Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και η Βόρεια Ελλάδα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τη μαγεία του κρασιού και των αμπελώνων.
Η πρόσκληση γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του οινοτουρισμού ως βασικού πυλώνα του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα από 22 αναπτυξιακές εταιρείες σε όλη τη χώρα. Όμως αυτό το κάλεσμα δεν αφορά μόνο το κρασί, αλλά και το ταξίδι στις ρίζες του ελληνικού αμπελώνα, τις γεύσεις, τα τοπία και τις ιστορίες που συνδέουν τη γη με τον πολιτισμό της.
Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Καβάλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο της βορειοελλαδίτικης γης μέσα από τα κρασιά της, τη γαστρονομία, τη φύση και τον πολιτισμό της. Από τον Θερμαϊκό μέχρι τους πρόποδες του Παγγαίου, ο οίνος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη γη, τη γεύση και τον μύθο.

Oven baked lamb and PDO Goumenissa
Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη
Η διαδρομή ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μακραίωνη σχέση με το κρασί και τη φιλοξενία. Οι αμπελώνες απλώνονται από τις ακτές του Θερμαϊκού έως τις πλαγιές του Βερτίσκου, σε υψόμετρα που φτάνουν τα 800 μέτρα, δημιουργώντας κρασιά με δροσιά, ισορροπία και αρωματική πολυπλοκότητα.
Το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Ξινόμαυρο και το Syrah εκφράζουν τη ζωτικότητα της μακεδονικής γης. Ο αστικός αμπελώνας της πόλης –μοναδικός στην Ελλάδα– αποδεικνύει πως ο οίνος μπορεί να γίνει φορέας κοινωνικής προσφοράς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Wine tourism in Naoussa
Γύρω από τη Θεσσαλονίκη, οι επισκέψιμοι αμπελώνες και τα οικογενειακά οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους στους ταξιδιώτες που αναζητούν εμπειρίες γευσιγνωσίας, περιηγήσεις στους αμπελώνες, γευστικές δοκιμές κρασιού και τοπικών προϊόντων.
Στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να γευτούμε το κρασί ως μέρος της αστικής της κουλτούρας – καθώς συνδυάζει την ιστορία, τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια της πόλης.
Διαβάστε σχετικά: Όσο γνωρίζουμε το κρασί, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε
Δεύτερη στάση: Καβάλα – Παγγαίον Όρος
Στην ανατολική Μακεδονία, το Παγγαίο Όρος αποτελεί τη γη του Διονύσου. Η περιοχή φιλοξενεί αμπελώνες που ευεργετούνται από τα μικροκλίματα του Στρυμονικού και του Βόρειου Αιγαίου, προσφέροντας κρασιά με αρωματική ένταση και χαρακτήρα.
Εδώ, η Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc, το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο, το Limnio, το Syrah και το Merlot αξιοποιούν τη δυναμική και τη γευστική ποικιλομορφία της μακεδονικής γης. Όσοι επισκεφθούν την περιοχή θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τη μνήμη.
Από το Φρούριο της Καβάλας έως τα μονοπάτια του Παγγαίου, κάθε στάση γίνεται αφορμή για γνωριμία με την ιστορία, την αυθεντικότητα των γεύσεων και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων του τόπου.

Vineyards in Goumenissa
Η δράση εντάσσεται στο διατοπικό σχέδιο συνεργασίας «Οργάνωση και προβολή Οινοτουρισμού», που υλοποιείται από 22 Αναπτυξιακές Εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα με συντονιστή την ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ (Πρόγραμμα CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014–2020). Στόχος του σχεδίου είναι η ανάδειξη του ελληνικού κρασιού ως πολιτιστικού αγαθού μέσα από τη σύνδεσή του με τη γαστρονομία, τη φύση και τον βιωματικό τουρισμό.
Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ – Α.Ο.Τ.Α.
Περισσότερες πληροφορίες: https://greekwinetourism.gr/




