daniel Felstead & Jenn Leung, Ελένη Θηρεσία, Puneet Jain, Φωτεινή Κορρέ, Ηρώ Κραίτζα Καραβία, Julie-Michèle Morin, Ελιάνα Ράντη, Μαρίσα Σατσιά, Νάνα Σαχίνη, Βέρα Χοτζόγλου, Αφροδίτη Ψαρρά.

Στην έκθεση συμμετέχει επίσης η Αικατερίνη Γεγησιάν με την εγκατάσταση THIRD PERSON (PLURAL), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η κινηματογραφική εκδοχή θα προβληθεί στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Club Nights & Performances

14 & 28 Μαρτίου 2026
Τα Club Nights -DJ sets, live sets και υβριδικές οπτικοακουστικές performances- αποτελούν μια σειρά ηχητικών συναντήσεων που εντάσσονται οργανικά στο ευρύτερο πλαίσιο του project. Εστιάζουν σε post-ηλεκτρονικές ηχητικές πρακτικές που μέσω αυτών διαμορφώνονται post-club περιβάλλοντα και ακροαματικές εμπειρίες, με αναφορές στην ambient, noise και πειραματική μουσική.

Club Metanoia

Μαρίσα Σατσιά, Open Source Body – [Meta]fluidic gems and apparatus series, 2023, βίντεο-εγκατάσταση. Σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα: Aisen Caro Chacin. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της EMAP, με την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμού «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και του Δήμου Λιουμπλιάνας.

14 Μαρτίου 2026, 20:30-23:30
MOMUS-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
DJ και live sets από τους Ionoss, Apunanu και Angel’s Corpse, performance «Desbridar: Abrirse camino hacia una nueva boca» από τους Post-Organic Bauplan (Josefina Maro × Salvador Marino) σε συνεργασία με τον Oliver Torr και την Tasya.
Το έργο διερευνά τη συν-εξέλιξη ανθρώπινων σωμάτων και ρομποτικών οργανισμών μέσα από τον χορό, τη ζωντανή μουσική και τον φωτισμό.
Είσοδος με το εισιτήριο της έκθεσης.

Club Akryliko

28 Μαρτίου 2026, 20:00-23:00
Kotetsi (Βαλαωρίτου 19, Θεσσαλονίκη)
Οι Pink.wav (DJ set), Chivari (live set), Eleni Thiresia (live set) και Foteini Korre (live set με όργανα και φωνητικά), κινούν το ηχητικό πεδίο ανάμεσα σε έντονο μπάσο, υπνωτικά φωνητικά και πειραματικές μορφές παραγωγής ήχου.
Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Μάθετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του MOMus.

Κεντρική εικόνα: Αφροδίτη Ψαρρά, Ventriloquist Ontology, 2021, βίντεο και ρούχο, διάρκεια βίντεο: 9’:46”

 

Διαβάστε επίσης: Επίδαυρος 2026: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των παραστάσεων

You may also like